A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Περιβαλλοντική Βιοηθική και Εκπαίδευση Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Περιβαλλοντική Βιοηθική και Εκπαίδευση
Περιβαλλοντική Βιοηθική και Εκπαίδευση

Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, που τόσο συχνά αναφέρουμε ως ένα must της εξέλιξης και της προόδου, απεικονίζει περισσότερο ανθρωποκεντρικά και οικονομιστικά κίνητρα, τα οποία οδηγούν σε μια αντίληψη της φύσης ως πόρου. Αυτή ακριβώς η εγωκεντρική αντίληψη και κυρίως η αλόγιστη πρακτική που απέρρεε από αυτήν, οδήγησε στην καταστροφή του οικοσυστήματος σε μεγάλο βαθμό. Ήρθε η ώρα να δώσουμε στην Περιβαλλοντική Ηθική τη θέση και την αξία που της αρμόζει. Είναι μία ηθική που υπαγορεύει τη συνετή χρήση του Φυσικού κόσμου για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Το ηθικό ερώτημα στην Περιβαλλοντική Ηθική δεν είναι πλέον τι είδους δικαιώματα και υποχρεώσεις έχει το άτομο, αλλά σε τι είδους κόσμο επιθυμεί να ζήσει. Τα βασικά διλήμματα αφορούν την αβεβαιότητα, τη δυναμική και την περιπλοκότητα της αλληλεξάρτησης των οικοσυστημάτων και αναδεικνύουν το δεσμό μεταξύ του ανθρώπου και της Φύσης. Για το ενδιαφέρον αυτό θέμα, μιλήσαμε με το Διδάκτορα Πολιτικών Περιβάλλοντος, κ. Αντώνη Γάκη*.

 

Κύριε Γάκη, πώς ορίζεται η περιβαλλοντική ηθική; Πρόκειται για ένα πλαίσιο ηθικών υποχρεώσεων και κανόνων απέναντι στα μη ανθρώπινα όντα;

 

Εν αρχή ην η Φύσις και μετά ήρθε ο Άνθρωπος. Ο άνθρωπος έφερε τον πολιτισμό του και αυτός ο πολιτισμός δημιούργησε σκουπίδια, ηθικά και υλικά. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από κάθε είδους σκουπίδια, πρέπει να αλλάξουμε τον πολιτισμό μας. Μέσα σε αυτή τη ρήση εγώ βρίσκω την έννοια της περιβαλλοντικής ηθικής. Είναι η στάση ζωής η καθημερινή μας λειτουργία. Προσπάθησα, μέσα από τα δύο υπό έκδοση βιβλία μου το «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» και το παιδικό «ΑΚΗΣ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΗΣ, Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ», να δώσω  ένα στίγμα πολιτισμού και ηθικής. Ελπίζω να τα έχω καταφέρει.

 

Προφανώς, η περιβαλλοντική ηθική αντιπαρατίθεται στον ανθρωποκεντρισμό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων αντίκειται στη βιοηθική. Συμφωνείτε; Ποιες άλλες, καθημερινές, «αυτονόητες» ενέργειες είναι αντίθετες με τη λογική της ηθικής υποχρέωσης απέναντι στη Φύση;

 

Όταν ο άνθρωπος καταλάβει ότι τα χρήματα δεν τρώγονται, θα είναι πολύ αργά, επειδή θα έχει εξαντλήσει κάθε φυσικό πόρο και θα είναι πιο κοντά στην εξαφάνιση του ανθρωπινού είδους. Κάθε μας κίνηση σχεδόν αντιμετρά με τη φύση. Δυστυχώς, έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε κομμάτι του περιβάλλοντος και όχι ιδιοκτήτες του.

 

 

 

Για να αλλάξει η στάση του ανθρώπου απέναντι στα πράγματα είναι απαραίτητη η εκπαίδευση. Σε ποιες αρχές ή κανόνες βασίζεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση;

 

Η ενημέρωση, η πρόληψη, η μείωση του όγκου και της ποσότητας,  η επαναχρησιμοποίηση,  η διαλογή στην πηγή είναι βασικές αρχές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αλλά, κυρίως, βασίζεται στη βιωματική δράση που θα οδηγήσει στην ολιστική λύση. Το περιβάλλον είναι μια ενιαία μονάδα αντίληψης και οι διδαχές για αυτήν δημιουργούν μια νέα γένιά, η όποια δε μαθαίνει μόνο να το σέβεται άλλα να το θεωρεί ένα με τον ίδιο τον άνθρωπο.

 

Τι θετικό έχουμε να περιμένουμε από την εφαρμογή της περιβαλλοντικής  εκπαίδευσης στην πράξη;

 

Μόνο με την περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορούμε να ελπίζουμε στην πραγματική και σταθερή μείωση των απορριμμάτων. Δε θα είναι κάτι προσωρινό. Η δημιουργία εκείνης της λογικής που προστατεύει και αγαπά τη φύση από την καταναλωτική μανία και την αδιαφορία του πολίτη είναι η μόνη ελπίδα για το Αύριο και θα πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα.

 

 

 

Τι είναι η ανταποδοτική ανακύκλωση;

 

Κατά την ανταποδοτική ανακύκλωση, ο παραγωγός του απορρίμματος, δηλαδή ο ίδιος ο καταναλωτής, κάνοντας διαλογή στην πηγή, δηλαδή παίρνοντας την ευθύνη να αποθηκεύσει προσωρινά το απόρριμμά του, κερδίζει το αντίτιμο το όποιο αντιστοιχεί στην αξία του προϊόντος. Για παράδειγμα, με σημερινές τιμές, το αντίτιμο είναι 1 ευρώ ανά κιλό για το αλουμίνιο, 40 λεπτά του ευρώ για κάθε 1 κιλό Τηγανέλαιο. Είναι τα ποσά που δίνουν οι εταιρείες σε όποιον κάνει ανακύκλωση ανεξάρτητα σαν μονάδα, σαν πολίτης. Εμείς προτείνουμε να γίνεται οργανωμένα αυτό από την πολιτεία και όχι να δίνει το αντίτιμο στον μπλε κάδο, κάτι που δεν ωφελεί ιδιαίτερα.

 

 

* Αντώνης Γάκης, Διδάκτωρ Πολιτικών Περιβάλλοντος, ΜΑ Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις, Bsc Στατιστική και Ασφαλιστική Επιστήμη, Επικεφαλής ΑΝΑΣΑ, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής 

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks