A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Καλοκαιρινές διακοπές και σακχαρώδης διαβήτης Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Καλοκαιρινές διακοπές και σακχαρώδης διαβήτης
Καλοκαιρινές διακοπές και σακχαρώδης διαβήτης

Καλοκαιρινές διακοπές και σακχαρώδης διαβήτης: Μπορούν οι διακοπές να είναι γλυκές και ξένοιαστες;

Το καλοκαίρι είναι εποχή για χαλάρωση και ξεκούραση και όλοι για κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα θα προγραμματίσουν την απόδρασή τους από την πόλη. Συνήθως, στις διακοπές εκτός από ξεκούραση, υπάρχει και πολλή άσκηση, κίνηση, ζέστη, ιδρώτας, αλλά και πολλοί διατροφικοί πειρασμοί. Όλα αυτά, ίσως, προβληματίζουν τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ας έχουμε υπόψη ότι τίποτα δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί να υπάρχει μέτρο και προσοχή και να θυμόμαστε ότι η προσπάθεια για ρύθμιση είναι συνεχής όλο το χρόνο. Στην προσοχή που πρέπει να επιδείξουν τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αναφέρεται το πολύ χρήσιμο και διαφωτιστικό άρθρο της Παθολόγου-Διαβητολόγου, Στέλλας Ηρακλειανού, Διευθύντριας Γ’ Παθολογικής Κλινικής, του Τζάνειου Νοσοκομείου.  

 

Ιδιαιτερότητες ως προς τη ρύθμιση

Όσοι έχουν το «γλυκό προνόμιο» του σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι θα περάσουν καλύτερα εάν νιώθουν και είναι ασφαλείς, διατηρώντας καλά ρυθμισμένο το σάκχαρό τους και αν προσπαθήσουν να αποφύγουν, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ανεπιθύμητα απρόοπτα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για να απολαύσουν, λοιπόν, τη ξενοιασιά και την ομορφιά των καλοκαιρινών διακοπών, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, αρκεί να τηρηθεί ένα πλαίσιο ασφαλείας, συμπεριφορών και οδηγιών, που είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμο και ωφέλιμο να το θυμόμαστε.

 

 

Στην αυτοπαρακολούθηση υπάρχουν ιδιαιτερότητες

Τα νέα άτομα που κάνουν θεραπεία με ινσουλίνη θα πρέπει να ξέρουν ότι οι ανάγκες τους σε ινσουλίνη μπορεί να μειωθούν σημαντικά, κυρίως σε ινσουλίνη ταχείας δράσης. Αυτό συμβαίνει επειδή, στις διακοπές, είναι αυξημένη η φυσική δραστηριότητα (κολύμπι, ρακέτες, ποδήλατο, περπάτημα, χορός κ.λπ.) αλλά και επειδή αυξάνεται η απορρόφηση της ινσουλίνης λόγω ζέστης. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της δόσης ινσουλίνης, ανάλογα με την ώρα της αυξημένης δραστηριότητας και τις τιμές του σακχάρου:

 • Ινσουλινοθεραπεία (εντατικοποιημένο σχήμα):  ΝΑΙ  σε όλα: κολύμπι, χορός, ρακέτες ποτά, διατροφική ανεμελιά αλλά  ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
 •  Αντιδιαβητικά δισκία: Μετρήσεις 2-3 φορές εβδομαδιαίως αρκούν

Διατηρούμε το διατροφικό πλάνο

Αποφεύγουμε τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα γεύματα. Προτιμάμε τα μικρά και συχνά γεύματα. Επιμένουμε σε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια, ψητά και ξηρά φαγητά. Καταναλώνουμε τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό μας φρούτα και ξαναμελετάμε τις αντιστοιχίες φρούτων, προτού φύγουμε για τις διακοπές μας. Προσοχή, στο πρωινό από τον μπουφέ του ξενοδοχείου! Δεν δοκιμάζουμε τα πάντα! Αρκεί λίγο άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Τα αναψυκτικά να είναι οπωσδήποτε light. Για τους φυσικούς χυμούς, διαβάζουμε την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: 10 με 15 gr υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα  φρούτο. Η διασκέδαση των διακοπών συχνά συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ, αλλά μόνο μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή: ποτά που αντιστοιχούν σε 20 – 25 γρ οινόπνευμα, κατανεμημένα σε 2 δόσεις ημερησίως. Άλλη μία σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνούν, κυρίως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είναι η αφυδάτωση. Η ζέστη, η έστω και μικρή αυξημένη δραστηριότητα και η εφίδρωση μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η άφθονη λήψη υγρών, αλλά με ΠΡΟΣΟΧΗ: αν τα υγρά είναι χυμοί φρούτων, έστω χωρίς ζάχαρη, θα πρέπει να υπολογισθούν στο σύνολο των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων. Φροντίζουμε τα εξής:

 • Προτιμούμε φαγητά της εποχής, σε μικρά γεύματα
 • Ελέγχουμε, χωρίς να αποφεύγουμε γεύματα
 • Τα καλοκαιρινά φρούτα με μέτρο
 •  Οι χυμοί είναι δροσεροί, αλλά δεν είναι νερό

Το κολύμπι

Αγαπημένο σπορ των διακοπών που δε χρειάζεται να στερηθεί κανείς, αρκεί να τηρεί και εδώ κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας που σχετίζονται με την ώρα, τη διάρκεια κολύμβησης και τη διατροφή πριν.

 

Πότε κολυμπάμε;

Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για πολλή ώρα. Ιδίως αν κάνουμε ινσουλίνη, γιατί επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφηση της ινσουλίνης και έτσι ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες μπορεί να συμβούν. Καλό είναι για το λόγο αυτό να φοράμε καπέλο. Προγραμματίζουμε το κολύμπι μας μέχρι τις 11πμ και μετά τις 4μμ το απόγευμα. Έχουμε πάντα στο νου ότι:

 • Δεν κολυμπάμε ΠΟΤΕ νηστικοί
 • Πάντα μετά το δεκατιανό ή μετά το απογευματινό γευματίδιο
 • Όταν  η θεραπεία μας είναι ινσουλίνη ή σουλφονυλουρία, συζητάμε με το γιατρό μας τη διάρκεια της κολύμβησης
 •  Πάντα έχουμε μαζί μας χυμό ή φρούτα ή καραμέλες

Πόση ώρα διαρκεί το κολύμπι;

 • Εξαρτάται από τη φαρμακευτική αγωγή
 • Από τις συννοσηρότητες
 •  Συζήτηση με το θεράποντα γιατρό

Μετά το κολύμπι τι κάνουμε;

 • Ξεπλένουμε το θαλασσινό νερό μετά το κολύμπι
 • Στεγνώνουμε τα πόδια μας και βάζουμε μαλακτική κρέμα στα πέλματα
 • Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία

 

Άνετα ρούχα και παπούτσια

Το καλοκαίρι, η καυτή άμμος και οι αιχμηρές πέτρες στη θάλασσα ή στην παραλία, αλλά και κομμάτια από γυαλιά που μπορεί να πατήσουμε προκαλούν ερεθισμό και τραυματισμό που πρέπει να αποφύγουμε. Πολύ συχνά, μετά από μερικά χρόνια διαβήτη, τα πόδια χάνουν τη δυνατότητα να αισθάνονται το ζεστό ή το κρύο ή τον πόνο. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε τον τραυματισμό όταν έχει ήδη προκληθεί. Για να αποφύγουμε οποιοδήποτε τραυματισμό ή έγκαυμα πρέπει να μην περπατάμε ΠΟΤΕ ξυπόλητοι έξω και μέσα στη θάλασσα.


Προσοχή στην εργασία σε χωράφια ή κήπους

Και η εργασία στον κήπο είναι  μία μορφή άσκησης και μάλιστα κουραστική. Δεν το παρακάνουμε και φοράμε πάντα:

 • κλειστά παπούτσια
 • μακριά παντελόνια
 • καπέλο (και γυαλιά)

 

Ταξιδιωτικές  οδηγίες  στα  διαβητικά  άτομα

Οργανώνουμε τη προσωπική μας λίστα ταξιδιού πριν αναχωρήσουμε. Προμηθευόμαστε τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση σακχάρου από αίμα ή στα ούρα, για όσο καιρό υπολογίζουμε ότι θα απουσιάσουμε. Αν μετράμε το σάκχαρο στο αίμα, δεν ξεχνάμε τη συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος.

Εφοδιαζόμαστε με τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες. Την ένεση γλυκαγόνου. Τα αντιδιαβητικά δισκία, εάν κάνουμε αγωγή με δισκία. Επίσης, τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη. Περπατάμε όσον το δυνατόν περισσότερο. Αν ταξιδεύουμε με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητό μας, κάνουμε μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων. Έχουμε μαζί μας κάτι πρόχειρο για φαγητό στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν.

 

Μεταφορά και συντήρηση ινσουλίνης

Η ινσουλίνη μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου, ακόμα και το καλοκαίρι, για αρκετές ώρες χωρίς να μειωθεί η δραστικότητά της, αρκεί να μην εκτίθεται στον ήλιο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 35°). Καλό είναι να διατηρηθεί σε παγοκύστη, χωρίς, όμως, να  έρθει σε άμεση επαφή (δροσερό  περιβάλλον).

Συνθήκες διατήρησης ινσουλίνης

 • Τα φιαλίδια που δεν έχουν ανοιχτεί φυλάσσονται στο ψυγείο στους 2-8ο C.
 • Δεν καταψύχεται
 • Ελέγχεται η ημερομηνία λήξης
 • Καταστρέφονται τα φιαλίδια που έχουν λήξει
 • Το φιαλίδιο που χρησιμοποιείται μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υψηλή θερμοκρασία  και ηλιακό φως για χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων.
 • Όταν  φτάσουμε  στον  προορισμό  μας,  φυλλάσσουμε  τις  σύριγγες  και  την  ινσουλίνη  που  δε  θα  χρησιμοποιηθεί  άμεσα καθώς  και  την  ένεση  γλυκαγόνου  στην  πόρτα  του  ψυγείου.
  • Οι  ταινίες  μέτρησης  σακχάρου  αίματος  διατηρούνται  σε  θερμοκρασία  18-30ο C.
  • Παίρνουμε μαζί μας όλα  τα  σύνεργα (μετρητή  σακχάρου- ταινίες  μέτρησης κ.τ.λ)
  • Ενημερωνόμαστε  για  την  ύπαρξη  νοσοκομείου  ή  κέντρου  υγείας  κοντά  στον  τόπο  διαμονής  μας. Έχουμε πάντα μαζί μας το τηλέφωνο του γιατρού μας.

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο

Αν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, ειδοποιούμε εγκαίρως –κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου –την αεροπορική εταιρεία, εάν επιθυμούμε κάποιο ειδικό γεύμα για διαβητικούς. Αλλιώς, προνοούμε να έχουμε πάρει κάτι μαζί μας. Ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό πίνουμε αρκετή ποσότητα υγρών, όσο βρισκόμαστε μέσα στο αεροπλάνο. Ένα ποτήρι νερό, τουλάχιστον, για κάθε ώρα πτήσης. Αν ταξιδεύουμε σε κράτος του εξωτερικού που έχει διαφορά ώρας σε σχέση με την Ελλάδα μεγαλύτερη των 2 ωρών, θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια αναπροσαρμογή στην δόση της ινσουλίνης μας. Κουβεντιάζουμε το με τον γιατρό μας προτού αναχωρήσουμε. Προσέχουμε ιδιαίτερα:

 • Μεγάλη  σημασία  στην μεταφορά  συριγγών  και  ινσουλίνης
 • Πρέπει  στη  χειραποσκευή  να  υπάρχει  μεγαλύτερη  ποσότητα  ινσουλίνης  και  έξτρα σύριγγες.
 • Καλό  είναι  για  τον  έλεγχο  ασφαλείας  στα  αεροδρόμια , να  έχουμε  μαζί  κάποιο  χαρτί  του  ιατρού  που  μας  παρακολουθεί  και  θα  βεβαιώνει  την  ανάγκη  να  μεταφέρουμε  ινσουλίνη  σύριγγες  και  βελόνες.

 

             Ταχύτητα Απορρόφησης Ινσουλίνης

 • Κοιλιά > Δελτοειδής > Μηρός
 • Επηρεάζεται : από το βάθος της ένεσης, από την άσκηση, από τη θερμοκρασία, από λιποδυστροφίες  

         Αιτίες εμφάνισης υπογλυκαιμίας

 • καθυστέρηση ή παράλειψη γεύματος
 • υπερβολική δόση ινσουλίνης ή δισκίων
 • υπερβολική σωματική καταπόνηση
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • ενδομυική χορήγηση ινσουλίνης
 • μειωμένη νεφρική λειτουργία

 

Οι διακοπές για άτομα με διαβήτη δεν είναι απαγορευτικές αρκεί να προσέχουν την καθημερινή ρουτίνα της διατροφής, άσκησης και θεραπείας τους. Με λίγη φροντίδα, θα απολαύσουμε όλοι καλές διακοπές, χωρίς κανένα πρόβλημα!

 

 *Στέλλα Ηρακλειανού: Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιώς και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (2013- 2014). Είναι, επίσης, Πρόεδρος Διαρκούς Εκπαίδευσης στη Σχολή του Τζανείου Νοσοκομείου.

Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks