A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Νεώτερες τάσεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Νεώτερες τάσεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη
Νεώτερες τάσεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Μέχρι πρόσφατα ο καρκίνος του προστάτη είχε ερευνηθεί σε μικρό ποσοστό συγκριτικά με τα άλλα κοινά νεοπλάσματα όπως ο καρκίνος του μαστού ή του παχέως εντέρου. Θεωρητικά πρόκειται για νόσο η οποία μπορεί να προληφθεί. Έχει ήδη δημοσιευθεί μελέτη η οποία αναφέρεται στη χορήγηση φιναστερίδης και στην ελάττωση της επίπτωσης της νόσου κατά 24% μετά από λήψη της ουσίας. Μια αντίστοιχη ουσία η ντουταστερίδη είναι ήδη υπό διερεύνηση (μελέτη REDUCE). Μια άλλη μελέτη (SELECT) επίσης ασχολήθηκε με τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης ουσιών όπως η βιταμίνη Ε και το σελήνιο προοληπτικά στον καρκίνο του προστάτη με αποθυρρυντικά όμως αποτελέσματα.

 

ΠΡΩΙΜΗ  ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ

Το «gold standard» της πρωίμης ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη αποτελεί από την εποχή της ανακάλυψής του η μέτρηση του PSA. Παρ΄ότι ο υπολογισμός του λόγου του δεσμευμενού προς το ελευθερό PSA αύξησε τη διαγνωστική του ακρίβεια, παραμένει ανεπαρκές. Περαιτέρω εξελίξεις στη διαγνωσή του καρκίνου του προστάτη είναι πιθανό να προσφέρουν η ανίχνευση μεταλλαγμένων γονιδίων ή RNA στον ορό ή στα ούρα. Μια πολλά υποσχόμενη δοκιμασία είναι η ανίχνευση στα ούρα του m RNA του γονιδίου PCA3. Πρόκειται για για μέθοδο με ευαισθησία 50% και αξιοπιστία της τάξης του 76% δηλαδή ακόμα μεγαλύτερης του PSA. Χρειάζεται όμως περαιτέρω μελέτη και μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού για να αποδειχθεί η πραγματική του χρησιμότητα και η χρήση του.

Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν την ταυτοποίηση πρωτεινικών προτύπων με τη χρήση προτεομικών μεθόδων. Υποσχόμενη μέθοδος έιναι και η μελέτη της υπερέκφρασης γονιδίων όπως το lkmt2 και του msmb

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Ένα από τα προβλήματα των τρέχοντων στρατηγικών αντιμετώπισης  είναι η ανακρίβεια των υπαρχόντων μεθόδων σταδιοποίησης. Η βελτιωμένη απεικόνιση π.χ με TRUS τεχνολογία φυσαλίδων και ΜRI με ενίσχυση γαδολινίου, ίνες σιδήρου ή φασματοκοπίου, πιθανώς να βελτιώσει τα δεδομένα. Αντικείμενο εντατικής έρευνας αποτελούν και οι μοριακοί προγνωστικοί δείκτες όπως η Καντερίνη Ε, η αντικαθεψίνη Β και η ομάδα πρωτεινών ΕΖΗ2. Ήδη κάποιοι προγνωστικοί δείκτες όπως ο υποδοχέας της ιντερλευκίνης 6 και ο TGFβ ενσωματώνονται στα νομογραφήματα προκειμένου να προβλέψουν την πιθανή έκβαση σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Τέλος θέση στην έρευνα κατέχουν και μέθοδοι με τη χρήση PCR ή άλλες που αφορούν τη χρήση μονοκλωνικων αντισωμάτων  έναντι  των ειδικών αντιγόνων για τις μέμβρανες του προστάτη με στόχο την ειδική απεικόνιση του καρκίνου του προστάτη. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το ειδικό αντιγόνο για το καρκίνο του προστάτη με αμφίβολα όμως μέχρι τώρα αποτελέσματα.

 

ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη κυρίαρχο ρόλο εξακολουθούν να παίζουν η ριζική προστατεκτομή και η εξωτερική ακτινοβολία. Οι νεότερες τεχνολογίες εστιάζουν στην αφαίρεση του όγκου in situ με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ακράτειας και της στυτικής δυσλειτουργίας. Η κρυοχειρουργική και η τεχνολογία HIFU, η βραχυθεραπεία, η φωτοδυναμική θεραπεία και η υπερθέρμανση του προστάτη βρίσκονται υπο διερεύνηση.

 

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Η ρομποτική και λαπαροσκοπική τεχνική ενδέχεται να αντικαταστήσουν την ανοιχτή επέμβαση καθώς επι του παρόντος τα αποτελέσματα τους φαίνονται ισοδύναμα.

Οι ορμονικοί χειρισμοί με LHRΗ φαίνεται πως δύσκολα θα ξεπεραστούν σα θεραπευτική μέθοδος της τοπικά προχωρημένης μεταστατικής νόσου. Οι ανταγωνιστές LHRH καθώς και τα νέα αντιανδρογόνα βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση. Το κυριότερο πρόβλημα της ορμονοθεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είναι πως το 10-20% των ασθενών εμφανίζουν ορμονοαντοχή από τη στιγμή της έναρξης της θεραπείας και οι υπόλοιποι θα ξεκινήσουν ορμονοαντοχή μετά από ένα μέσο διάστημα αρχικής ανταπόκρισης 36 μηνών. Οι νέες στρατηγικές στοχεύουν στην απορρύθμιση των βιοχημικών οδών ανάπτυξης της ορμονοαντοχής. Αυτοί περιλαμβάνουν τους αναστολείς των τυροσινικών κινασών και των υποδοχέων των αυξητικών παραγόντων, όπως του υποδοχέα του αυξητικού παράγοντα (EGFR), ο υποδοχέας του επιδερμιδικού αυξητικού παράγοντα, ο υποδοχέας του αιμοπεταλιακού αυξητικού παράγοντα (PDGFR) και ο υποδοχέας του ανθρώπινου αυξητικού επιδερμικού παράγοντα 2 (ΗΕR 2). Αλλες έρευνες έχουν ως στόχο την απορρύθμιση παραγόντων που επιτρέπουν την ανάπτυξη του καρκίνου όπως η ραπαμισίνη των θηλαστικών ή ο άξονας της ενδοθηλίνης. Ο εκλεκτικός αναστολέας του υποδοχέα της ενδοθηλίνης Α ατρασεντάνη έχει αναφερθεί ότι ελαττώνει το χρόνο προς την εξέλιξη της ανδρογονο ανεξάρτητης νόσου ενώ άλλα μόρια αυτής της κατηγορίας δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ένας αριθμός επίσης από αυτούς τους παράγοντες έχει δοκιμαστεί με τη δοσιξατέλη η οποία έχει φανεί αποτελεσματική στην ανδρογονοεξάρτητη νόσο. Περαιτέρω μελέτες πάνω σε νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα εξελίσσονται επίσης με τη σατραπλατίνη και τις εποθιλόνες να υπόσχονται ανώτερη δραστηριότητα.

 

ΕΜΒΟΛΙΑ

Τα εμβόλια του καρκίνου του προστάτη δεν αποτελούν πια μια τόσο μακρινή προοπτική. Η εισαγωγή των γονιδίων των κυτταροκινών όπως εκείνα που κωδικοποιούν την ιντερλευκίνη -2 ( ΙL-2) ή τον διεγερτικό παράγοντα αποικιών των κοκκιοκυττάρων μακροφάγων ( GM-CSF) σε καρκινικά προστατικά κύτταρα και μετέπειτα η εκ νέου εισαγωγή τους έδειξε πως διεγείρει τις εντοπισμένες και συστηματικές αντικαρκινικές αποκρίσεις. Η βασιζόμενη σε δενδριτικά κύτταρα θεραπεία είναι επίσης υπό διερεύνηση. Σε μια μικρή μελέτη ανδρών οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε θεραπεία με ένα εμβόλιο (Provenge) το οποίο περιέχει δενδριτικά κύτταρα εκτεθημένα σε τροποποιημένα αντιγόνα προστατικών καρκινικών κυττάρων ή placebo, φάνηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο εμφάνισαν ένα μικρό πλεονέκτημα επιβίωσης με ελάχιστες ανεπιθυμητές ενέργειες. Περαιτέρω μελέτες των θεραπειών με εμβόλια εξελίσσονται αυτή τη στιγμή.

 

ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι πρόσφατες εντυπωσιακές εξελίξεις της μοριακής βιολογίας έδωσαν θέση και προοπτική στη γονιδιακή θεραπεία. Στόχος της είναι:

  1. Η αποκατάσταση του ελέγχου έναντι των διαταραγμένων μηχανισμών κυτταρικης διαίρεσης
  2. Η στοχευμένη είσοδος ειδικών κυτταροτοξικών παραγόντων εντός των καρκινικών προστατικών κυττάρων αφήνοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ανεπηρέαστα.

Η προοπτική για σημαντικές εξελίξεις στον αγώνα κατά του καρκίνου του προστάτη στο άμεσο μέλλον είναι πολλά υποσχόμενη. Ότι και να επιφυλάσσει το μέλλον η μάχη για να ελαττωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα από τον καρκίνο του προστάτη φαίνεται πως κλιμακώνεται σημαντικά μέσα στη νέα χιλιετία.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ferran Algaba et al. Assessment of Prostate Carcinoma in Core Needle Biopsy- Definition of Minimal Criteria for the Diagnosis of Cancer in Biopsy Material. CANCER July 15,1996 I Volume 78 I Number 2
  • Michael A. Carducci et al. Effect of Endothelin-A Receptor Blockade With Atrasentan on Tumor Progression in Men With Hormone-Refractory Prostate Cancer: A Randomized, Phase II, Placebo-Controlled Trial
  • LC Clark, GF Combs, BW Turnbull. Effects of selenium supplementation for cancer prevention in patients with carcinoma of the skina randomized controlled trial. JAMA 1996: 376;1957-63
  • MJ Morris, HI Scher. Novel therapies for the treatment of prostate cancer: current clinical trials and development strategies. Surg Oncol 2002;11;13-23
  • PS Nelson, TP Gleason, MK Brawer. Chemoprevention for prostatic intraepithelial neoplasia. European urology, 1996 
  • HS Ruchlin, JM Pellissier .An economic overview of prostate carcinoma
  • Cancer, 2001;92:2796-810

 

Βούλγαρης Αθανασιος Μάριος MD, PhD

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks