A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Πρωτοποριακή επέμβαση ανευρύσματος αορτικής ρίζας και ανιούσας αορτής Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Πρωτοποριακή επέμβαση ανευρύσματος αορτικής ρίζας και ανιούσας αορτής
Πρωτοποριακή επέμβαση ανευρύσματος αορτικής ρίζας και ανιούσας αορτής

Πρωτοποριακή επέμβαση ανευρύσματος αορτικής ρίζας και ανιούσας αορτής

 

Πρόσφατα, διενεργήθηκε στο τμήμα Παιδοκαρδιοχειρουργικής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, μία πρωτοποριακή καρδιοχειρουργική επέμβαση,  με τη μέθοδο David, σε 18χρονο ασθενή, με απόλυτη επιτυχία. Η ιατρική ομάδα του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος που διενήργησε την επέμβαση, που για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα, προσθέτει στο μακρύ βιογραφικό των επιτυχιών της, την αντιμετώπιση με καινοτόμο μέθοδο ενός σύμπλοκου προβλήματος -ανευρύσματος αορτικής ρίζας και ανιούσας αορτής- χωρίς τη χρήση μεταλλικής βαλβίδας. Περισσότερο διαφωτιστική είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο biomagazine ο  Καρδιοχειρουργός που διενήργησε την επέμβαση, Dr Φώτιος Α. Μητρόπουλος*.

 

Κύριε Μητρόπουλε, με αφορμή την πρωτοποριακή επέμβαση που διενήργησε η ομάδα σας στο ΩΚΚ, θα θέλαμε να αναφερθούμε αναλυτικά στη φύση του προβλήματος του ασθενούς;

Φ.Μ. Η καρδιά του νέου αυτού ασθενούς, ο οποίος πλέον είναι εντελώς καλά και βρίσκεται στο σπίτι του, παρουσίαζε μια διπλή παθολογία: το πρώτο κομμάτι αφορά σε μια εκ γενετής δυσλειτουργία της βαλβίδας που εμφανίζεται σε συγκεκριμένο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό και ονομάζεται ‘δίπτυχη αορτική βαλβίδα’. Η δίπτυχη αορτική βαλβίδα είναι μια κατασκευαστική ανωμαλία της συγκεκριμένης βαλβίδας (που έχει δύο πτυχές αντί για τρεις όπως μια φυσιολογική καρδιά) η οποία κάποια στιγμή στη ζωή του ασθενούς με μαθηματική ακρίβεια θα «χαλάσει», άρα θα χρειαστεί εξωτερική παρέμβαση.

Το δεύτερο προβληματικό σημείο στην προκειμένη περίπτωση αφορούσε μια διάταση που εξελίχθηκε σε ανεύρυσμα της αορτικής ρίζας, δηλαδή του αρχικού τμήματος, του «σωλήνα» που βγαίνει από την καρδιά και δίνει αίμα σε όλο το σώμα και ονομάζεται αορτή και του εγγύς τμήματος που ονομάζεται ανιούσα αορτή.

 

Συνήθης χειρουργική προσέγγιση

Στην προκειμένη περίπτωση, ποιο ήταν το επικίνδυνο για τον 18χρονο; Η εγγενής προβληματική βαλβίδα του ή το ανεύρυσμα; Και τι εννοείτε «επικίνδυνο»;

Φ.Μ. Το πρόβλημα με την ύπαρξη ενός ανευρύσματος έγκειται στο γεγονός ότι όσο πιο πολύ διατείνεται το ανεύρυσμα, «ξεχειλώνει», τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να σπάσει με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κατακλυσμιαίας αιμορραγίας που στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να περιχαρακωθεί από τον οργανισμό και κατόπιν ο ασθενής να πρέπει να χειρουργηθεί επειγόντως –αλλά με υψηλό ποσοστό νοσηρότητας είτε θνητότητας- αφετέρου να συμβεί μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή να μη σπάσει το ανεύρυσμα  μεν, αλλά να σκίσει εσωτερικά το τοίχωμα της αορτής.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάταση τόσο μεγεθύνεται αυτός ο κίνδυνος και με βάση προηγούμενες εμπειρίες γνωρίζουμε ότι αυτός το κίνδυνος αυξάνεται κατά πολύ μετά τα 5 - 5,5 εκατοστά διάμετρο του ανευρύσματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις και ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία, συνιστούμε χειρουργική αντιμετώπιση. Στην εν λόγω περίπτωση, υπήρχε αυτός ο συνδυασμός παθολογίας σε ένα νέο παιδί 18 ετών, όπου αφενός μεν το ανεύρυσμα τα τελευταία δύο χρόνια μεγάλωνε σε βαθμό που κρίθηκε ανησυχητικό, αφετέρου είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια βαλβίδα με ήπια παθολογία στην παρούσα φάση για την οποία δεν θα έπρεπε να χειρουργηθεί.

Παρόλα αυτά, οι αυξανόμενες διαστάσεις του ανευρύσματος έδωσαν την ένδειξη για χειρουργείο. Ουσιαστικά, λοιπόν, η βαλβίδα του παρά το γεγονός ότι ήταν δυσλειτουργική, δεν τον ενοχλούσε. Ήταν το ανεύρυσμα επικίνδυνο για την ίδια τη ζωή του.

Ποια θα ήταν η πιο ήπια μεθοδολογία – τεχνική για την συγκεκριμένη περίπτωση; Εσείς γιατί επιλέξατε να ακολουθήσετε την επέμβαση David;

Φ.Μ. Με τις κλασικές τεχνικές για τον τύπο και τη θέση του ανευρύσματος, θα έπρεπε να γίνει μια επέμβαση που θα αντιμετώπιζε το ανεύρυσμα αλλά θα έπρεπε ταυτόχρονα ο χειρουργός να αντικαταστήσει και την αορτική βαλβίδα του ασθενούς με μια προσθετική μεταλλική. Η βαλβίδα αυτή καθεαυτή είναι η κλασσική συνιστώμενη λύση για να μην χρειαστεί ο ασθενής νέα παρέμβαση στο μέλλον. Παρόλα αυτά έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα όπως ότι είναι ένα ξένο σώμα και υπόκειται στον κίνδυνο λοιμώξεων, δεύτερον ότι ο ασθενής χρειάζεται να λαμβάνει εφ’ όρου ζωής αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή, που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και έλεγχο ανά μήνα. Αυτό αποτελεί μια σημαντική δέσμευση για τη ζωή των ασθενών αυτών, οπότε αναπόφευκτα αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για έναν νέο άνθρωπο και την περαιτέρω ζωή του.

Για το λόγο αυτό, συνομολογήσαμε οι θεράποντες ιατροί και εμείς ως χειρουργική ομάδα (5 ατόμων) πως θα ήταν βέλτιστο στην περίπτωσή του να επεκτείνουμε τις δυνατότητες μιας μεθόδου που εδώ και μερικά χρόνια εφαρμόζεται, της λεγόμενης επέμβασης κατά David (από το όνομα του πρωτεργάτη της) και η οποία αφορά κυρίως την αντιμετώπιση του ανευρύσματος. Με βάση αυτή τη μέθοδο, ο χειρουργός μπορεί να εξαιρέσει το ανεύρυσμα χρησιμοποιώντας ένα μόσχευμα στο οποίο θα επανεμφυτεύσει την ίδια τη γηγενή βαλβίδα του ασθενούς, με δεδομένο ότι αυτή ήταν μια υγιής βαλβίδα –μια τρίπτυχη βαλβίδα.

Εμείς επιλέξαμε να εφαρμόσουμε την επεκταθείσα μέθοδο, έχοντας την τεχνική επάρκεια να το κάνουμε, καθώς πρόκειται για μια αρκετά σύμπλοκη τεχνικά επέμβαση, που αφορά και όσους έχουν δίπτυχη αορτική βαλβίδα με ανεπάρκεια. Στην περίπτωση αυτή επιδιορθώνεται χειρουργικά η ανεπάρκεια της γηγενούς αορτικής βαλβίδας και εμφυτεύεται ξανά.

Ο ασθενής υποβλήθηκε λοιπόν σε αυτή την επέμβαση, όπου του αφαιρέθηκε εξ ολοκλήρου το ανεύρυσμα, έγινε πλαστική επιδιόρθωση και στη συνέχεια επαναμφύτευση αυτής της βαλβίδας μέσα στο μόσχευμα και η επανεμφύτευση των στεφανιαίων αρτηριών που είναι μέρος αυτής της επέμβασης ούτως ή άλλως. Η άμεση μετεγχειρητική εικόνα ήταν αρκετά ικανοποιητική και η μετεγχειρητική πορεία του νέου ασθενούς ήταν ομαλή χωρίς καμία επιπλοκή, με αποτέλεσμα να πάρει εξιτήριο και να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή ή προσοχή.

Εκτός της πολυπλοκότητας, που μόλις μας αναλύσατε, ποιο είναι το καινοτόμο στοιχείο αυτής της επέμβασης;

Φ.Μ. Το πλεονέκτημα που δίνει στον ασθενή σε μια απολύτως φυσιολογική ζωή, χωρίς φαρμακευτική αγωγή ή κάποιο ξένο σώμα στην καρδιά του. Το μειονέκτημα, εάν κάποιος μπορεί να το θέσει έτσι, αυτής της επέμβασης είναι ότι η επανεμφυτευμένη βαλβίδα που είναι μη φυσιολογικά επισκευασμένη θα ακολουθήσει τη φυσική της πορεία – εξέλιξη – φθορά. Και στην πορεία των ετών θα χρειαστεί να αντικατασταθεί με μια προσθετική βαλβίδα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι αυτό ως ενδεχόμενο μπορεί να συμβεί σε εύρος χρόνου από 10 έως 20 χρόνια, ίσως και παραπάνω, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν νέο άνθρωπο να έχει μια απολύτως φυσιολογική ζωή έως τότε.

Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα;

Φ.Μ. Η επέμβαση έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, εμείς έχουμε κάνει και την πρώτη παιδιατρική David στον ελλαδικό χώρο. Έχει ξαναγίνει και στους ενήλικες, αλλά η επέμβαση David δίπτυχης αορτικής βαλβίδας με πλαστική επιδιόρθωση αυτής και επανεμφύτευση, ναι είναι η πρώτη φορά που έγινε στην Ελλάδα και στο ΩΚΚ.

 

  *Dr Φώτιος Α. Μητρόπουλος, Aναπληρωτής Διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών ΩΚΚ

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks