A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: έγκαιρη αντιμετώπιση και προστασία όλο το χρόνο Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: έγκαιρη αντιμετώπιση και προστασία όλο το χρόνο
Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: έγκαιρη αντιμετώπιση και προστασία όλο το χρόνο

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, μία πάθηση που, αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, επιδεινώνεται συνεχώς, επιβαρύνει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ένα χρόνιo νόσημα που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, κυρίως γυναίκες, όλο το χρόνο, με έξαρση των συμπτωμάτων τους μήνες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.  

Αιτιολογία της νόσου

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια των κάτω άκρων, σε ποσοστό 70-80%, οφείλεται στην κληρονομικότητα και στο σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής, με την πολύωρη ακινησία σε όρθια στάση ή σε καρέκλα γραφείου, την έλλειψη άσκησης (περπάτημα) και την κακή διατροφή. Επιδημιολογικές μελέτες στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τα ευρήματα ελληνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και  αποδεικνύουν  ότι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια  έχει χαρακτηριστεί σαν «επαγγελματική νόσος», καθώς τη συναντάμε σε μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων που παραμένουν όρθιοι πολλές ώρες, όπως πωλητές ή κομμώτριες, νοσοκόμες, μάγειρες, φαρμακοποιοί  κ.α.  ή σε άτομα που λόγω της εργασίας κάθονται πολλές ώρες. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (18-44 ετών). Οι ορμονικές μεταβολές, η κύηση και η λοχεία αποτελούν ανεξάρτητους αιτιολογικούς παράγοντες. Περίπου το 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν πρωτοπαθείς κιρσούς, ενώ μετά από κάθε κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%. 

Συμπτώματα της ΧΦΑ

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια εκδηλώνεται, αρχικά, με ήπια συμπτώματα, όπως  ο σχηματισμός ευρυαγγειών,  η αίσθηση ότι υπάρχει βάρος ή κάψιμο στα πόδια και οι κράμπες. Οι ευρυαγγείες είναι μικρές φλέβες που εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες στην έσω και έξω επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια των κνημών.  Στα πόδια εμφανίζονται με χρώμα κόκκινο αλλά και σκούρο μπλε. Σε επόμενο στάδιο, παρουσιάζονται δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος. Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φλεβικού έλκους με σοβαρές επιπλοκές.  

Επειδή, όμως, τα συμπτώματα στα πρώτα στάδια δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά ή γίνονται ενοχλητικά μόνο κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, οι περισσότεροι τα αποδίδουν στην ορθοστασία και το τρέξιμο της ημέρας, τα αντιμετωπίζουν μόνο το καλοκαίρι ή συνήθως τα παραμελούν, εντελώς. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 33% του συνόλου των πασχόντων έχει απευθυνθεί σε γιατρό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, ενώ 3 στους 10 πάσχοντες συμβουλεύονται το φαρμακοποιό τους ή γνωστούς και φίλους.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Σήμερα, η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι αντιμετωπίσιμη, κυρίως στα πρώτα στάδιά της, με γενικές συστάσεις,  όπως η απώλεια βάρους (στις περιπτώσεις που χρειάζεται), η εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, η κινησιοθεραπεία και η συνεχής λήψη bιο-φλαβονοειδών σκευασμάτων, σε δισκία, gel και κρέμες για massage, των οποίων η χρήση μπορεί να συνδυαστεί για καλύτερα αποτελέσματα.

Τα bιο-φλαβονοειδή, τα οποία προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis Vinifera), σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και πολύχρονη κλινική εμπειρία, όχι μόνο ανακουφίζουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο, αλλά διατηρούν την καλή φλεβική λειτουργία, μειώνουν την εμφάνιση οιδημάτων (πρησμένα πόδια), και ενδυναμώνουν τις φλέβες.
Τα bio-φλαβονοειδή είναι ομάδες φυτοχημικών που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών αντιοξειδωτικών, υπάρχουν μόνο στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους. Το εκχύλισμα φύλλων κόκκινης αμπέλου είναι ένα φυτικό φαρμακευτικό προϊόν, μη συνταγογραφούμενο, το οποίο από το 2010 έχει ενταχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στον κατάλογο των βοτανικών φαρμακευτικών προϊόντων που μπορούν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας.

Σε συνδυασμό με τα bιο-φλαβονοειδή, συνιστάται:

  • υγιεινή διατροφή
  • καθημερινή έντονη κίνηση
  • αποφυγή ορθοστασίας (και υποδημάτων με ψηλά τακούνια)
  • αποφυγή της ηλιοθεραπείας και της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες

Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντος, καλό είναι να απευθυνθεί στον ειδικό. Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ένα νόσημα που θα πρέπει να παρακολουθείται και να συντηρείται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επεμβατική αντιμετώπιση

Κάποιες ειδικές επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι η σκληροθεραπεία (με ενέσεις), η θερμοπηξία της φλέβας με λέιζερ ή ραδιοκύματα, καθώς επίσης και η αφαίρεση κιρσών (κιρσεκτομή).


*Ο Αγγειοχειρουργός, Δημήτρης Μάρας, είναι
Δντής  Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσ. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Πρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας

Με τη συνεργασία του Δημήτρη Μάρα, Αγγειοχειρουργού*


<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks