A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Συνέντευξη του καθηγητή Ιωάννη Παπαμαστοράκη Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Συνέντευξη του καθηγητή Ιωάννη Παπαμαστοράκη
Συνέντευξη του καθηγητή Ιωάννη Παπαμαστοράκη

Συνέντευξη του Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννη Παπαμαστοράκη:

Ερ. Ποιές δράσεις πρέπει να γίνουν για να σταματήσει η φυγή νέων ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων από την χώρα;

Με δεδομένη την τεράστια δεξαμενή άριστα καταρτισμένων επιστημόνων που ο ανά τον κόσμο Ελληνισμός διαθέτει, μπορεί βάσιμα να ισχυρισθεί κανείς ότι, αν το ποσοστό του ΑΕΠ που επενδύεται στην έρευνα, την τεχνολογία και την επιστήμη στην Ελλάδα, αυξηθεί ώστε να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (3% του ΑΕΠ) και κατανεμηθεί ανάλογα με την αποδοτικότητα θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα σε ένα παγκόσμιο κέντρο αριστείας. Κάθε επένδυση σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ θα μπορούσε, μέσα σε ένα κλίμα φιλικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα, να αποφέρει στη χώρα μακροπρόθεσμη ανάπτυξη 2-5% του ΑΕΠ, με επιπλέον ευεργετικές συνέπειες την απασχόληση ταλαντούχων νέων ανθρώπων και τον επαναπατρισμό πολλών από τα πιο φωτεινά μυαλά που διαθέτει ο Ελληνισμός σήμερα.

Απ. Όχι. Αν και την Άνοιξη του 2012 με μια, πρωτόγνωρη στη ιστορία της Ευρώπης, πρωτοβουλία τους, 21 Νομπελίστες από τον χώρο των Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής σε υπόμνημα που απηύθυναν προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν τη άμεση στήριξη των Ελληνικών Ιδρυμάτων Αριστείας. Δυστυχώς ούτε η Κυβέρνηση ούτε τα πολιτικά κόμματα αντελήφθησαν τη σημασία αυτού του υπομνήματος για την ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα και δεν άσκησαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις ορισμένων Ελλήνων Ευρωβουλευτών, καμία επιρροή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί στις προτάσεις των πλέον κορυφαίων επιστημόνων του πλανήτη. Άφησαν έτσι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας να πάει ανεκμετάλλευτη.

Απ. Τόσο το Τμήμα Φυσικής της Κρήτης όσο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με το οποίο συνεργάζεται στενά, αλλά και ομάδες αριστείας από άλλα ιδρύματα θα μπορούσαν να κινηθούν άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση, εάν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ελληνικής Πολιτείας. Το ότι μια τέτοια συνεργασία με ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Έρευνας στην Ελλάδα φαίνεται από το παράδειγμα του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στη Κρήτη το οποίο ιδρύθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΙΤΕ και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας. Μάλιστα το Μαξ Πλάνκ συνέβαλε και οικονομικά με ένα εκατομμύριο Ευρώ (γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά επιστημονικά δρώμενα). Από πλευράς τεχνολογίας το Αστεροσκοπείο Σκίνακα εισήγαγε την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή της φωτογραφίας, αφού η πρώτη (!) CCD κάμερα στην Ελλάδα (CCD κάμερες σήμερα βρίσκονται σε κάθε φωτογραφική μηχανή και κινητό τηλέφωνο) εγκαταστάθηκε στον Σκίνακα τον Σεπτέμβριο 1986.

Ερ. Σε τι πρωτοπορεί το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης;

· Καταλαμβάνει υψηλότατη θέση στις διεθνείς αξιολογήσεις: Στην αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας οι Φυσικές Επιστήμες στο Π.Κ. βρίσκονται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις Φυσικές Επιστήμες όλων των 265 αξιολογηθέντων Ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Στην, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιολόγηση MULTIRANK για τα τμήματα Φυσικής, αν ληφθούν ως κριτήρια η ποιότητα και ποσότητα του ερευνητικού έργου και η απήχηση του, οι διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες και το ύψος ανταγωνιστικής χρηματοδότησης από διεθνείς οργανισμούς, το Τμήμα Φυσικής Π.Κ. καταλαμβάνει τη πρώτη θέση, μεταξύ όλων των τμημάτων φυσικής των 143 Ευρωπαϊκών ΑΕΙ που έχουν συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση.

· Εφαρμόζει ως πρώτο τμήμα ΑΕΙ στην Ελλάδα από το 1997 το θεσμό της (ανώνυμης) εξαμηνιαίας αξιολόγησης των καθηγητών από τους φοιτητές που παρακολουθούν το διδασκόμενο μάθημα.

· Εφαρμόζει ως πρώτο τμήμα τον θεσμό διαδικτυακών μαθημάτων, προσφέροντας μέσω Internet σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα την ευκαιρία να παρακολουθήσει κύκλο βιντεοσκοπημένων διαλέξεων πανεπιστημιακών μαθημάτων σύγχρονης Φυσικής και να εξεταστεί σε αυτά, εφόσον το επιθυμεί.

Ερ. Πόσο θα βοηθήσει η τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγική ανάπτυξη της Ελλάδας;

α) Το Υπόμνημα (Petition SUPPORT FOR GREECE) που εστάλη τον Απρίλιο 2012 προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υπογραφές από 21 Νομπελίστες και το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα «Η Ελλάδα, εφόσον διατηρήσει και ενισχύσει τις επιστημονικές της δομές, είναι σε θέση να δημιουργήσει το δικό της τεχνολογικό μέλλον και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα μια ανταγωνιστική οικονομία».

Επίσης ο Νομπελίστας Kurt Wuthrich, Κεντρικός Ομιλητής των Διαλέξεων Ωνάση 2014 στο ΙΤΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε έκανε σαφές ότι «Η επιστημονική έρευνα είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος προς την ευημερία και αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί μέσα από πολλές διαφορετικές κουλτούρες στην Ευρώπη και την Αμερική».

δ) Τις επιτυχίες του ΙΤΕ, που μάλιστα επετεύχθησαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και οι οποίες αποδεικνύουν με εντυπωσιακό τρόπο προς όλους ότι η τεχνολογική μεταμόρφωση της χώρας μας, εφόσον βασιστεί σε άριστους επιστήμονες και υπό κανόνες αξιοκρατίας, είναι απολύτως εφικτή.


Βιογραφικό
Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης γεννήθηκε στη Κρήτη. Σπούδασε Φυσική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Έκανε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας όπου στη συνέχεια εργάστηκε ως Ερευνητής σε θέματα Φυσικής του Διαστήματος. Με την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο δίδαξε καταρχήν ως επισκέπτης και στη συνέχεια το 1984 εξελέγη επίκουρος καθηγητής και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1985. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης του ΙΤΕ και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ ίδρυσε το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη. Μεταξύ των πολλών άλλων δραστηριοτήτων του ξεχωρίζει η οργάνωση των Σεμιναριακών Διαλέξεων Ωνάση που διεξάγονται με τη συνεργασία και χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΤΕ από το 2001 και μέχρι σήμερα κάθε έτος στο ΙΤΕ στο Ηράκλειο. Μεταξύ των ομιλητών του θεσμού των διαλέξεων που έχει ως σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση νέων ταλαντούχων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δεν έχει παρόμοιο του στον κόσμο, συγκαταλέγονται 16 Νομπελίστες από το χώρο των Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής.

http://www.creteplus.gr/news/sunenteuxi-tou-kathigiti-ioanni-papamastoraki-kritis---anagki-epanapatrismou-ellinon-epistimonon-116.html

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks