A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Χολολιθίαση: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί; Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Χολολιθίαση: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί;
Χολολιθίαση: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί;

Χολολιθίαση: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί;

Πόσο συχνά ακούγεται στον καθημερινό μας περίγυρο ότι ο «τάδε» φίλος μας έχει «πέτρες στην χολή»?

Αραγε αυτό το πρόβλημα είναι κάτι που θα επρεπε να μας απασχολήσει, ή να το αφήσουμε να υπάρχει όπως «πολλοί» αναφέρουν ότι «αν σας πειράξει τοτε ..να το δείτε»??

Η Χολολιθίαση, δηλαδή η παρουσία λίθων στον αυλό της χοληδόχου κύστης, είναι μία συχνή πάθηση, καθώς παρουσιάζεται στο 10% του γενικού πληθυσμού, αν και αυτό, σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα να αναφέρει ένα ποσοστό εμφάνισης 5-6% τη στιγμή που στη Χιλή το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 30%. Για τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αντιμετώπισή της, μιλήσαμε με το Γενικό Χειρουργό –Λαπαροσκόπο, κ. Γιώργο Σάμπαλη*.

 

Η συχνη πλέον απλή εξεταση υπερηχογραφηματος άνω κοιλίας, που γινεται σαν ρουτινα διαγνωστικής και προληπτικής διερευνησης, αναδεικνυει πλέον πολύ συχνα αυτό το «τυχαιο εύρημα», και προκαλεί αρκετά ερωτήματα στους «πάσχοντες».

Κύριε Σάμπαλη, γιατί η χοληδόχος κύστη συγκεντρώνει μέσα της τις μάζες που ονομάζουμε «πέτρες»;

Αρχικά, είναι σημαντικό να ορίσουμε τι είναι η χολή και τι χοληδόχος κύστη, επειδή υπάρχει μία παρανόηση. Αυτό που ο κόσμος ονομάζει «χολή» είναι το όργανο που ονομάζεται χοληδόχος κύστη, ενώ η χολή είναι ένα πρασινοκίτρινο ελαιώδες υγρό, που παράγεται από το συκώτι μας και ρέει μέσα από το χοληδόχο πόρο, στο δωδεκαδάκτυλο και η χρησιμότητά του είναι η «γαλακτωματοποίηση» των λιπών, με σκοπό την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

 

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από τη δεξιά πλευρά του ήπατος.

 

 

Ο κύριος σκοπός του οργάνου αυτού είναι να συγκεντρώνει το πεπτικό υγρό (χολή) που παράγεται από το συκώτι, με σκοπό τη συμπύκνωσή του και την έκκριση του σε αυξημένες ανάγκης του πεπτικού για την πέψη των λιπαρών τροφών.

 

Και τι είναι οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, συνήθως, προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων, που είναι μικρές σκληρές μάζες, που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και τα χολικά άλατα που δημιουργούνται μέσα της, σταδιακά, λόγω διαταραχής συμπύκνωσης του υγρού.

 

Η διαταραχή αυτή δεν έχει σχέση με τη διατροφή ή τη χοληστερίνη του αίματος. Δεν είναι σίγουρο για ποιο λόγο ή σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι, ούτε υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τους.

 

Η αρχή δημιουργίας γίνεται αργά, με την παρουσία λάσπης ή μικρών λίθων ή ψευδοπολυπόδων ή ενός απλού μικρού λίθου, που σιγά - σιγά μεγαλώνουν σε μέγεθος ή πληθαίνουν σε αριθμό και ανακαλύπτονται τυχαία σε κάποιο υπερηχογράφημα.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ?

Τα συμπτώματα ποικίλλουν.

Πώς γίνεται η διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων αυτών;

 

Όταν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα: κατά την κλινική εξέταση υπάρχει ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα, σύσπαση στο δεξιό μέρος της κοιλιάς, κάτω από τα πλευρά και μερικές φορές αντανάκλαση του πόνου είτε στο στέρνο, στο επιγάστριο ή πίσω στη μέση.

 

Το υπερηχογράφημα είναι η πιο συνηθισμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για την εύρεση των χολολίθων, ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις συνεισφέρουν στη διάγνωση της φλεγμονής ή των επιπλοκών της λιθίασης από το συκώτι ή το πάγκρεας.

 

Αιματολογικές τιμές αυξημένων τρανσαμινασών, χολερυθρίνης και αλκαλικής φωσφατάσης υποψιάζουν για λιθίαση στο χοληδόχο πόρο.

Η ύπαρξη διάτασης του χοληδόχου πόρου στο υπερηχογράφημα, επιβεβαιώνει τη διάγνωση και πολλές φορές, ο χειρουργός θα πρέπει να ζητήσει την εκτέλεση MRCP (μαγνητικής χολαγγειοπαγκρεατογραφίας) για τη σωστή εκτίμηση του προβλήματος.

 

 

Η θεραπεία της χολολιθίασης γίνεται μόνο χειρουργικά;

Οι χολόλιθοι δεν αποβάλλονται από μόνοι τους. Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα θα συνεχισθούν μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη.

 

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι:Από ήπια συμπτώματα διαταραχών της πέψης, δηλαδή ρεψίματα , φουσκώματα, δυσπεψίεςΜέχρι πόνο στο επιγάστριο και δεξιά κάτω από τα πλευρά.

  • Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη δεν έχουν σχέση με τις πέτρες στο νεφρό. Οι πέτρες στο νεφρό ακολουθούν τη διαδρομή: νεφρός> ουρητήρας> ουροδόχος κύστη> αποβολή με τα ούρα.

Ενώ οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη ακολουθούν τη διαδρομή: χοληδόχος κύστη> κυστικός πόρος (πιθανή απόφραξη)> χοληδόχος πόρος> απόφραξη στο φύμα του Vater. Το Φύμα του Vater είναι ένας σχηματισμός μέσα στον αυλό του δωδεκαδακτύλου και ουσιαστικά είναι η κοινή έξοδος του χοληδόχου πόρου και του παγκρεατικού πόρου στον πεπτικό σωλήνα.Πολλές φορές, παραπονιούνται ασθενείς για το στομάχι τους και παίρνουν θεραπεία για χρόνια για το στομάχι, χωρίς ποτε΄στην ουσία να γίνουν καλά, και στο τέλος αποκαλύπτεται πρόβλημα στην χολή!

  • Η προσπάθεια αφαίρεσης μόνο των λίθων αφενός είναι αδύνατη λόγω ανατομίας του οργάνου αλλά και ανούσια λόγω του ότι υπεύθυνη για τη δημιουργία τους είναι η χοληδόχος κύστη.
  • Η χρήση ειδικών λιθοδιαλυτικών φαρμάκων, δημιούργησαν πολλαπλές επιπλοκές από το συκώτι και εγκαταλείφθηκαν.
  • Η λιθοτριψία των λίθων εφαρμόσθηκε στο παρελθόν, αλλά δημιούργησε συγκρίματα των λίθων, τα οποία προκάλεσαν επιπλοκές στο χοληδόχο πόρο και εγκαταλείφθηκε σαν μέθοδες.

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλέστερη θεραπεία της χολοκυστίτιδος.

 

 

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά. Σωστά;

Η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις χολής γίνονται λαπαροσκοπικά. Ο ιατρικός όρος για την επέμβαση αυτή είναι Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή.

 

Ο ασθενής σαφώς έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση απ’ ότι στην κλασσική χειρουργική. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι μετά από μία ημέρα και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ γρήγορα.

 

 

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι ο βαθμός επιπλοκών από μία λαπαροσκοπική επέμβαση χολοκυστεκτομής όταν βέβαια, αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό, είναι ανάλογος με το βαθμό επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασική μέθοδο.

 

Η επικινδυνότητα της μεθόδου είναι κατά πολύ μικρότερη ή μηδενική μπροστά στην επικινδυνότητα της πάθησης και των επιπλοκών της.

 

 

  *Γιώργος Σάμπαλης, Γενικός Χειρουργός-ΛαπαροσκόποςΟι πέτρες στην χολή μπορουν να μετακινηθούν λόγω της συσπασης του οργάνου η οποία μπορει να συμβει μετα απο γευμα οποιαδήποτε στιγμη, και να προκαλέσουν επιπλοκές:ΤΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΧOYN OI ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ  ΧΟΛΗ?

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks