A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Η συμβολή της Ιατρικής Τεχνολογίας στη βελτίωση της Υγείας Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Η συμβολή της Ιατρικής Τεχνολογίας στη βελτίωση της Υγείας
Η συμβολή της Ιατρικής Τεχνολογίας στη βελτίωση της Υγείας

Η αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας, μέσω των σύγχρονων εξελιγμένων συσκευών αλλά και διαδικασιών είναι μέγιστη τόσο σε επίπεδο διάγνωσης και πρόληψης ασθενειών ενός ευρέος φάσματος, όσο και για τη διασφάλιση της υγείας των ατόμων που αντιμετωπίζουν  προβλήματα υγείας. Η Ιατροτεχνολογία εμπλέκεται σε μια ολόκληρη διαδρομή από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, συντελώντας στην αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής, προσφέροντας ποιότητα ζωής, μειώνοντας τα συμπτώματα και προλαμβάνοντας την εξέλιξη της νόσου. Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη της επιστήμης της Ιατροτεχνολογίας αλλά και των σημερινών θαυμαστών επιτευγμάτων της μας δίνει στο άρθρο του ο Γεράσιμος Λειβαδάς*, ερευνητής-ιστορικός στο αντικείμενο της Ιατρικής.

 

Τι είναι η Ιατροτεχνολογία

Η Ιατρική Τεχνολογία αφορά σε αντικείμενα και διαδικασίες που εφαρμόζονται από γιατρούς ενάντια στους κινδύνους από μία ασθένεια. Το αντικείμενο είναι η απτή διάσταση της τεχνολογίας. Οι διαδικασίες είναι εστιασμένες και τυποποιημένες λειτουργίες που καθοδηγούν τη χρήση των αντικειμένων σύμφωνα με καθορισμένους κανόνες.

 

Μία επιστήμη με μακρά ιστορία

Η Ιατροτεχνολογία πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαιότητα γύρω στα 3.500 π.Χ. στην αντιμετώπιση τραυμάτων με τη μορφή των ραμμάτων, πρωτόγονων χάλκινων χειρουργικών λεπίδων καθώς και επιδέσμων.

 

Αργότερα, στους κλασικούς χρόνους, στην Ελλάδα και τη Ρώμη εμφανίστηκαν οι λαβίδες και οι μεταλλικοί καθετήρες. Ήταν σχετικά απλά εργαλεία και παρέμειναν έτσι για εκατοντάδες χρόνια, μέχρι την Αναγέννηση, οπότε φωτισμένοι γιατροί αναζήτησαν μία πιο σύγχρονη ιατρική, απομακρυνόμενοι τόσο από τη φιλοσοφική ιατρική της αρχαιότητος όσο και την ιατρική πρακτική της Μεσαιωνικής θεοκρατίας.

 

Η χρήση του ηλεκτρισμού στην Ιατρική εμφανίστηκε λίγα χρόνια πριν κλείσει ο 18ος αιώνας και χρησιμοποιήθηκε για δερματικές και μυϊκές ασθένειες, όμως η χρήση τους δεν έγινε πλήρως αποδεκτή από την ιατρική κοινότητα. Είναι δε πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ακόμη και το απλούστατο στηθοσκόπιο, με την απολύτως πρωτόγονη ξύλινη μορφή του, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, τη δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα.

 

 

Η επανάσταση στην Ιατροτεχνολογία ήρθε το 1895, με τον Wilhelm Roentgen, καθηγητή της Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Würzburg, και την ανακάλυψη των ακτίνων Χ. Η ταχύτατη διάδοση της νέας αυτής διαγνωστικής μεθόδου με εκρηκτικούς ρυθμούς έφθασε σε όλα τα πλάτη και μήκη του πολιτισμένου κόσμου και διέλυσε τους φραγμούς που διαχώριζαν την παραδοσιακή ιατρική από τις θετικές επιστήμες. Έτσι, η ιατρική, για πρώτη φορά, εισήλθε στους χώρους της σύγχρονης τεχνολογίας, προσφέροντας στους θεράποντές της  μια τεράστια ώθηση στην εξέλιξη τόσο της διάγνωσης όσο και της θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, οι πρώτες ακτινογραφίες πραγματοποιήθηκαν 4 μήνες μετά την ανακάλυψή τους, στο Χημείο της οδού Σόλωνος από τον καθηγητή της Φυσικής, Τιμολέοντα Αργυρόπουλο, ενώ ο πρώτος πόλεμος στον οποίο χρησιμοποιήθηκε φορητό ακτινολογικό μηχάνημα για τον εντοπισμό βλημάτων, ήταν ο Ελληνο-Τουρκικός πόλεμος του 1897.

 

Ραγδαία εξέλιξη και οφέλη της Ιατροτεχνολογίας

Έκτοτε, η ραγδαία εξέλιξη της Ιατροτεχνολογίας ακολούθησε αλματώδη πορεία προσφέροντας τεράστια οφέλη στην ιατρική επιστήμη με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο κέδρος από τη νέα μορφή που πήρε η Ιατρική, είναι το γεγονός ότι το 1900, το προσδόκιμο ζωής ήταν τα 47 έτη ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 80 έτη. Επομένως, με τέτοιο κέρδος δεν αναφερόμαστε πλέον στο κόστος της Υγείας, αλλά μάλλον στο κόστος της ανθρώπινης Ευημερίας.

Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή, έχει αυξηθεί αναπόφευκτα και το κόστος της Υγείας, όπου τα κονδύλια που απορροφά σήμερα, είναι 100 φορές περισσότερα από αυτά του 1960, είκοσι φορές περισσότερα από το 1980 και διπλάσια από το 2000.

 

Σύγχρονα θαυμαστά επιτεύγματα

Στις μέρες μας, η ιατρική τεχνολογία έχει υιοθετήσει την εφαρμογή τρισδιάστατων εκτυπώσεων και αντί μελάνης χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία προσθετικών μελών και οργάνων.

 

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιστρατευθεί για την υπηρέτηση διαγνωστικών παραγόντων που θα καθοδηγούν τους γιατρούς στις αποφάσεις τους, οι οποίοι δε θα βασίζονται μόνο στη γνώση και την εμπειρία τους, αλλά στην απόλυτη μελέτη που προσφέρουν οι υπερ-υπολογιστές, ενώ αρκετές εταιρείες ασχολούνται με την παραγωγή αισθητήρων για την καταγραφή εντολών από εγκεφαλικά κύματα παραπληγικών ασθενών, την κωδικοποίησή τους και την υλοποίησή τους μέσω διεπαφών επικοινωνίας.

 

Τα ρομπότ έχουν μικρύνει σε διαστάσεις, εισέρχονται στο αγγειακό σύστημα και είτε διοχετεύουν φαρμακευτικές ουσίες είτε επιδιορθώνουν τοιχωματικές βλάβες των αγγείων

 

Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών και κινητής τηλεφωνίας αλλά και εταιρείες δημιουργίας μηχανικού λογισμικών, έχουν διοχετεύσει τεράστια ποσά στην έρευνα της ιατρικής τεχνολογίας και ήδη έχουν ανοίξει τους ορίζοντες για την χρήση διαγνωστικών εφαρμογών, με σκοπό να καλύπτουν τις ιατρικές ανάγκες πρόληψης και διάγνωσης του πληθυσμού σε δυσπρόσιτες γεωγραφικές περιοχές.

 

Η ιατρική της τρίτης χιλιετίας έχει πλέον σπάσει τα παραδοσιακά όρια της σχέσης γιατρού με ασθενή. Έχει καταργήσει αποστάσεις, έχει μηδενίσει το χρόνο και οριοθετεί νέα επίπεδα για τη λειτουργία της Ιατρικής. 

 

  *Γεράσιμος Λειβαδάς, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), αποκλειστικός αντιπρόσωπος του ομίλου εταιρειών COOK στην Ελλάδα.

Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks