A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Συνέντευξη: Π. Μαχαιράς Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Συνέντευξη: Π. Μαχαιράς
Συνέντευξη: Π. Μαχαιράς

Με αφορμή το 5th BBBB International Conference, το Διεθνές Συνέδριο Φαρμακολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, πριν λίγο καιρό και απετέλεσε γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για το φαρμακευτικό χώρο, μιλήσαμε με τον Καθηγητή Βιοφαρμακευτικής -Φαρμακοκινητικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κ. Παναγιώτη Μαχαίρα, για τις δυνατότητες που έχουμε σε πανεπιστημιακό επίπεδο στον τομέα της Φαρμακοδυναμικής, για την αλληλεπίδραση των ανθρώπων του Πανεπιστημίου με τη βιομηχανία και την ανάπτυξη αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της Φαρμακολογίας -σε δραστηριότητες ερευνητικές, πιο εφαρμοσμένες, για γενόσημα, για μελέτες βιοισοδυναμίας- όταν η έρευνα αποκτά προτεραιότητα και πραγματοποιείται πλέον πιο οργανωμένα, ενταγμένη σε μία συστάδα, όπως το BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας,.

Πριν λίγες ημέρες έλαβε χώρα στην Αθήνα το 5th BBBB International Conference. Ήδη ο τίτλος του προκαλεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο, το 5ο σε μία σειρά φαρμακευτικών συνεδρίων, το όνομα των οποίων έχει αυτή την ιδιαιτερότητα με τα ΒΒΒΒ, τα οποία έχουν γεωγραφική αναφορά, καθώς οι χώρες που  διοργάνωσαν τα συνέδρια τα πραγματοποίησαν σε πόλεις ή μέρη που το όνομά τους αρχίζει από Β:  με οργανώτρια την Ουγγαρία, έγινε στο Balaton lake, με την Εσθονία και Φινλανδία, στο Baltic City, με την Τουρκία στο Bosporus και με τη Σλοβενία στο Bled. Οι χώρες αυτές θεωρούνται πλέον ιδρυτές του θεσμού. Η αλληλεπίδραση μου με συναδέλφους στον Ευρωπαϊκό χώρο είχε σαν αποτέλεσμα να μου ζητηθεί να κάνω κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά μέρη στη χώρα μας που το όνομά τους αρχίζει από Μπ, όπως το Μπούρτζι, οι Μπενίτσες, το Μπατερφλάι Βάλεϊ στη Ρόδο, ωστόσο τους απάντησα ότι ως ιδρυτές το έπραξαν έτσι έως τώρα, από εδώ και πέρα ας γίνεται χωρίς αυτή τη λογική και επιλέξαμε την Αθήνα, οπότε διακριτικό θα είναι το Α. Το επόμενο σημείο διεξαγωγής θα είναι το Helsinki, με διακριτικό το Ε. Η  υπόθεση Β έχει, πλέον, μόνο μια ιστορική βάση, ενδεικτική των πρώτων τεσσάρων συνεδρίων των ιδρυτικών χωρών.

Ποιο σημείο διαφοροποιεί το 5th BBBB International Conference της Αθήνας από τα προηγούμενα;

Η ιδιαιτερότητα είναι ότι τα προηγούμενα συνέδρια ήταν περιορισμένα. Είχαν να κάνουν με δύο βασικά πεδία: ένα ήταν το drug delivery και το άλλο το nanotechnology, δηλαδή η απόδοση των φαρμάκων στον οργανισμό μέσα από φαρμακευτικές μορφές και την κατάλληλη εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στο πεδίο τους.

Εδώ, για πρώτη φορά, διαμορφώθηκε ένα συνέδριο που καλύπτει όλα τα πεδία των φαρμακευτικών ερευνών, που αρχίζει από την ανακάλυψη των φαρμάκων- μέχρι το κρεβάτι του ασθενούς, δηλαδή τη φαρμακοδυναμική. Για τρεις ημέρες, σε δύο παράλληλες αίθουσες, έγινε ένα τεράστιο συνέδριο που καλύπτει όλα τα πεδία των φαρμακευτικών επιστημών.

Ποια σημαντικά συμπεράσματα μπορούμε να αναφέρουμε από τις τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου;

Αυτή η ερώτηση δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, καθώς καλύπτει ένα απόλυτο φάσμα πάνω στις φαρμακευτικές επιστήμες και μόνο για επιμέρους περιοχές μπορεί κανείς να αναφέρει επιμέρους συμπεράσματα. Για παράδειγμα, επειδή υπήρχαν προσκεκλημένοι ομιλητές και από την Αμερική ακόμα, διερευνήθηκε και αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση ως προς την έγκριση –σε παγκόσμια κλίμακα- των βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Πώς είναι η λογική του EMA και πώς είναι η λογική του FDA. Πώς εξελίσσεται αυτή η κατάσταση που απασχολεί έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων ανά τον κόσμο. Πώς χειριζόμαστε τα νέα φάρμακα της βιοτεχνολογίας, με κύριο ερώτημα αν μπορεί κανείς να αλλάξει από το ένα είδος φαρμάκου στο άλλο, το οποίο είναι ένα αναπάντητο ερώτημα.

Η δομή που διαμορφώθηκε στο συνέδριο είχε τεράστια απήχηση. Για πρώτη φορά, ήρθε τόσος πολύς κόσμος από τόσα πολλά μέρη, από την Ευρώπη και την Αμερική αλλά και τη Νότια Αμερική ακόμα. Συνήθως, σε ανάλογα συνέδρια, έχουμε το ένα τρίτο του κόσμου που είχαμε στην Αθήνα.

Όλη αυτή η θετική εικόνα που μας μεταφέρετε, σίγουρα θα άφησε και καλές εντυπώσεις στους συμμετέχοντες από το εξωτερικό. Ποιο είναι το θετικό στοιχείο, μείζονος σημασίας, που παίρνουν στις αποσκευές τους οι σύνεδροι;

Το θετικό είναι ότι, με τη βοήθεια του συνεδρίου, αναδείχτηκε το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας σε επιστήμονες, σε όλα τα πεδία της έρευνας και ανάπτυξης των φαρμάκων. Οι περισσότεροι ομιλητές ήταν συνάδελφοι από τα Πανεπιστήμιά μας, που αναδεικνύουν τη δυναμική στο πεδίο, η οποία προσωπικά περιμένω να έχει αντανάκλαση και στη φαρμακευτική βιομηχανία. Με τη στήριξη και τη συνεργασία των ανθρώπων αυτών στο ερευνητικό πεδίο, θα μπορέσουν να εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα. Όχι περιορισμένα σε έναν εργαστηριακό πάγκο και μόνο, αλλά διάχυση και αλληλεπίδραση των ανθρώπων που μπορούν και προωθούν την έρευνα όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει οι επιστήμονες σε όλα τα επίπεδα της έρευνας να αξιοποιηθούν και να αλληλεπιδράσουν με το βιομηχανικό χώρο. Αλλιώς δε γίνεται τίποτα.

Σε ποιες από τις ανάγκες που προέκυψαν από το συνέδριο απαντάει επικουρικά μία συστάδα, όπως το BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας, σε δραστηριότητες ερευνητικές, πιο εφαρμοσμένες, για γενόσημα, για μελέτες βιοισοδυναμίας; Θα θέλαμε μία εκτίμηση δική σας, με βάση την εμπειρία σας  για το πού μπορεί να μας οδηγήσει το cluster και τις ανάγκες, όπως προέκυψαν από αυτό το συνέδριο.

Στο μεγάλο πεδίο της βιοισοδυναμίας, εμείς έχουμε την υποδομή, η οποία μας καθιστά αυτόνομους, δηλαδή μπορούμε να ολοκληρώσουμε  στο Πανεπιστήμιο όλα τα βήματα μίας μελέτης βιοισοδυναμίας: από το σχεδιασμό της μελέτης, την εκτέλεση του κλινικού μέρους της μελέτης, τη στατιστική ανάλυση των δειγμάτων, αλλά και τη συγγραφή της έκθεση της μελέτης. Οι δυσκολίες που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο, λόγω καταλήψεων και λοιπών συνθηκών, έχουν αναστείλει σε μεγάλο βαθμό την άνεση συνεργασίας, αλλά οφείλω να πω ότι υπάρχει τεράστια πίεση από εταιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που θα ήθελαν να εκτελέσουν μαζί μας τέτοιου τύπου μελέτες, δηλαδή κάτω από τη λογική της βιοισοδυναμίας. Με την ανάπτυξη του BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας, σε επόμενη φάση, μπορούμε να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις ένταξης όλου αυτού του πλαισίου στη συστάδα.

Υπάρχει, ωστόσο, άμεσο ενδιαφέρον για άλλα ζητήματα, σχετικά, που δεν περιλαμβάνονται στις βιοισοδυναμίες, όπως το να γίνουν αναλύσεις μεγάλων μελετών φαρμακοδυναμικής στη χώρα μας, με ειδικά λογισμικά και γενικότερα μελέτες πληθυσμιακές –population studies- με τεχνικέςBayesian, δηλαδή με λογισμικά που κάνουν αναλύσεις, οι οποίες βασίζονται στη μη γραμμική ανάλυση μεικτών επιδράσεων, που δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα, εμείς, ωστόσο, έχουμε τη δυναμική να τις πραγματοποιήσουμε. Αυτό είναι ένα πεδίο συνεργασίας με το BIONIAN CLUSTER, που έχει συζητηθεί. Εφόσον διαμορφωθούν οι προαπαιτούμενες συνθήκες για κάποια μελέτη, η οποία θα εκτελεστεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας, εμείς έχουμε τη δυναμική να την ολοκληρώσουμε, αναλαμβάνοντας όλη την εργαστηριακή και υπολογιστική δουλειά.

Αυτό το συγκεκριμένο πεδίο σας ενδιαφέρει άμεσα για συνεργασία με το BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας;

Ακριβώς. Αν μπορέσουμε και φέρουμε από τη Χ μεγάλη εταιρία ένα τμήμα εργασιών ή οποιαδήποτε μεγάλη εταιρία θέλει να κάνει κάτι στη χώρα, όπως επενδύσεις σε έρευνα, εμείς έχουμε την υποδομή να παράσχουμε δύο πράγματα: μετρήσεις φαρμάκων στα βιολογικά υγράκαι δεύτερο υπολογιστικές  πρακτικές και ανάλυση όλων των δειγμάτων, είτε βιολογικές μετρήσεις, είτε ανάλυση με στατιστική επεξεργασία με ειδικά λογισμικά. Έχουμε τη δυνατότητα να ερευνήσουμε τη σημασία που έχουν όλες οι μεταβλητές που εμπλέκονται (φύλλο, ηλικία, κάπνισμα, γονιδιακά δεδομένα σε μια φαρμακοδυναμική μελέτη). Αυτά μας ενδιαφέρουν άμεσα και δεν τα έχουμε υλοποιήσει ακόμα, ενώ έχουμε τη δυναμική να το κάνουμε. Αυτό συμβαίνει, επειδή τώρα έχουμε τους ανθρώπους και τα λογισμικά για να υλοποιηθούν, κάτι που δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Το BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας είναι μια συστάδα που τώρα αρχίζει να εδραιώνεται και να διαμορφώνεται. Αυτό που θα θέλαμε να σχολιάσουμε είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει και τι μπορούμε να έχουμε ως προσμονή, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα clusterως όχημα –γιατί αυτός είναι και ο σκοπός του επί της ουσίας.

Δε νοείται σήμερα να μην υπάρχει ένας αξιόπιστος επιστημονικός χώρος που να έχει τη δυναμική, να αναλύει όλα αυτά τα γενόσημα που αναπτύσσονται είτε στη Ελλάδα είτε στην Ευρώπη είτε οπουδήποτε. Είναι σαφές ότι αυτός είναι ένας τεράστιος χώρος και μακάρι να μπορέσουμε να τον αναπτύξουμε στο μέγιστο δυνατό. Γνωρίζετε, φυσικά, ότι σε άλλα κράτη, Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία, Αμερική, Καναδά, Γερμανία, υπάρχουν πολλές τέτοιες συστάδες, και είναι αδιανόητο τόσα πολλά χρήματα από τον ελληνικό χώρο να πηγαίνουν σε αυτά τα κράτη. Πρέπει να υπάρξει εδώ μία δομή, η οποία να φέρει χρήματα στη χώρα και από το εξωτερικό και όχι μόνο από αυτούς τους ανθρώπους που είναι εδώ στην Ελλάδα. Αν στηθούμε σωστά στα πόδια μας και κάνουμε σωστή δουλειά, θα έχουμε τεράστια ανάπτυξη και όφελος! Επειδή και το δικό μας εργαστήριο έχει παγκόσμια ακτινοβολία στο πεδίο της έρευνας στη λογική της βιοισοδυναμίας, ευελπιστούμε ότι τόσο η συγκεκριμένη παράδοση που υπάρχει στο εργαστήριο όσο και η αξιοποίηση της δυναμικής του BIONIAN CLUSTER  θα φέρουν σημαντικά οφέλη στο επιστημονικό και οικονομικό πεδίο.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η αλληλεπίδραση των ανθρώπων του Πανεπιστημίου με τη βιομηχανία και την ανάπτυξη. Αυτό είναι σαφές ότι μπορεί να γίνει κάλλιστα και μπορεί να βοηθηθεί και από τη λογική του BIONIAN CLUSTER,  καθώς νέες μορφές στο επίπεδο των γενοσήμων -σας αναφέρω ότι σήμερα ανά τον κόσμο η λογική των super generics των υπεργενοσήμων, δηλαδή εξελιγμένων γενοσήμων- άρχισε να κυριαρχεί. Όλοι αναζητούν τέτοιες διαφυγές και γιατί να μην αναπτυχθεί αυτή η αλληλεπίδραση με το Πανεπιστήμιο και τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα πράγματα. Είναι προφανές ότι ένας δρόμος υπάρχει: η δυνατότητα ουσιαστικής αλληλεπίδρασης των ανθρώπων που γνωρίζουν τι γίνεται στην έρευνα με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για ανάπτυξη και αυτοί είναι προφανώς οι βιομηχανίες και οι οργανωμένοι τομείς, όπως οι συστάδες.

Εσείς, στο χώρο σας, βλέπετε κάποιες κατευθύνσεις που το BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα;

Φυσικά, και να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε οδηγία από το EMA για παιδιατρικές μορφές pediatric formulations,  ένα πεδίο εντελώς παρθένο, όπου δεν έχει γίνει τίποτα, Επιχειρούνται διάφορα για μορφές που είναι σχεδιασμένες και κατευθυνόμενες ειδικά για τα παιδιά. Ήδη, το έχω αναφέρει αυτό και στον κ. Χρούσο. Του χρόνου στην Αθήνα, θα γίνει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό συνέδριο. Αυτό είναι ένα πεδίο που άρχισαν να μπαίνουν τα κανονιστικά πλαίσια  για αναζήτηση και προσπάθεια, για να μπορέσει κανείς να το αναπτύξει βαθύτερα. Να ένα πεδίο, με το οποίο μπορεί η ελληνική βιομηχανία να ασχοληθεί σοβαρά και σε βάθος. Εγώ προγραμματίζω τι θα πω του χρόνου σε πράγματα που με ενδιαφέρουν. Και θα τα κάνω είτε με τους συνεργάτες μου είτε με το BIONIAN CLUSTER. Όταν λέμε «νέες μορφές», αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το σχεδιασμό αλλά και με την αξιολόγηση. Δεν μπορούμε απλώς να αποφανθούμε ότι κάτι είναι καλό. Πρέπει να καλυφτούν ευρύτατες πλευρές τόσο στην ανάπτυξη της μορφής όσο και στην αξιολόγηση για να καλύψουμε το εμπόδιο: το ΕΜΑ και όλες τις κανονιστικές διαδικασίες που περιβάλλουν μία τέτοια ανάπτυξη. Δύο ομιλητές από την Ελλάδα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο θέμα του χρόνου.

Εδώ υπάρχει κάτι που ενδιαφέρει και το BIONIAN CLUSTER: στο horizon 2020,  θα υπάρχουν και industrial  διδακτορικά και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Αυτό είναι ό,τι πιο ευχάριστο μπορεί να ακούσει κάποιος, να δίνεται η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να δουλέψουν στο πλαίσιο του διδακτορικού ή του master (του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης) σε προγράμματα που ενδιαφέρουν τη βιομηχανία στη λογική της ανάπτυξης. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε ικανούς ανθρώπους να έχουν μία υποστήριξη να βρουν ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία βοηθούν και τη χώρα μας στη λογική της ανάπτυξης.

Προέκυψε από το συνέδριο αυξημένη αυτή η ανάγκη για τέτοιου είδους διδακτορικά;

Δεν προκύπτει μόνο από το συνέδριο. Προκύπτει από παντού, από την ίδια μας την ύπαρξη. Το δράμα της χώρας από την οικονομική κρίση έχει μία απάντηση: ανάπτυξη, και η απάντηση είναι μονόδρομος!

Άρα, αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να στελεχωθεί η έρευνα με το κατάλληλο προσωπικό και με τη βοήθεια της συστάδας να οργανωθεί καλύτερα σε επίπεδο συνεργασιών.

Ακριβώς. Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι βρίσκομαι σε συνεργασία με πολύ αξιόλογους συναδέλφους και στο πλαίσιο της αναγνώρισης των ανθρώπων που υπέγραψαν για τη χώρα τη διάσημη επιστολή “Support of Greece” στο Science, το Μάιο του 2012*, επιχειρούμε να κάνουμε μία προσπάθεια, τον Ιανουάριο του 2014,  η οποία θα έχει αφενός μεν τη λογική της αναγνώρισης των ανθρώπων αυτών, αφετέρου θα δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη προσπάθεια εγκαθίδρυσης υποτροφιών και βραβείων  για άτομα που μπορούν να εκτελέσουν έρευνα στην Ελλάδα, χωρίς να φεύγουν στο εξωτερικό, σημείο στο οποίο αιμορραγούμε αυτή τη στιγμή. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Έχουμε προσεγγίσει και κοινωφελή ιδρύματα και ελπίζουμε ότι θα μας υποστηρίξουν. Επειδή είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται,  δεν μπορώ να πω περισσότερα τώρα. Σε διάστημα ενός μήνα από τώρα, πιστεύω ότι μαζί με τους συναδέλφους μου θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε περισσότερα πράγματα.

Αυτό συνάδει και με την προσπάθεια του BIONIAN CLUSTER, σε συνεργασία με επιδοτούμενα προγράμματα, να στηρίξει, με υποτροφίες, νέους επιστήμονες στις μεταπτυχιακές τους σπουδές ή και σε επίπεδο διδακτορικού διπλώματος. Να υπάρξει, δηλαδή, ένας καλός συντονισμός, που θα βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που το αξίζουν. Γιατί, ενώ υπάρχουν πολύ αξιόλογοι επιστήμονες, ακόμα είμαστε πολύ χαμηλά στην αξιοποίηση των υποτροφιών, όπως για παράδειγμα στις υποτροφίες της «Μαρί Κιουρί».

Είχα πριν χρόνια ένα σπουδαστή με υποτροφία «Μαρί Κιουρί» και ήταν μία τραγική διαπίστωση ότι αυτό το παιδί έπαιρνε τρεις φορές το μισθό μου. Και μάλιστα, τότε που οι μισθοί δεν ήταν τόσο μειωμένοι. Το καλό βιογραφικό που είχα έκανε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει έναν άνθρωπο στο εργαστήριό μας. Αναφέρω, απλώς, την έκπληξη που μου προκάλεσε η διαφορά οικονομικών απολαβών σαν ένα μικρό παράπονο, που είναι ενδεικτικό της δυναμικής που έχει ο χώρος από άποψη ερευνητικών διεργασιών και της απόλυτα αρνητικής λογικής που έχουν τα οικονομικά.

Εδώ πρέπει να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια ώστε ο ερευνητής να παίρνει από το κράτος την άδεια να λαμβάνει επιπλέον αμοιβή μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα τα οποία κερδίζει σε ανταγωνιστική βάση. Είναι κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί.

Όταν εμείς ήρθαμε στο Πανεπιστήμιο το κάναμε για ένα και μόνο λόγο: διότι είχαμε την αγάπη και τον έρωτα για την έρευνα και τη διδασκαλία. Δεν υπήρχε καν η λογική των προγραμμάτων, την εποχή που μπήκα εγώ στο Πανεπιστήμιο. Ήταν μία άλλη εποχή. Αλλά, ευτυχώς, που υπήρξε αυτή η γενιά που -όντας στη λογική του ρομαντισμού- υπηρέτησε την έρευνα και τη διδασκαλία με απόλυτη αφοσίωση, χωρίς άλλη σκέψη. Τα οικονομικά προβλήματα δημιουργήθηκαν χωρίς εμείς να καταλάβουμε τίποτα και πρέπει να μπορέσουμε να ζήσουμε και σε αυτό το περιβάλλον. Αλλά για εμάς, ένας είναι ο δρόμος: έρευνα – έρευνα - έρευνα στη λογική της βοήθειας των άριστων των ικανών για να μπορέσει να πάει η χώρα μπροστά.

 

*επιστολή που υπέγραψαν 22 Νομπελίστες, με επικεφαλή το νομπελίστα στη   Φυσιολογία-Ιατρική του 2008 Harald Zur Hansen.

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks