A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - 2nd Athens Health Forum: Το μέλλον της Υγείας και των Κλινικών Μελετών συζητήθηκαν σε ένα συνέδριο Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Congress

2nd   Athens Health Forum: Το μέλλον της Υγείας και των Κλινικών Μελετών συζητήθηκαν σε ένα συνέδριο
2nd Athens Health Forum: Το μέλλον της Υγείας και των Κλινικών Μελετών συζητήθηκαν σε ένα συνέδριο

2nd   Athens Health Forum: Το μέλλον της Υγείας και των Κλινικών Μελετών συζητήθηκαν σε ένα συνέδριο

Χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα εξήχθησαν στο 2nd   Athens Health Forum 2015, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

Η ανάγκη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, η βελτίωση των παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, η άμεση επίδραση του ασφαλιστικού συστήματος στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, η ανάγκη σωστής τιμολόγησης των φαρμάκων και η επιβεβλημένη διακοπή των περικοπών στην Υγεία ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στο συνέδριο.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις οποίες τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση κυρίως λόγω της υποστελέχωσης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπάρχει έλλειψη 22.000 στελεχών στο χώρο της Υγείας και για αυτό η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην πρόσληψη 4.500 στελεχών, με κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει σταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση ακόμα 10.000 προσλήψεων ετήσιας διάρκειας από τη δεξαμενή των νέων επαγγελματιών της Υγείας. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας και συγκεκριμένα σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 ημέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς. Επανέλαβε, πως έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα 3 χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών, καθώς και στην αναπροσαρμογή, σε πιο προσιτά επίπεδα, της δαπάνης για τα καινοτόμα φάρμακα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε μια νέα συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, ενώ σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η φαρμακευτική πολιτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του σημείωσε ότι το σύστημα Υγείας είναι σε οριακό σημείο, όπως άλλωστε και η οικονομία και η χώρα και αυτό ήταν το τίμημα της σημαντικής πολιτικής αλλαγής και της προσπάθειας της χώρας να διεκδικήσει μία άλλη θέση, ισότιμη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Επισήμανε ότι είμαστε στο τέλος της επίπονης προσπάθειας και αυτό θα ωφελήσει και την υγεία. Συμπλήρωσε ότι χρειαζόμαστε στοχευμένη ενίσχυση στον χώρο της δημόσιας Υγείας και με ανθρώπινο δυναμικό και με πόρους, καθώς δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την κατάρρευσή του. Κλείνοντας, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε διαφανή διακυβέρνηση του συστήματος, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε την κατασπατάληση πόρων στη δημόσια Υγεία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ι. Μπασκόζος, τόνισε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας εφόσον αξιοποιήσει το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας, προτάσσοντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και να περάσει σε μια νέα εποχή αξιοποίησης της εξειδικευμένης εργασίας έχοντας ως βάση το τρίπτυχο έρευνα-καινοτομία-ανάπτυξη.

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), κ. Πασχάλης Αποστολίδης στο χαιρετισμό του ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο Σ.Φ.Ε.Ε. θα καλύψει το υπόλοιπο 50%. Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών. Περισσότερα από 1 δις ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και ζήτησε από το Υπουργείο τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφλησή τους. Υποστήριξε την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο ελληνικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αναφερόμενος συνολικά στη Στρατηγική του Κλάδου, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε την βούληση του Συνδέσμου να υποστηρίξει με πράξεις, τεχνογνωσία, νέες προτάσεις την προσπάθεια της χώρας να βγει από την περιπέτεια των τελευταίων ετών και να τη βοηθήσει να καταστεί ανταγωνιστική δύναμη στον τομέα του Φαρμάκου και ειδικότερα στην προσέλκυση Κλινικών Μελετών. Οι κλινικές μελέτες αποτελούν “οξυγόνο” για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας καθώς κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική μελέτη “εισάγονται” στην Ελλάδα περίπου 250.000€ και προκαλείται, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας μας, η οποία υπερβαίνει κατά πού τις 500.000€ ανά κλινική μελέτη (στοιχεία μελέτης ΕΣΔΥ). Η φαρμακευτική βιομηχανία προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω στην Κλινική ‘Έρευνα ενισχύοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, υπερτετραπλασιάζοντας τα ερευνητικά κονδύλια σε διάστημα 2-3 ετών. Ωστόσο, τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι: «η ενθάρρυνση και η παροχή κινήτρων για τα επενδυτικά σχέδια του Κλάδου και η επίλυση των δυσλειτουργιών που δεν ευνοούσαν μέχρι τώρα τις όποιες αποφάσεις εταιρειών για περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα όπως π.χ. στη παραγωγή και στις κλινικές μελέτες που μπορούν πραγματικά να μεταφραστούν άμεσα σε νέους πόρους και νέες θέσεις εργασίας, άρα ανάπτυξη που η χώρα μας έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά και υλοποίηση της πολιτικής Υγείας που σήμερα επανασχεδιάζεται».

Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), κ. Θεόδωρος Κωλέτης, του ανέφερε ότι Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε. συμπορεύονται στον χώρο της Υγείας. Ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, στην οποία το φάρμακο θα είναι πρωταγωνιστής. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα 4 θεματικά πάνελ του συνεδρίου υπήρχε έντονο διαδραστικό στοιχείο, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνταν να σχολιάσουν απαντήσεις του κοινού, σε  κρίσιμα ερωτήματα για την υγεία, τις οποίες έδινε το κοινό μέσω televoting.

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks