A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες στηρίζουν τα ακριτικά νησιά Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες  στηρίζουν τα ακριτικά νησιά
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες στηρίζουν τα ακριτικά νησιά

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες  στηρίζουν τα ακριτικά νησιά

 

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο μη κυβερνητικός οργανισμός Αναγέννηση & Πρόοδος πραγματοποίησε μια σειρά πανελλαδικών προγραμμάτων, η πρώτη φάση των οποίων ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε πρόσφατα, ενώ κάποια από αυτά συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα. Το biomagazine μίλησε με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό, Δρ Παναγιώτη Κουλουβάρη, Πρόεδρο του Οργανισμού «Αναγέννηση & Πρόοδος», ο οποίος έχει την επιστημονική ευθύνη για την οργάνωση και την υλοποίηση των προγραμμάτων και αναφερθήκαμε στις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων των ακριτικών νησιών, όπως αυτές καταγράφηκαν κατά την επίσκεψη των ιατρικών μονάδων εκεί, αλλά και για την πορεία του προγράμματος.

Κύριε Κουλουβάρη, τα προγράμματα που υλοποιεί ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Αναγέννηση & Πρόοδος» στηρίζονται από το ΙΣΝ, στο πλαίσιο των δωρεών του Ιδρύματος στον τομέα της Υγείας και του Αθλητισμού, όσο και των Πρωτοβουλιών του ενάντια στην Κρίση, και αφορούν, συγκεκριμένα, τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες και τα Αθλητικά Μονοπάτια.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες είναι ένα όνειρο-όραμα μιας ομάδας νέων ιατρών που έχουν μια βαθιά αγάπη και έγνοια για τους κατοίκους των απομακρυσμένων – άγονων νησιών του Αιγαίου.

Η οργάνωση των μονάδων άρχισε το Δεκέμβριο 2012, και διήρκησε 11 μήνες με το πρώτο ταξίδι να πραγματοποιείται τον Ιανουάριο 2014, με σταθμό το ακριτικό Καστελόριζο. Από τότε όπως άλλωστε είναι και η δέσμευση μας, πραγματοποιούμε ένα ταξίδι κάθε 4-6 εβδομάδες. Τα Αθλητικά Μονοπάτια οργανώθηκαν καθώς καταγράφηκε μεγάλη έλλειψη αθλητικών δραστηριοτήτων στα νησιά.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες είναι μικρά νοσοκομεία, καθώς διαθέτουν υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας αλλά και μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας. Μέχρι και 4ωρο χειρουργείο πραγματοποιήσαμε με επιτυχία, σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ενός κατοίκου στο χέρι.

Πριν υλοποιήσετε τα προγράμματα κάνατε μία έρευνα για τις ελλείψεις και τις ανάγκες στον τομέα της υγείας στα ακριτικά νησιά, που διήρκησε περισσότερο από ένα χρόνο και στην οποία καταγράφηκαν με λεπτομέρεια όλες οι πραγματικές ανάγκες. Βάσει των συμπερασμάτων ξεκίνησε το ταξίδι με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άριστο επιστημονικό προσωπικό. Να πούμε ότι είστε μία ομάδα 73 επιστημόνων.

 

Πραγματικά, μετά από ενδελεχή έρευνα, που διήρκησε 15 μήνες, με συνεχείς επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα νησιά αλλά και με το υπουργείο Υγείας, σχεδιάσαμε ένα Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ειδικά για τις ανάγκες αυτών των νησιών. Το σχέδιο το καταθέσαμε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Αύγουστο 2012 και μετά από δύο μήνες διερευνήσεων από το Ίδρυμα, μας δόθηκε η πολυπόθητη έγκριση. Η ομάδα σήμερα αριθμεί 73 άτομα – ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό – ένα μείγμα από το Πανεπιστήμιο, την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού άλλα και ιδιώτες, σχεδόν όλοι με διδακτορικά και μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό. Είμαστε περήφανοι γιατί, με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουμε ένα υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με ηλεκτρονικό φάκελο κάθε ασθενούς, κάτι που ελάχιστα νοσοκομεία έχουν.

Οι «Κινητές Ιατρικές Μονάδες», εκτός από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατέγραψαν και τις υγειονομικές ανάγκες σε κάθε νησί. Ποιες είναι οι πιο επείγουσες και είναι ίδιες σε όλα τα νησιά;


Σήμερα με, 18 μήνες συνεχούς επαφής με τους κατοίκους των άγονων νησιών, με 13 αποστολές σε 16 νησιά, -εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για προληπτικές εξετάσεις, καθώς τα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Ιατρεία της άγονης γραμμής δε διαθέτουν ούτε τα βασικά υλικά  και μηχανήματα- έχουμε καταγράψει σαν πρωταρχική ανάγκη την ουσιαστική έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας αλλά και την κακή στοματική υγιεινή των παιδιών, σε ποσοστό 80% με 85%. Επίσης, μεγάλη είναι και η έλλειψη οφθαλμιάτρου αλλά και ορθοπεδικού και καρδιολόγου, όπως αυτό απεικονίζεται από τη ζήτηση αλλά και από τις παθήσεις που αντιμετωπίζουμε. Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό των διαβητικών ατόμων, οι οποίοι, μάλιστα, δε γνώριζαν, το πρόβλημά τους. Διαγνώστηκαν προβλήματα παχυσαρκίας αλλά και σοβαρής οστεοαρθρίτιδας σε πολλές γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία απαιτούν δευτεροβάθμια περίθαλψη, «υιοθετούνται» από την ομάδα μας και στηρίζονται σε όλη την πορεία της νόσου τους. Έτσι, έχουν αντιμετωπιστεί ασθενείς με παθήσεις μαστού, καρδιάς, οστών, γυναικολογικά προβλήματα, επιληψίες.

Χαρακτηρίσατε ως παράπλευρη ωφέλεια την καταγραφή των αθλητικών ελλείψεων, κάτι που οδήγησε στην ενέργεια «αθλητικά μονοπάτια». Μέσα από την ενέργεια τα παιδιά ωφελήθηκαν και ήρθαν σε επαφή και με την ιδέα του Παραολυμπισμού.

 

Μέσα από τις δράσεις μας έχουμε διαπιστώσει και άλλες ελλείψεις που με την βοήθεια του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προσπαθούμε να καλύψουμε. Παρατηρήσαμε έτσι την απουσία αθλητικής δραστηριότητας – το υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά και την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού για ασφαλή άθληση των παιδιών. Σχεδιάσαμε, έτσι, προγράμματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών μέσα από την άθληση. Καταγράψαμε τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, τις προτιμήσεις των παιδιών και εκπαιδεύσαμε προπονητές–γυμναστές και στείλαμε καρδιολόγους να εξετάσουν όλα τα παιδιά. Με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξοπλίσαμε 18 άγονα νησιά και οργανώσαμε με τους προπονητές–γυμναστές αθλητική κατασκήνωση για τρεις εβδομάδες, από 29 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2015. Το πρόγραμμα περιλάμβανε κολύμβηση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη θάλασσα, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ, ξιφασκία, μαθήματα διατροφής, στοματικής υγιεινής, σκάκι, επαφή και άθληση με παραολυμπιονίκες. Συνολικά, το πρόγραμμα παρακολούθησαν 1100 παιδιά και η αποδοχή υπήρξε ενθουσιώδης.

Στο ταξίδι μας, μας συνόδευσαν ο πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ», αλλά και παραολυμπιονίκες –όπως ήδη αναφέρθηκε, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά και μέσα από το αθλητικό παιχνίδι, προσπάθησαν να δείξουν ότι η  αναπηρία είναι μία κατάσταση που πρέπει να είναι αποδεκτή και να μη σταματά τη ζωή. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Το ποσοστό παιδιών με αναπηρίες στα νησιά δεν είναι μικρό αναλογικά με τον πληθυσμό. Η νοοτροπία, όμως, στις κλειστές κοινωνίες και η απουσία υποδομών οδηγούν στον αποκλεισμό στον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία.

Έχετε στα χέρια σας ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό με τις υγειονομικές ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού. Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε ένα τέτοιο υλικό;

Πραγματικά, έχουμε συγκεντρώσει σημαντικό υλικό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν ήδη επισκεφθεί 18 ακριτικά ή άγονα νησιά, μεταξύ των οποίων το Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο, την Αστυπάλαια, τα Ψαρά, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Φολέγανδρο, τους Λειψούς τη Νίσυρο, την Τήλο και τη Σέριφο. Εξετάστηκαν πάνω από 6.040 άτομα από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, οποίοι –εκτός από τη διάγνωση και τη φροντίδα στο κάθε περιστατικό, κατέγραψαν και τη γενικότερη εικόνα της υγείας με βάση τα περιστατικά που είδαν. Η ιατρική ομάδα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων τηρεί Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και θα προσφέρει και αυτή η βάση δεδομένων σημαντικές επιδημιολογικές πληροφορίες για την Υγεία της νησιωτικής Ελλάδας. Τέλος, τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα καταγραφής θα ανακοινωθούν μέσα στο μήνα που διανύουμε, τον Οκτώβριο, σε Διεθνές Συνέδριο Ορθοπεδικών. Γενικότερα, όμως, θα συμπεράσματά μας θα βρίσκονται πάντα στη διάθεση των αρμοδίων του εθνικού συστήματος Υγείας.

 

*Δρ Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks