A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Η διατροφική και φαρμακευτική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Η διατροφική και φαρμακευτική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων
Η διατροφική και φαρμακευτική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων

Η φράση του Ιπποκράτη «η τροφή μου είναι το φάρμακό μου και το φάρμακό μου η τροφή μου» εκφράζει απόλυτα τη σημασία και τεράστια διατροφική αξία που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό τα ω-3 λιπαρά οξέα. Υπενθυμίζουμε ότι τα λιπαρά οξέα είναι τα δομικά στοιχεία των λιπών, τα οποία, παρά την παρεξηγημένη φήμη τους, αποτελούν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες. Τα απαραίτητα για την υγεία μας ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς δεν τα παράγει το ανθρώπινο σώμα, είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής (περιέχονται σε ζωικές και φυτικές τροφές) ή των συμπληρωμάτων διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές και σοβαρές μελέτες, που συνεχώς, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δείχνουν τις ευεργετικές επιδράσεις ότι των ω-3 λιπαρών οξέων όχι μόνο σε προληπτικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Οι επιστημονικές αυτές μελέτες –βάσει των αποτελεσμάτων τους– υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν μεταξύ άλλων: τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρδιαγγειακού επεισοδίου, καρκίνου του προστάτη, άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, ενδυναμώνουν τα οστά, μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος, βελτιώνουν τη διάθεση, προάγουν την πνευματική ευστροφία, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου Ι και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων και τον τρόπο που επιδρούν θεραπευτικά στον οργανισμό μας, και πιο συγκεκριμένα στην καρδιακή λειτουργία και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συζητήσαμε με τον κ. Χρήστο Πίτσαβο, Καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας*.

 

Κύριε Πίτσαβε, είναι σχετικά πρόσφατη η διαπίστωση της διατροφικής αξίας των ω-3 λιπαρών οξέων για την υγεία μας, κάτι το οποίο υπερασπίζονται εξίσου φανατικά διατροφολόγοι και γιατροί. Ποια είναι αυτά τα λιπαρά οξέα και σε ποιες κατηγορίες τροφίμων συναντώνται;

Πράγματι, την τελευταία δεκαετία, στην προσπάθεια τους οι ερευνητές και οι επιστήμονες υγείας να εξαλείψουν τους παράγοντες κινδύνου (υπερχοληστερολαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, μη ισορροπημένη διατροφή κλπ) που οδηγούν στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην ευεργετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι απαραίτητο να προσλαμβάνονται με τη διατροφή. Αυτά είναι το α-λινολεϊκό οξύ (που βρίσκεται στο λιναρόσπορο), το εικοσαπεντανοϊκό και δεκαεξανοϊκό οξύ που βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στα ψάρια και κυρίως τα λιπαρά (ρέγγες, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομό, τόνο).

 

Ποια είναι ακριβώς η ευεργετική επίδρασή τους στην υγεία μας;

Έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, η ευεργετική τους επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία όχι μόνο σε ασθενείς αλλά και υγιείς. Μειώνουν τη σύνθεση των πρόδρομων μορίων της «κακής» χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων. Αυξάνουν σε μικρό ποσοστό την HDL «καλή» χοληστερόλη, που ασκεί προστατευτική δράση στην καρδιά και απομακρύνει τα λιπίδια από τα αγγεία. Εμποδίζουν την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία (προοδευτικό «φράξιμο» των αγγείων). Εμποδίζουν τις διαδικασίες φλεγμονής που συνοδεύουν τη δημιουργία και εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας, ασκώντας τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Έχουν ισχυρή αντιθρομβωτική δράση και εμποδίζουν τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων και τη δημιουργία θρόμβων. Συμμετέχουν στη σύνθεση μορίων με αγγειοδιασταλτική δράση που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των αγγείων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ασκούν σημαντική αντιαρρυθμική δράση.

 

Πολύ σημαντικό είναι το θέμα της πρόληψης, καθώς σας ακούμε να τονίζετε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για πολλά νοσήματα.

Ακριβώς! Μελέτες έχουν δείξει ότι σε υγιή άτομα προλαμβάνουν την εμφάνιση αρρυθμιών, την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας (φράξιμο των αγγείων) και τη δημιουργία στεφανιαίας νόσου, ενώ σε ασθενείς με ήδη εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο μειώνουν σημαντικά τα επεισόδια αρρυθμιών, καρδιακής ανακοπής και αιφνιδίου θανάτου. Δύο πρόσφατες μελέτες της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και υγιείς αντιστοίχως, έδειξαν ότι η χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων βελτίωνε τη καρδιακή λειτουργία και απέτρεπε την εμφάνιση αρρυθμιών και στις δύο ομάδες.

Ποιες είναι συνιστώμενες ποσότητες τροφίμων και η συχνότητα κατανάλωσής τους ώστε να υπάρξει ωφέλεια από την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής μας;

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Κολεγίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ασθενείς πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή ή αθηρωματική νόσο πρέπει να εντάξουν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τους περίπου 4 γεύματα με ψάρι ή να λαμβάνουν τη ανάλογη ποσότητα συμπληρωμάτων ω-3 (περίπου 1 gr ημερησίως). Οι υγιείς πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 2 γεύματα με ψάρι εβδομαδιαίως ή να λαμβάνουν την ανάλογη ποσότητα από τα συμπληρώματα ω-3. Μελέτες που διεξήχθησαν για την αποτελεσματικότητα των ω-3 λιπαρών οξέων (DART, GISSI, JELIS) έδειξαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψή της.

 

 

 *Πίτσαβος Χρήστος, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks