A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Γιάννης Τερζής: Η παχυσαρκία είναι μία πολύπλοκη νόσος που βλάπτει όλα τα στάδια της ζωής του πάσχοντος Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Interview

Γιάννης Τερζής: Η παχυσαρκία είναι μία πολύπλοκη νόσος που βλάπτει όλα τα στάδια της ζωής του πάσχοντος
Γιάννης Τερζής: Η παχυσαρκία είναι μία πολύπλοκη νόσος που βλάπτει όλα τα στάδια της ζωής του πάσχοντος

Για τις συνέπειες της παχυσαρκίας στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη αλλά και την παιδική ηλικία μας μιλά ο χειρουργός παχυσαρκίας, Γιάννης Τερζής, ο οποίος τονίζει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τις βαρύτερες και συχνότερες συνέπειες που προκαλεί στον άνθρωπο το υπερβάλλον βάρος.

 

Ενοχοποιείται η παχυσαρκία για την υπογονιμότητα σε πολλές περιπτώσεις. Για ποιους λόγους;

H σύνδεση παχυσαρκίας και υπογονιμότητας έχει περιγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά αποτελεί και το θέμα επιστημονικών μελετών ακόμα και σήμερα. Στις γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατες και παλαιότερες μελέτες, ο αυξημένος ΔΜΣ προκαλεί προβλήματα γονιμότητας, όπως δυσκολία να μείνουν έγκυοι αλλά και να έχουν ομαλή εγκυμοσύνη κι εύκολο τοκετό. Αλλά και στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχουμε περισσότερες αποτυχίες στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες από ό,τι σε εκείνες με φυσιολογικό βάρος.

Ένα μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων γυναικών παρουσιάζουν διαταραχές κύκλου, δασυτριχισμό, που οφείλονται στην αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλη μια διαταραχή που οφείλεται στην παχυσαρκία είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που επηρεάζει τον κύκλο, όπως επίσης και η αμηνόρροια ή η αραιομηνόρροια (δηλ,  περίοδος κάθε δύο ή τρεις μήνες).

Επιπλέον, οι παχύσαρκες γυναίκες που μένουν έγκυοι, ή όσες πάρουν υπερβολικά κιλά κατά την κύηση έχουν αυξημένα ποσοστά αποβολών, νεογνικών θανάτων, όπως και μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα μωρό που στη μετέπειτα ζωή του θα είναι παχύσαρκος.

Στους άνδρες, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο γενικότερα έχουν σαν αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης – υπογοναδισμό - όχι καλή ποιότητα και ποσότητα σπέρματος, άρα υπογονιμότητα και πιθανώς στυτικές δυσλειτουργίες. Από την άλλη, η αύξηση της παχυσαρκίας συσχετίζεται με την αύξηση των οιστρογόνων, που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα ορμονών (όπως LH και FSH) σημαντικών για την αναπαραγωγή. Όσο πιο παχύσαρκος ο άνδρας, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα των LH και FSH.

Τέλος, στην υπογονιμότητα μπορεί να παίζει ρόλο ότι στα παχύσαρκα ζευγάρια η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είναι συνήθως μικρότερη από ότι των μη παχύσαρκων.

Μπορούμε να πούμε ότι μία από τις αιτίες εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά είναι η κληρονομικότητα;

Το πρόβλημα σε αρκετές περιπτώσεις αρχίζει όταν ακόμα το έμβρυο βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Μια εγκυμονούσα που δεν ακολουθεί σωστό τρόπο διατροφής δημιουργεί προϋποθέσεις για έναν παχύσαρκο ενήλικα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τους λόγους που αυξάνουν υπερβολικά το βάρος των παιδιών;

Τα σημερινά παιδιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες εύκολου-γρήγορου φαγητού και αναψυκτικών, τα οποία σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή (παρακολούθηση τηλεόρασης - Η/Υ) και την έλλειψη άσκησης θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία παχύσαρκων παιδιών.

Υπάρχουν ψυχολογικές συνέπειες στα παιδιά ή τα επιβαρύνει το πρόβλημα όταν ενηλικιώνονται;

Από πολύ μικρή ηλικία παρουσιάζονται σοβαρές οργανικές και ψυχολογικές επιπλοκές, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, εξαιτίας των περιττών κιλών και της εμφάνισης τους.

Τα κορίτσια είτε πέφτουν σε κατάθλιψη και λειτουργούν αυτοκαταστροφικά τρώγοντας ακόμα περισσότερο, είτε δρουν υστερικά, σταματώντας εντελώς να τρώνε και παθαίνοντας ψυχογενή ανορεξία.

Τα αγόρια άλλοτε αντιδρούν επιθετικά, όταν κάποιος συνομήλικός τους τα χλευάζει για τη σωματική τους διάπλαση και άλλοτε γίνονται εντελώς αντικοινωνικά και κλείνονται στον εαυτό τους.

Πώς θα προλάβουμε ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί να μη γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας;

Πρώτα, ξεκινάμε με τη συντηρητική θεραπεία, δηλαδή σωστή διατροφή σε συνδυασμό με φυσική άσκηση για τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Μια άλλη ουσιαστική παράμετρος είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής (lifestyle). Τα παιδιά αντιγράφουν τις συνήθειες των μεγάλων. Άρα κάνουν ό,τι βλέπουν. Γι’ αυτό καλό είναι οι γονείς τους να τρέφονται υγιεινά, να περπατούν και να ασκούνται.

Σε πραγματικά δύσκολες περιπτώσεις, συνιστάται η χειρουργική θεραπεία, με τη μόνη χειρουργική μέθοδος που ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 14 έως και17 ετών, την τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου. Η μέθοδος έχει πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς επιπλοκές. Ο δακτύλιος είναι από σιλικόνη και προσαρμόζεται γύρω από  το στομάχι με αποτέλεσμα να το χωρίζει σε δύο διαμερίσματα, ένα μικρό κι ένα μεγάλο (σαν κλεψύδρα). Το φαγητό περνά πρώτα από το μικρό διαμέρισμα, αυξάνει την πίεση στα τοιχώματα του στομάχου κι έτσι με μικρή ποσότητα φαγητού δίνει την αίσθηση του κορεσμού.

Και για την πρόκληση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 ενοχοποιείται η παχυσαρκία. Με ποιο τρόπο συνδέονται αυτά τα δύο;

Η παχυσαρκία συνδέεται στενά με το ΣΔ 2 και μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελεί τον "προθάλαμο" του διαβήτη. Αν και είναι τεκμηριωμένη η συμβολή του σωματικού βάρους στην εμφάνιση του ΣΔ 2 η παθολοφυσιολογική συσχέτιση των δύο αυτών νοσημάτων δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Η αντίσταση στην ινσουλίνη –χαρακτηριστικό και των δύο καταστάσεων- φαίνεται να αποτελεί τον κυριότερο συνδετικό κρίκο μεταξύ παχυσαρκίας και διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνίσταται στη μειωμένη ευαισθησία των ιστών, όπως το ήπαρ, οι μύες και ο λιπώδης ιστός στη δράση της ινσουλίνης εξελίσσεται  τέλος στην εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Οι βαριατρικές επεμβάσεις, μειώνοντας το βάρος του ασθενούς μειώνουν και τις ασθένειες που αυτό προκαλεί;

Μείωση της παχυσαρκίας με οποιοδήποτε μέσο οδηγεί σε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ΣΔ 2 ενώ η απώλεια βάρους σε παχύσαρκους/υπέρβαρους διαβητικούς τύπου 2 έχει ως αποτέλεσμα την καλλίτερη ρύθμιση του σακχάρου (ακόμη και μέχρι σημείου πλήρους υποχώρησής του) καθώς και την εντυπωσιακή μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στατιστικά στοιχεία σε Αμερική και Ευρώπη, μαρτυρούν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, έχουν σημαντική μείωση των παραγόντων του μεταβολικού συνδρόμου και κυρίως του ΣΔ 2, καθώς και μείωση της αρτηριακής πίεσης ή της φαρμακευτικής αγωγής που απαιτείται.

Πλέον, το γαστρικό bypass εφαρμόζεται στη θεραπεία του ΣΔ 2 των  ενηλίκων, με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 95 %.

Υπάρχει κάτι νεότερο στις βαριατρικές επεμβάσεις;

Ναι, η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση, μια νέα τεχνική περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η επέμβαση μοιάζει από άποψη φυσιολογίας με τη γαστρεκτομή sleeve (γαστρικό μανίκι) με τη διαφορά ότι στην πτύχωση το στομάχι παίρνει μορφή σωλήνα όχι με αφαίρεση κάποιου τμήματός του, αλλά αναδιπλώνοντας το στομάχι με ράμματα. Με τη γαστρική πτύχωση, η χωρητικότητα και η διατασιμότητα του στομάχου περιορίζονται σημαντικά και ο κορεσμός επέρχεται με πολύ μικρότερες ποσότητες τροφής. Η μέθοδος είναι από τις πλέον ακίνδυνες και έχει να παρουσιάσει σημαντικά πλεονεκτήματα: γίνεται λαπαροσκοπικά με ελάχιστο τραύμα, δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, γιατί δεν γίνεται εκτομή στομάχου, αποφεύγεται η εμφύτευση σιλικόνης στον οργανισμό και προκαλεί αξιόλογη απώλεια βάρους. Αν χρειαστεί, η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί ή και να αναστραφεί. Με την αφαίρεση των ραμμάτων, το στομάχι ανακτά το αρχικό του σχήμα. Στη μέθοδο αυτή, απαιτείται νοσηλεία μόνο μιας ημέρας.


Δρ. Ιωάννης Τερζής

Επιμελητής Β' Χειρουργικής Κλινικής Ναυτ. Νοσοκ. Αθηνών

Μέλος του International Federation for the Surgery of Obesity

Μέλος της Ελληνικής Xειρουργικής Εταιρείας

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχυσαρκίας

Γιάννης Τερζής – χειρουργός παχυσαρκίας

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks