A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Νέα, ισχυρά αντιβιοτικά με σφραγίδα της Φύσης Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Νέα, ισχυρά αντιβιοτικά με σφραγίδα της Φύσης
Νέα, ισχυρά αντιβιοτικά με σφραγίδα της Φύσης

Νέα, ισχυρά αντιβιοτικά με σφραγίδα της Φύσης

Με τη συνεργασία τουΓιώργου Ευθυμίου, μοριακού βιολόγου*

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για το μύκητα που παράγει την πενικιλίνη, το αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ, το 1928 και άλλαξε τα δεδομένα της σύγχρονης ιατρικής. Σήμερα, πλέον, τόσο η πενικιλίνη όσο και τα αντιβιοτικά που ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια αποδεικνύονται συχνά αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση πολλών λοιμώξεων, επειδή τα βακτήρια έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντί τους. Επίσης, πολλά βακτήρια είναι γνωστοί παραγωγοί αντιβιοτικών, ενώ και διάφορα φυτά συνθέτουν μία μεγάλη ποικιλία αντιμικροβιακών ουσιών. Δύσκολα,όμως, μπορεί να φανταστεί κανείς ότι νέαανεκτίμητα αντιβιοτικά μπορεί να κρύβονται στο δέρμα των βατράχων ή μέσα στα σώματα των εντόμων.

Η παράδοση προηγείται της έρευνας

Οι πρακτικές από τη λαϊκή παράδοση, συχνά, περιφρονούνται από τους σύγχρονους επιστήμονες, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που η λαϊκή σοφία επιβεβαιώνεται. Τα παλιά χρόνια στη Ρωσία, οι χωρικοί έριχναν έναν καφέ βάτραχο μέσα στο γάλα για να το διατηρούν αναλλοίωτο, για πολλές μέρες. Ο Ρώσος ερευνητής ΑntonyLebedev, από το MoscowStateUniversity, σε συνεργασία με ομάδες από το University of EasternFinland και το KarolinskaInstitutet στη Σουηδία, ανακάλυψαν ότι το δέρμα του ρώσικου καφέ βατράχου (Ranatemporaria) περιέχει 76 διαφορετικά πεπτίδια,πολλά από ταοποία έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, ακόμα και απέναντι σε εξαιρετικά επικίνδυνα μικρόβια, όπως ο Staphylococcusaureusκαι η Salmonellaenterica. Η δράση κάποιων από αυτά τα πεπτίδια ήταν συγκρίσιμη με αυτή των αντιβιοτικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κάτι που είναι πολύ ελπιδοφόρο για την πιθανή κλινική εφαρμογή τους στο προσεχές μέλλον.

Αντιβιοτικά από έντομα

Επιπρόσθετα, βρέθηκε τελευταία ότι μερικά έντομα παράγουν διάφορα αντιβιοτικά που είναι πολύ αποτελεσματικά ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Για παράδειγμα, η ερευνητική ομάδα του AndreasVilcinskas από το UniversityofGiessen, στη Γερμανία, ανακάλυψε ότι στο αίμα της ασιατικής πασχαλίτσας (Harmoniaaxyridis)υπάρχει μία ουσία, η αρμονίνη, η οποία είναι δραστική απέναντι σε σημαντικά παθογόνα είδη, όπως ο βάκιλος της φυματίωσης και το παράσιτο της ελονοσίας. Η ίδια ομάδα μελέτησε και την κάμπια Galleriamellonella, η οποία λόγω των αντιμικροβιακών ουσιών που περιέχει δεν παθαίνει ποτέ γάγγραινα. Σε συνεργασία με βιοτεχνολόγους, οι ερευνητές παρήγαγαν τις ουσίες αυτές σε μεγάλη κλίμακα και έφτιαξαν μία πειραματική αντιμικροβιακή κρέμα, που θα μπορούσε να μας προστατέψει στο μέλλον από τη μόλυνση σοβαρών τραυμάτων. Τα αντιβιοτικά από τα δύο παραπάνω έντομα έχουν, ήδη, μπει σε πρόγραμμα δοκιμών σε ζώα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, πριν δοκιμαστούν στον άνθρωπο. Τέλος, το σκαθάρι Nicrophorus vespilloidesπου ζει από τα κουφάρια μικρών ζώων στο δάσος, συνθέτει μία σειρά ενζύμων που κρατούν το νεκρό ζώο αναλλοίωτο για αρκετό καιρό, δίνοντας στο σκαθάρι το χρόνο να το ξεκοκκαλίσει. Και αυτά τα ένζυμα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων για τη συντήρηση κρεάτων ή άλλων παρόμοιων τροφίμων.

Η φύση είναι γεμάτη με πολύτιμα,άγνωστα δώρα που περιμένουν να ανακαλυφθούν, σε οργανισμούς και μέρη στα οποία δύσκολα πάει ο νους. Με τις σύγχρονες τεχνικές βιοτεχνολογίας που κρατάμε τώρα πια στα χέρια μας, τα αντιβιοτικά αυτά μπορούν να παραχθούν σύντομα σε βιομηχανική κλίμακα και να μας βοηθήσουν στο δύσκολο αγώνα δρόμου απέναντι στα ολοένα και περισσότερα ανθεκτικά παθογόνα βακτήρια.

*Ο Γιώργος Ευθυμίου είναι διδάκτορας βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Surrey και επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks