A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Ανάχωμα στην ανεργία η βιοτεχνολογία Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Finance

Ανάχωμα στην ανεργία η βιοτεχνολογία
Ανάχωμα στην ανεργία η βιοτεχνολογία
Ως ανάχωμα στην ανεργία μπορεί να λειτουργήσει ο κλάδος της υγείας στην Ελλάδα, αν η χώρα ρίξει το βάρος της στην φαρμακευτική καινοτομία και προχωρήσει σε αλλαγές που να ενθαρρύνουν τις κλινικές έρευνες.
Ανάχωμα στην ανεργία η βιοτεχνολογία- Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση της Prix Gallien

Ως ανάχωμα στην ανεργία μπορεί να λειτουργήσει ο κλάδος της υγείας στην Ελλάδα, αν η χώρα ρίξει το βάρος της στην φαρμακευτική καινοτομία και προχωρήσει σε αλλαγές που να ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τις κλινικές έρευνες και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Αυτό ήταν το αισιόδοξο συμπέρασμα των ομιλητών στην εκδήλωση για τα «Νόμπελ» της φαρμακοβιομηχανίας Prix Gallien

Τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας στην αντιμετώπιση ασθενειών, που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Γαληνός» - Prix Gallien Ελλάδας ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MSD Karim Mikhail.

«Μέσα από την πορεία των 150 χρόνων της, η MSD έχει έμπρακτα στηρίξει πρωτοβουλίες καινοτομίας. Προτεραιότητα αποτελεί η ανακάλυψη φαρμάκων για ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί» σημείωσε ο κ. Karim Mikhail. Παρέπεμψε, μάλιστα, στο περιοδικό Forbes, το οποίο κατατάσσει την εταιρία MSD ανάμεσα στις κορυφαίες των ΗΠΑ, καθώς έχει ανακαλύψει το μεγαλύτερο αριθμό νέων φαρμάκων τα τελευταία 60 χρόνια.

«Τα φάρμακα αυτά αντιμετωπίζουν το 53% των 20 πιο σοβαρών παθήσεων παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η ανάπτυξή τους απαιτεί αρκετό χρόνο, ενέχει σημαντικό ποσοστό ρίσκου κι προϋποθέτει σημαντική ροή επενδύσεων.

Δεν είναι τυχαίο, ότι από τις συνολικές επανεπενδύσεις που πραγματοποιούνται στο βιομηχανικό κλάδο, ο φαρμακευτικός τομέας διακρίνεται για το μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων σε έρευνα κι ανάπτυξη, παρά τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας που αντιμετωπίζει στην δημιουργία νέων φαρμάκων. Η MSD επενδύει 10 δισεκ. $ για την έρευνα, διεξάγοντας μακροχρόνιους ελέγχους μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης ενός νέου φαρμάκου καθώς και μεγάλο αριθμό διοικητικών εμποδίων μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των σκευασμάτων της.» τόνισε.

Τη δέσμευση της φαρμακευτικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Amgen Hellas στην έρευνα κι ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, που ανοίγουν νέους δρόμους σε θεραπείες διαφόρων ασθενειών, μεγιστοποιούν τα οφέλη στους πάσχοντες και δίνουν τεκμηριωμένη προστιθέμενη αξία στα εθνικά συστήματα υγείας, κάθε χώρας και της Ελλάδας, επεσήμανε ο Ματίας Λάκατος, Γενικός Διευθυντής της Amgen Hellas μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Γαληνός» - Prix Gallien Ελλάδας.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρίας, καθώς εδώ διεξάγεται ένα σημαντικό τμήμα των κλινικών ερευνών της εταιρίας. «Εργαζόμαστε ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες στην κλινική έρευνα διεθνώς. Άλλωστε η καιντομία αποτελεί το θεμέλιο λίθο, όπως τόνισε, της ανάπτυξης της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας και δύναμη συνολικής μεγέθυνσης.»

«Γι΄ αυτό το σκοπό», συμπλήρωσε, «επενδύουμε σταθερά το 20% περίπου των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρίας στην ανάπτυξη θεραπειών για σοβαρές ασθένειες». Όπως, είπε «η εταιρία ξεκίνησε την παρουσία της στη χώρα το 2007, στηρίζοντας περαιτέρω το ήδη υπάρχον δίκτυό της, επιδιώκοντας να διασφαλίσει, με τον καλύτερο τρόπο, την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες που αναπτύσσει, αλλά και να στηρίξει έμπρακτα τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην κλινική έρευνα» ανέφερε ο κ. Λάκατος

Τη σημασία του κλάδου της υγείας για τη στήριξη της απασχόλησης τόνισε ο ο κ. Dr. Dennis A. Ostwald CEO του γερμανικού ιδρύματος WiFOR. «Από τον όρο σύστημα υγεία πρέπει να περάσουμε στον όρο οικονομία της υγείας» τόνισε ο κ. Dr. Dennis A. Ostwald CEO κατά την παρουσία του στην εκδήλωση Prix Gallien Greece.

«Η βιομηχανία υγείας είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη, ο κλάδος διασφαλίζει ανάπτυξη, θέσεις απασχόλησης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Παίζει σημαντικότατο ρόλο στη συνολική οικονομική ζωή. Στην Ελλάδα, π.χ., οι κλάδος της υγείας αύξησε το συμμετοχή του στο ΑΕΠ της χώρας από το 8,68% στο 10,25% τα τελευταία 6 χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Γι αυτό, ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται ο κλάδος έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Από την έμφαση στο κόστος περνάμε στην απόδοση δέουσας σημασίας στην καινοτομία, στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη.

Τα κυρίαρχα σημεία, επίσης για το χώρο, πέρα από τα οικονομικά, έχουν να κάνουν με την πρόληψη, αλλά και την ποιότητα στις θεραπείες» τόνισε ο κ. Οσβαλντ και συμπλήρωσε: «Σε κάθε 10 ευρώ το 1 έρχεται από τον κλάδο της υγείας στη Γερμανία. Συμβάλλει στο 1/10 του Γερμανικού ΑΕΠ, μόνο αν συνυπολογίσει κανείς τα άμεσα οφέλη» υποδηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί παράδειγμα για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση και με βάση τη γερμανική εμπειρία τα χρόνια της ύφεσης εκεί υπογράμμισε ότι ο κλάδος κινείται ανεξάρτητα από τη συνολική οικονομική εικόνα, έχοντας σημαντική μεγέθυνση. «Μάλιστα μπορεί να συνεισφέρει στην απασχόληση σε περιόδους αύξησης της ανεργίας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στην κοινωνική συνοχή» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Frank R. Lichtenberg, Καθηγητής στο Columbia University και στέλεχος του National Bureau of Economic Research υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη ανακάλυψη νέων πρωτοποριακών φαρμάκων. «Εκτιμάται ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τον 20ο αιώνα έχει συνεισφέρει ισόποσα με τους άλλους κλάδους συνολικά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. 2/3 από την επιμήκυνση κατά 7 μήνες του μέσου όρου ζωής των αμερικανών το διάστημα από το 1996 – 2007 οφείλεται στην φαρμακευτική καινοτομία» τόνισε ο Frank R. Lichtenberg, Καθηγητής στο Columbia University και στέλεχος του National Bureau of Economic Research.

Ο θεμσός Prix Galien είναι ο σημαντικότερη διαδικασία βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας. Διεξήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 2 Φεβρουαρίου 2013, με μια λαμπρή τελετή απονομής βράβευσης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα βραβεία Prix Galien αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων. Αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο να αναδείξουν τα «καλύτερα των καλύτερων» φαρμακευτικά σκευάσματα και γι’ αυτό το λόγο, χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφάμιλλα των Βραβείων Νόμπελ.

Από το 1970 μέχρι σήμερα, τα βραβεία Prix Galien διεξάγονται σε 15 χώρες. Η Ελλάδα αποτελεί τη 16η χώρα που εγκαινιάζει το συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος θα πραγματοποιείται στο εξής κάθε δύο χρόνια.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/755722/Article.aspx

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks