A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική
Σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική

Σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική:
τα laser στην επίλυση των προβλημάτων όρασης

 

Η απαλλαγή από την εξάρτηση των γυαλιών οράσεως ή των φακών επαφής για όσους αυτά αποτελούν καθημερινή αναγκαιότητα για πολλά χρόνια επιφέρει μεγάλη ανακούφιση. Η καθαρή όραση είναι γεγονός! Η σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική, αξιοποιώντας τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό με LASER, είναι σήμερα πιο ακριβής από ποτέ, απόλυτα εξατομικευμένη, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα για τη μυωπία, την υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις την πρεσβυωπία. Στις τελευταίες εξελίξεις της διαθλαστικής χειρουργικής, αναφέρεται το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Χειρουργού Οφθαλμίατρου, Μενέλαου Ματζίρη*

Ένα από τα επιτεύγματα της σύγχρονης Οφθαλμολογίας είναι ότι κατάφερε να απαλλάξει εκατομμύρια ανθρώπων από την καθημερινή χρήση γυαλιών οράσεως και φακών επαφής και να τους χαρίσει καθαρή όραση βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους. Αυτό έχει επιτευχθεί με  τη χρήση των  Excimer Laser.

 

Η  χρήση των Excimer Laser στη διόρθωση διαθλαστικών προβλημάτων-ανωμαλιών έφερε την επανάσταση, καθώς με τη συνεχή εξέλιξη τους, μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε, μ' έναν ασφαλή, γρήγορο, ανώδυνο και οικονομικό τρόπο, μόνιμη λύση στα προβλήματα της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και ως ένα βαθμό της πρεσβυωπίας. Το Excimer Laser προκαλεί απολύτως ελεγχόμενη εξάχνωση κερατοειδικού ιστού, αλλάζοντας την καμπυλότητα του κερατοειδούς, εξαλείφοντας το διαθλαστικό σφάλμα. Στην ουσία, αναδιαμορφώνεται η κεντρική περιοχή του κερατοειδούς, έτσι ώστε να υπάρχει ευκρινής όραση, χωρίς την παρεμβολή διαθλαστικών βοηθημάτων.

 

Πολλοί άνθρωποι σ΄ όλο τον κόσμο, οι οποίοι, λόγω αυτών των προβλημάτων όρασης, είχαν αποκλειστεί από μια σειρά επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων, όπως στρατιωτικές σχολές, σχολές εμποροπλοιάρχων και άλλα, κατάφεραν να υπερπηδήσουν αυτά τα εμπόδια και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, επωφελούμενοι της σύγχρονης φωτοδιαθλαστικής χειρουργικής.

 

Ελαχιστοποίηση επιπλοκών & μεγιστοποίηση αποτελεσμάτων

Η πρόοδος της ιατρικής, καθώς και τα μηχανήματα laser τελευταίας γενιάς, ασφαλέστερα, ταχύτερα και μεγαλύτερης ακριβείας κατέστησαν δυνατή την  ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

 

Πολύ σημαντικός για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων  είναι ο εξατομικευμένος λεπτομερής  προεγχειρητικός έλεγχος καθώς και ο ορθός σχεδιασμός της επέμβασης. Ο προεγχειρητικός έλεγχος θα καθορίσει ποιος υποψήφιος είναι κατάλληλος για διαθλαστική επέμβαση με Laser. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι: ηλικία άνω των 18 ετών, σταθερή διάθλαση, επαρκές πάχος κερατοειδούς  και μη ενεργή οφθαλμολογική νόσος. Ο ιατρός θα είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει την καταλληλότητα του υποψηφίου, μετά από μια σειρά εξετάσεων: λεπτομερές ιστορικό, ακριβή διαθλαστική μελέτη με και χωρίς κυκλοπληγία, παχυμετρία κερατοειδούς, ψηφιακή τοπογραφία χαρτογράφηση της πρόσθιας και οπίσθιας επιφανείας του κερατοειδή, βιομικροσκόπηση του πρόσθιου τμήματος του ματιού, με τη σχισμοειδή λυχνία, μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης, μέτρηση της διαμέτρου της κόρης στο φως και στο σκοτάδι, βυθοσκόπηση, εξέταση της δακρυϊκής στοιβάδας SHIRMER TEST -SEIDEL TEST κ.α..

 

Κριτήρια επιλογής της κατάλληλης μεθόδου

Αφού ο γιατρός κρίνει εάν πληρούνται οι  προϋποθέσεις θα επιλέξει τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα,  συνυπολογίζοντας τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου, το ιστορικό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες, ιδιαιτερότητες, καθώς και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

 

Οι επεμβάσεις διαρκούν μερικά λεπτά είναι ανώδυνες και ο χρόνος ανάρρωσης διαρκεί από 2 έως 5 ημέρες, ανάλογα με τη μέθοδο. Η επιστροφή στην εργασία είναι εφικτή στις περισσότερες των περιπτώσεων, μετά από ένα ή δύο εικοσιτετράωρα. Η αναισθησία είναι τοπική, με ενστάλαξη μόνο αναισθητικών σταγόνων. Η ζωή χωρίς γυαλιά ξεκινά αμέσως μετά την επέμβαση.

 

Οι δύο βασικότερες μέθοδοι

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δυο είναι οι βασικές μέθοδοι: η PRK και η LASIK. Οι υπόλοιπες είναι παραλλαγές και εξελίξεις αυτών. Δεν υπάρχει καλή και κακή μέθοδος. Η LASIK είναι η συνηθέστερη πιο ανώδυνη και με ταχύτερα αποτελέσματα, καθώς η οπτική οξύτητα βελτιώνεται άμεσα με θεαματικό τρόπο. Η βασική διαφορά είναι ότι στην PRK αφαιρείται κεντρικά σε μια κυκλική περιοχή η πάνω εξωτερική στιβάδα του κερατοειδούς το επιθήλιο, το οποίο επιτυγχάνεται είτε με απόξεση (μηχανικά) είτε με Laser και στη συνέχεια ακολουθεί  η διαδικασία  της φωτοδιαθλαστικής  σμίλευσης του κερατοειδή για να επιτευχθεί η διαθλαστική διόρθωση.

 

 

Σε αντίθεση, στη μέθοδο LASIK η διαθλαστική διόρθωση δε γίνεται στην επιφάνεια αλλά βαθύτερα στον κερατοειδή. Πρώτα, δημιουργείται σε μια κυκλική κεντρική περιοχή του κερατοειδούς μια εγκάρσια τομή μερικού πάχους, δημιουργώντας ένα κρημνό (flap), μια κυκλική λεπτή φλούδα, που συγκρατείται από ένα μικρό μίσχο ένα λεπτό, επιφανειακό, προστατευτικό πέταλο. Στη συνέχεια, αυτό ανασηκώνεται, αποκαλύπτοντας τις εσώτερες στιβάδες το υποκείμενο στρώμα του κερατοειδούς, όπου και γίνεται η κερατοσμίλευση με Laser. Στην  τελική φάση, επανατοποθετούμε την λεπτή φλούδα που δημιουργήσαμε στην αρχική της θέση.

 

 

 

Το Femtosecond Laser

Ο κρημνός μπορεί να γίνει μηχανικά, με τη χρήση μηχανικού μικροκερατόμου.

 

 

Αλλά, μπορεί να γίνει και με την τελευταία εξέλιξη στην Lasik, που είναι η τεχνολογία του Femtosecond Laser. Το Femtosecond laser ειναι ενα νέο Laser που μας απαλλάσει από τη χρήση λεπίδας για τη δημιουργία του κρημνού στην πρώτη  φάση της Lasik. Η μέθοδος ονομάζεται  Femtosecond LASIK ή αλλιώς BLADELESS, BLADE-FREE, ALL-LASER LASIK και αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή της.

 

 

Τα πλεονεκτήματα της είναι η δυνατότητα δημιουργίας κρημνών μεγαλύτερης ακρίβειας, ελάχιστου πάχους,  καθώς και η παραμετροποίηση της γεωμετρίας τους, που ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση της ιστικής δομής του κερατοειδούς, επιτυγχάνοντας ακόμα καλύτερη ποιότητα όρασης, μεγαλύτερη ασφάλεια και έλεγχο, ταχύτερη αποκατάσταση και λιγότερες  ενοχλήσεις.

 

 

 

Η PRK έχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα άλλα απαιτεί παρατεταμένη αποθεραπεία  και μετεγχειρητική παρακολούθηση σε αντίθεση με την Lasik, στην οποία η βελτίωση της όρασης γίνεται άμεσα αισθητή, μέσα σε λίγες ώρες. H PRK συνιστάται σε άτομα με πολύ λεπτό πάχος κερατοειδούς και σε όσους έχουν αυξημένη πιθανότητα οφθαλμικών τραυματισμών, όπως αθλητές extreme sports, box κ.ά.

 

Μετεγχειρητικά υπάρχει ήπια ενόχληση και φωτοφοβία, η οποία υποχωρεί ταχύτερα στη Lasik σε σχέση με την PRK.

Πολύ σημαντικό για την επιτυχή έκβαση της φωτοδιαθλαστικής διόρθωσης είναι η ορθή επιλογή του υποψηφίου, ο τεχνολογικός εξοπλισμός τόσο κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο όσο και κατά τη διενέργεια της επέμβασης, η πλήρης συλλογή των προεγχειρητικών δεδομένων, η ορθή ερμηνεία τους, ο σωστός σχεδιασμός, η εξατομικευμένη επιλογή της μεθόδου καθώς και η άρτια χειρουργική τεχνική.

 

Το κόστος  της επέμβασης

Διαφοροποιείται ανάλογα με τη μέθοδο και την περίπτωση, Μπορούμε να πούμε, όμως, ότι συμφέρει σε σύγκριση με το μακροχρόνιο κόστος των γυαλιών οράσεως και των φακών επαφής. Η  χρήση φακών επαφής πέραν του κόστους  απαιτεί καθημερινή φροντίδα και προσοχή, ενώ παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους από απλές επιπεφυκίτιδες και αλλεργικές αντιδράσεις έως και σπανιότερα σοβαρότερες καταστάσεις, όπως επιμόλυνση από  ακανθαμοιβάδα,  μύκητες,  έλκος κερατοειδούς,  νεοαγγείωση κ.ά.

 

Η φωτοδιαθλαστική χειρουργική είναι ασφαλής, ανώδυνη, με γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, προσφέροντας μόνιμο αποτέλεσμα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

 

 

          *Μενέλαος Ματζίρης Md, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks