A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Κοιλιοκάκη: Μία νόσος αδιάγνωστη σε μεγάλο ποσοστό Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Κοιλιοκάκη: Μία νόσος αδιάγνωστη σε μεγάλο ποσοστό
Κοιλιοκάκη: Μία νόσος αδιάγνωστη σε μεγάλο ποσοστό

Κοιλιοκάκη: Μία νόσος αδιάγνωστη σε μεγάλο ποσοστό

 

 

Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια από γλουτένη είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, της οποίας η συμπτωματολογία δεν παρουσιάζει πάντα την ίδια βαρύτητα. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ήπια, η νόσος παραμένει αδιάγνωστη. Στην υποδιάγνωσή της συμβάλλουν τόσο οι άτυπες εκδηλώσεις όσο και η μη εξοικείωση των γιατρών με αυτή. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Κοιλιοκάκη (16 Μαΐου), είναι χρήσιμο να μάθουμε μερικά βασικά στοιχεία για την κατάλληλη διατροφή όσων πάσχουν από τη μη ιάσιμη αλλά αντιμετωπίσιμη αυτή νόσο, μέσα από το άρθρο της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Mαρίας Πρίγκου*

 

Η κοιλιοκάκη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες γενετικά συνδεδεμένες παθήσεις στην Ευρώπη, με παθολογία σε αναλογία 1:100, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη επίσημη καταγραφή ων διαγνωσμένων ασθενών.

 

 

 

Η γλουτένη αιτία της πάθησης

Η πάθηση αυτή προκαλείται από δυσανεξία σε μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ενδοσπέρμιο του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, τη γλουτένη.

Η γλουτένη αποτελείται από γλοιαδίνη και γλουτελίνη και η χρήση της είναι ευρύτατη στην

αρτοποιία. Συγκεκριμένα, σε αυτήν οφείλεται η κολλώδης ιδιότητα αλλά και η διόγκωση του

ζυμαριού.

Εκτός από το σιτάρι και τη σίκαλη, υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη έχει το ντίνκελ και η ζειά. Η βρώμη και το κριθάρι έχουν λιγότερη ενώ το κεχρί, το καλαμπόκι, το ρύζι, το φαγόπυρο και το κινόα καθόλου.

 

Πώς επιδρά η γλουτένη στο σώμα μας - Συμπτώματα

Η δυσανεξία στη γλουτένη εκδηλώνεται με προβλήματα κυρίως γαστρεντερολογικής φύσεως. Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου και μερική ή και ολική

ατροφία των λαχνών. Αυτό προκαλεί αδυναμία πέψης της τροφής αλλά και απορρόφησης των

θρεπτικών συστατικών. Σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει ποικίλες παθήσεις μεταξύ των

οποίων είναι η αναιμία, προβλήματα οστικής φύσεως αλλά και απώλεια βάρους.

Η μειωμένη ανάπτυξη στα παιδιά αλλά και ποικίλα δερματικά προβλήματα ανεξαρτήτου ηλικίας, όπως η ερπητοειδής δερματίτιδα είναι κάποια άλλα χαρακτηριστικά αυτής της γονιδιακής πάθησης.

Τα συμπτώματά της είναι ποικίλα αλλά δεν τα εμφανίζουν όλοι. Μερικά από αυτά είναι κούραση, εμετός, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα, πληγές στο στόμα.

 

 

Η αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης βρίσκεται στη διατροφή

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η κοιλιοκάκη είναι μία πάθηση κληρονομική και δε θεραπεύεται. Η

έγκαιρη διάγνωσή της, η σωστή ενημέρωση για την πάθηση αλλά και η κατάλληλη διατροφή

μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

 

Για τους πάσχοντες, κρίνεται απαραίτητο:

• Να αποφεύγουν τροφές που περιέχουν γλουτένη. Το κρέας, τα αυγά, το λάδι, τα φρούτα αλλά και το ρύζι μπορούν να καταναλώνονται άφοβα.

• Να προτιμούν ζυμαρικά και γενικότερα τροφές ελεύθερες από γλουτένη.

• Να ενημερώνονται για τον τρόπο που μαγειρεύονται τα γεύματα στο εστιατόριο που

πρόκειται να γευματίσουν.

• Να αποθηκεύουν σωστά τα τρόφιμα.

• Να αποφύγουν τα προτηγανισμένα προϊόντα και τις έτοιμες σάλτσες, όπως το κέτσαπ.

• Τα αλκοολούχα ποτά από σταφύλι αλλά και αυτά που παρασκευάζονται με απόσταξη δεν

περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, συνίσταται η ήπια κατανάλωσή τους.

 

    *Mαρία Πρίγκου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks