A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Οδοντικά εμφυτεύματα: εγγύηση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Οδοντικά εμφυτεύματα: εγγύηση  για μια καλύτερη ποιότητα ζωής
Οδοντικά εμφυτεύματα: εγγύηση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Οδοντικά εμφυτεύματα: εγγύηση
για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

 

 

Μια υγιής οδοντοστοιχία, που αποκαλύπτεται σε κάθε μας χαμόγελο, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα δόντια, όμως, συνήθως έχουν ατέλειες, που οφείλονται σε επίκτητες ή κληρονομικές αιτίες. Ευτυχώς, με την πρόοδο της Οδοντιατρικής, μπορούμε να επέμβουμε και να διορθώσουμε κάθε ατέλεια είτε μας ενοχλεί αισθητικά είτε είναι επικίνδυνη για τη στοματική μας υγιεινή. Και όλα αυτά ανώδυνα και σύντομα, όπως απαιτούν οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, με μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα. Για το ενδιαφέρον θέμα των οδοντικών εμφυτευμάτων και τις νεότερες τεχνικές της μεθόδου μας ενημερώνει o Χειρουργός Οδοντίατρος-Εμφυτευματολόγος, κ. Σταμάτης Σκορδής*.

 

Κύριε Σκορδή, πόσα χρόνια μετρούν από την πρώτη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων στην οδοντιατρική;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έφεραν την επανάσταση στην οδοντιατρική, πριν 40 χρόνια περίπου. Η ανακάλυψη της οστεοενσωμάτωσης αποτέλεσε ένα τεράστιο επίτευγμα για την αντιμετώπιση της απώλειας των δοντιών με την αντικατάστασή τους από ριζόμορφα εμφυτεύματα τιτανίου. Η επί δεκαετίες επιστημονική έρευνα κορυφαίων επιστημόνων και η 

μακροχρόνια επιτυχής κλινική χρήση των εμφυτευμάτων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οδοντιατρικής τεχνολογίας, έχουν καταστήσει, πλέον, τη σύγχρονη εμφυτευματολογία επιστημονικά τεκμηριωμένη, έγκυρη και πλήρως εφαρμόσιμη.

 

Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία τεχνητή ρίζα από τιτάνιο και μορφή βίδας που τοποθετείται μέσα στο οστούν της γνάθου με σκοπό να στηρίξει ένα η περισσότερα τεχνητά δόντια.

Ποια πλεονεκτήματα έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα έναντι της τοποθέτησης γέφυρας;

Τα εμφυτεύματα είναι συστήματα υψηλής τεχνολογίας και προδιαγραφών που εξασφαλίζουν τη διατήρηση των οδοντικών ιστών, αφού με την τοποθέτησή τους καθιστούν μη αναγκαίο τον τροχισμό των παρακείμενων δοντιών. Έτσι, το όφελος είναι διπλό αφού και τα δόντια δεν τροχίζει ο οδοντίατρος και αντικαθιστά τη χαμένη ρίζα με το εμφύτευμα. Επίσης, το κόστος, στην περίπτωση απώλειας ενός δοντιού και αντικατάστασης του με εμφύτευμα, δεν είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέση με τη γέφυρα.

 

Και σε σχέση με τις οδοντοστοιχίες, ποια πλεονεκτήματα μας προσφέρουν τα εμφυτεύματα;

Σε περιπτώσεις ολικής απώλειας των δοντιών, αποφεύγουμε τις κινητές οδοντοστοιχίες και κατασκευάζουμε ακίνητες προσθετικές εργασίες σε πέντε με οκτώ εμφυτεύματα ή βελτιώνουμε κατά πολύ τη συγκράτηση των ολικών οδοντοστοιχιών με τη μετατροπή τους σε επένθετες, στηριζόμενες σε δύο με τέσσερα εμφυτεύματα.

Από οποιαδήποτε πλευρά και να το εξετάσουμε, τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια καλύτερη και αξιόπιστη λύση στην αντιμετώπιση της απώλειας των δοντιών.

Από αισθητικής άποψης, δείχνουν όπως τα δόντια μας, από βιολογικής άποψης, ενσωματώνονται στο οστό της γνάθου, εμποδίζοντας την απορρόφηση των γνάθων και, φυσικά, όπως προείπαμε, αποτρέπουμε τον τροχισμό των παρακείμενων δοντιών με σημαντικό και μακροπρόθεσμο κέρδος στην στοματική σας υγεία και ισορροπία.

Στο ψυχολογικό τομέα, επίσης, έχουν καθοριστικό ρόλο, διότι προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης στον ασθενή τόσο σε αισθητικό, φωνητικό και λειτουργικό επίπεδο, χωρίς το φόβο μετακίνησης των ολικών οδοντοστοιχιών ή την παραμόρφωση της ομιλίας που προκαλείται από τις οδοντοστοιχίες.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που δε μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα;

Κάθε ασθενής που έχει χάσει ένα η περισσότερα δόντια και η υγεία του στόματος και του οργανισμού του είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να δεχτεί εμφύτευμα.

Οι βασικές προϋποθέσεις είναι να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (HIV, χημειοθεραπείες, κορτικοστεροειδή), ναρκομανείς και αλκοολικούς, σε οστά που έχουν υποστεί πρόσφατη ακτινοθεραπεία, σε σοβαρό και μη ελεγχόμενο διαβήτη και σε αιμοραγικούς ασθενείς.

Τα ούλα πρέπει να είναι υγιή και αν υπάρχει περιοδοντική νόσος να είναι υπό έλεγχο. Ο υποψήφιος ασθενής να τηρεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής και φυσικά το οστό της γνάθου να έχει επαρκή ποσότητα σε ύψος και πλάτος. Αν ο χειρουργός είναι έμπειρος, μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες και όταν το οστούν είναι ελλειμματικό, με τεχνικές οστικής ανάπλασης.

 

Τι ποσοστά επιτυχίας έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι από τα υψηλότερα ιατρικώς καταγεγραμμένα. Με τη βελτίωση των εμφυτευμάτων, της τεχνικής αλλά και της εμπειρίας του οδοντιάτρου, έχουμε φτάσει, πλέον, να μιλάμε για ποσοστά που ξεπερνούν το 95%. Και αυτά, όμως, τα μικρά ποσοστά αποτυχίας εμφανίζονται, συνήθως, σε άτομα με ελαττωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού και σε μανιώδεις καπνιστές. Η σύγχρονη εμφυτευματολογία, με τη σωστή διάγνωση και το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας που εκτελείται από έμπειρο και γνώστη οδοντίατρο, ελαχιστοποιεί τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Όσο και αν ακούγεται πολλά υποσχόμενη η μέθοδος των εμφυτευμάτων, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν και πόσο επίπονη είναι η διαδικασία κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετά από αυτήν.

Η διαδικασία της τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος είναι μια διαδικασία που πλέον θεωρείται   ρουτίνα για τους οδοντιάτρους που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία με τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν υπάρχει καθόλου πόνος, αφού η περιοχή είναι εντελώς αναισθητοποιημένη. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής έχει μια μικρή ενόχληση στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζεται κατάλληλα με απλά παυσίπονα. Ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης, τον αριθμό των εμφυτευμάτων και τη χρήση μοσχευμάτων μπορεί να παρουσιασθεί και κάποιο οίδημα στην περιοχή, το οποίο εξαφανίζεται μετά από δύο με τρεις ημέρες.

Κάθε οργανισμός είναι λογικό να αντιδρά διαφορετικά σε κάθε είδους επέμβαση, το σύνηθες, όμως, είναι ο ασθενής μετά την επέμβαση να αισθάνεται πολύ καλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και να πηγαίνει στη δουλειά του την επόμενη ημέρα.

 

Πόσο γρήγορα γίνεται η αποκατάσταση των δοντιών μας με εμφυτεύματα;

Το αρχικό πρωτόκολλο του Pr.Branemark για την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων και την έναρξη της προσθετικής εργασίας ήταν έξι μήνες για την άνω γνάθο και τρεις με τέσσερις μήνες για την κάτω γνάθο.

Η εξέλιξη, όμως, της τεχνολογίας στην εμφυτευματολογία οδήγησε στη μείωση των χρόνων αυτών και έτσι ο οδοντίατρος μπορεί, πλέον, να τοποθετήσει την προσθετική εργασία στους τρεις μήνες στην άνω γνάθο και στους ενάμισι με δύο μήνες στην κάτω.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μέχρι την προσθετική εργασία, τοποθετούμε προσωρινές μεταβατικές αποκαταστάσεις έτσι ώστε ο ασθενής να καλύπτει τις αισθητικές και λειτουργικές του ανάγκες.

 

Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν τα δόντια την ιδία μέρα;

Η εξέλιξη της έρευνας και των τεχνικών στη σύγχρονη εμφυτευματολογία έχει δώσει την δυνατότητα στους οδοντιάτρους, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να εφαρμόζουν την λεγόμενη Άμεση Φόρτιση των εμφυτευμάτων με προσθετικές αποκαταστάσεις που τοποθετούνται αμέσως μετά  το χειρουργείο.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το οστό έχει τέτοια ποιότητα και ποσότητα, ο ασθενής είναι συνεργάσιμος και το σχέδιο θεραπείας το επιτρέπει, κατασκευάζεται η προσθετική εργασία και τοποθετείται την ίδια ή τις αμέσως επόμενες μία με δύο ημέρες.

Ο ασθενής, βέβαια, πρέπει να ενημερωθεί για τις αλλαγές που πρέπει να εφαρμόσει στην δίαιτά του και την εξαιρετική προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει στην αποφυγή καταστρεπτικών δυνάμεων πάνω στα εμφυτεύματα για το άμεσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, καθώς και για τις ελάχιστα μεν αλλά μειωμένες δε πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με την κλασσική μέθοδο.

 

Μετά το πέρας της θεραπείας ποια φροντίδα χρειάζονται τα εμφυτεύματα;

Όπως τα δόντια μας, που χρειάζονται συνειδητή και σταθερή προσπάθεια στοματικής υγιεινής στο σπίτι και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, έτσι και τα οδοντικά εμφυτεύματα που είναι σαν τα δικά μας δόντια χρειάζονται την ίδια φροντίδα.

Προκειμένου να διατηρήσουμε τα εμφυτεύματα καθαρά και απαλλαγμένα από μικροβιακές πλάκες και πέτρα, πρέπει να χρησιμοποιούμε συστηματικά και σωστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα ή τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια, με βάση τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

 

Στα πλαίσια της συνεργασίας με τον οδοντίατρο, θα προγραμματιστούν τακτικές επισκέψεις για επανεξέταση του στόματος και για την παρακολούθηση των εμφυτευμάτων, των δοντιών και των ούλων, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι υγιή.

 

 

*Σταμάτης Σκορδής CDT, DDS, FICOI, MO Med

Χειρουργός Οδοντίατρος-Εμφυτευματολόγος

Master of Oral Medicine in Implantology

University of Münster-Germany

Fellow of International Congress of Oral Implantology

 

 

                         

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks