A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Πώς θα είμαστε επιλεκτικοί στο εορταστικό μενού Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Πώς θα είμαστε επιλεκτικοί στο εορταστικό μενού
Πώς θα είμαστε επιλεκτικοί στο εορταστικό μενού

Πώς θα είμαστε επιλεκτικοί στο εορταστικό μενού

Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι παραμένει μία από τις κλασικές αξίες. Το εορταστικό μενού πάντα περιλαμβάνει εδέσματα πολλά και πλούσια σε λιπαρά, αλλά και γλυκά και άλλους διατροφικούς πειρασμούς. Καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες, μαζί και με αυτές που ακολουθούν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην ξεφύγουμε από την ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνο για λόγους διατήρησης του σωματικού βάρους αλλά και για την υγεία. Ας δούμε τι συμβουλεύει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου* για να περάσουμε γιορτές χωρίς στερήσεις αλλά και χωρίς στομαχικά και άλλα βάρη.

 

«Σύμφωνα με έρευνες, το Δεκέμβριο, παίρνουμε κατά μέσο όρο 1,7 κιλά, με πολλούς να τα υπερβαίνουν. Καθόλου περίεργο, αν σκεφτούμε πως η γιορτή και η διασκέδαση είναι συνυφασμένα με το φαγητό και το ποτό», εξηγεί η κα Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου και προσθέτει: «Το κλειδί είναι να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές ώστε να μην στερηθούμε τίποτε». Ενδεικτικά εκείνη τη μέρα η διατροφολόγος προτείνει να οργανώσουμε το μενού ως εξής:

Περίπου 2 ώρες πριν το εορταστικό μενού:

Επιλέξτε ένα μικρό πρόγευμα που θα καλύψει το αίσθημα της έντονης πείνας και δε θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση όταν βρεθείτε μπροστά στο λουκούλειο γεύμα.

Στο εορταστικό τραπέζι:

Αποφύγετε τα ορεκτικά τύπου σφολιάτας και τα λιπαρά τυριά, ώστε να μην αυξήσετε σημαντικά τις θερμίδες του γεύματος και να μην νιώσετε κορεσμό. Αντικαταστήστε τα ορεκτικά με ένα μεγάλο πιάτο πράσινης ωμής σαλάτας με καρπούς από ρόδι και με καρύδια, ώστε να αυξηθεί η αντιοξειδωτική αξία του γεύματος.

Στο κυρίως πιάτο:

Αναζητήστε κάποια πηγή πρωτεΐνης. Μια καλή επιλογή είναι η γαλοπούλα που αποτελεί λευκό κρέας χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Φροντίστε η ποσότητα να μην ξεπερνάει το μέγεθος της παλάμης σας. Συνοδεύστε το κρέας με ρύζι ή ζυμαρικά σε ποσότητα λίγο λιγότερη από το 1/2 του πιάτου. Αν η γαλοπούλα έχει γέμιση ή σος, μην υπερβείτε τις 2-3 κ.σ. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε τυριά και κρέμα γάλακτος, όπως το σουφλέ ζυμαρικών, που αυξάνουν σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος.

Ποτό με μέτρο:

Η πιο ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ είναι 1-2 ποτήρια κρασί που δεν θα ξεπεράσουν τις 100 θερμίδες το καθένα. Η κατανάλωση υψηλόβαθμων σε αλκοολικούς βαθμούς ποτών, κοκτέιλ και λικέρ μπορεί να αποδώσουν πάνω από 250 θερμίδες ανά ποτήρι. Παραμερίστε τα αναψυκτικά που περιέχουν πολλές θερμίδες και αντικαταστήστε τα με άφθονο νερό.   

 

Το επιδόρπιο:

Η πιο σωστή επιλογή είναι ένα μελομακάρονο που έχει υψηλότερη θρεπτική αξία και χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο από άλλα γλυκά. Αρχικά, βασική πηγή λιπαρών είναι το ελαιόλαδο σε σχέση με τα υπόλοιπα που είναι το βούτυρο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα καρυδιών που είναι γνωστά για τη μεγάλη περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες και βιταμίνη Ε που προσφέρουν σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση.


Επιλογές στο εορταστικό μενού

2-3 ώρες πριν: 1 φρούτο ή γιαούρτι με κανέλα
Ορεκτικό:
1 πράσινη σαλάτα με ρόδι και καρύδια
Κυρίως πιάτο:
γαλοπούλα στο μέγεθος της παλάμης, ρύζι (λιγότερο από το ½ του πιάτου) 
Ποτό: 1-2 ποτήρια κρασί
Επιδόρπιο: 1 μελομακάρονο
Επόμενη μέρα: 1 ώρα φυσικής δραστηριότητας, περπάτημα, ποδήλατο

Έξυπνες επιλογές
αντί για: πιτάκια και τυριά, επιλέξτε σαλάτα
αντί για κοκτέιλ/ουίσκι, προτιμήστε κρασί
αντί για αναψυκτικό, προτιμήστε νερό
αντί για σουφλέ ζυμαρικών, επιλέξτε το ρύζι με γαλοπούλα
αντί για κουραμπιέ, προτιμήστε μελομακάρονο

*Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στην Advanced Nutrition, μέλος του ομίλου Cosmetic Derma Medicine Medical Group

Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks