A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Η ιστορία της μεταμόσχευσης μήτρας Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Η ιστορία της μεταμόσχευσης μήτρας
Η ιστορία της μεταμόσχευσης μήτρας

Ο PaulBert το 1863 στο Παρίσι ήταν ο πρώτος που πέτυχε τη μεταμόσχευση ωοθηκών σε κονίκλους. Το 1896 οι Chrobach και EmilKnauer επανέλαβαν με θετικό αποτέλεσμα το πείραμα με επιβίωση των πειραματόζωων και επίτευξη γονιμότητας.  Ο RobertMorris στη Νέα Υόρκη ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε μεταμόσχευση  ωοθηκών σε γυναίκες το 1895. Ήταναπόφοιτοςτου  Columbia University College of Physicians and Surgeons. Ήταν 38 ετών όταν αμέσως μετά την επιτυχία του αναγορεύτηκε Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης. Βασικός του στοχος ήταν η διατήρηση της ωοθηκικής λειτουργίας. Αρχικά μεταμόσχευε ωοθηκικό ιστό στην ενδομητρική κοιλότητα και στη συνέχεια στους πλατείς συνδέσμους (1ο περιστατικό σε γυναίκα με α΄παθή αμηνόρροια και 2ο σε υπογονιμότητα λόγω πυελικής φλεγμονής=> επίτευξη κύησης). Συνολικά, πραγματοποίησε 26 περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταμόσχευση ωοθηκών επιτελούσαν οι  Estes και  EstesJr.

 

 

Στις Η.Π.Α., 9 εκατομ. γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στειρότητας λόγω έλλειψης μήτρας, παρά την ύπαρξη λειτουργικών ωοθηκών:

  • πολλαπλά ινομυώματα
  • σύνδρομο Asherman 
  • σύνδρομο Rokitansky-Mayer-Kustner-Hauser

είναι τα βασικά αίτια. Παράλληλα, 5000 γυναίκες < 25 ετών υποβάλλονται ετησίως σε υστερεκτομή λόγω καλοήθων ή κακοήθων παθήσεων.

 

Οι πρώτες πειραματικές μελέτες μεταμόσχευσης μήτρας περιγράφονται ήδη από το 1960. Έχουν περιγραφεί μεταμοσχεύσεις μήτρας σε:

  • Σκύλο
  • Κόνικλο
  • Αρουραίο
  • Ποντικό
  • Πρωτεύοντα θηλαστικά

Τα βασικά προβλήματα ήταν η αγγείωση της μήτρας  και η ανοσοκαταστολή. Το 2002, ο Mihai Ionac, μελέτησε μια τεχνική μεταμόσχευσης μήτρας σε αρουραίους (12 ορθότοπες μεταμοσχεύσεις).Η άμεση μετεγχειρητική επιβίωση ήταν 100%, ενώ μετά από 72 ώρες ήταν 75%. Η διαβατότητα των αγγειακών αναστομώσεων ήταν 100%, 63% και 0% 24, 48 και 72 ώρες αντίστοιχα μετά την επέμβαση. Η απόρριψη του μοσχεύματος ξεκίνησε τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Σε 50 αρουραίους πραγματοποιήθηκε και η αντίστοιχη μελέτη του Lucian Jiga και των συνεργατών του το 2003. Ο Racho El-Akouri το 2002, περιέγραψε επίτευξη επιτυχούς κύησης σε λήπτη ποντικό. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη μελέτη που ανέδειξε λειτουργικό ενδομήτριο μετά από επιτυχή μεταμόσχευση μήτρας. 

Το 2006, ο Caiza Wranning και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν 19 σεξουαλικά ώριμους χοίρους στη μελέτη τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χοίρος δεν αποτελεί καλό μοντέλο μελέτης, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της μήτρας,  των μακριών κεράτων της και του μικρού εύρους των προς αναστόμωση αγγείων ενώ το 2007 ανέδειξαν ότι τα ποσοστά απόρριψης του μοσχεύματος της μήτρας ελαττώνονται με τη χρήση κυκλοσπορίνης Α σε ένα μοντέλο ποντικού. 

 

 

 

Τον Απρίλιο του 2000, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας σε 26χρονη γυναίκα που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε μαιευτική  υστερεκτομή. Το μόσχευμα  προήλθε από 46χρονη γυναίκα που υποβλήθηκε σε υστερεκτομή λόγω  ωοθηκικών κύστεων

Η αναστόμωση των μητριαίων αγγείων έγινε με τα έσω λαγόνια αγγεία. Η απόρριψη ελέγχθηκε με τη χρήση κυκλοσπορίνης Α, αζαθειοπρίνης και πρεδνιζολόνης. Το μόσχευμα, όμως, νεκρώθηκε τρεις μήνες μετεγχειρητικά λόγω θρόμβωσης των αγγείων, αφού εξαιτίας της απουσίας στήριξης της μεταμοσχευθείσας μήτρας παρατηρήθηκε συστροφή των αγγείων. Αυτή η απόπειρα πρώτης μταμόσχευσης μήτρας σε άνθρωπο γέννησε πολλά ερωτηματικά και αντιρρήσεις. 

 

 

Ο Mats Branstrom, επικεφαλής μιας ομάδας έξι γυναικολόγων και δύο χειρουργών εξειδικευμένων στη μεταμόσχευση, δήλωσε ότι το 2012 έχει προγραμματιστεί μεταμόσχευση μήτρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Sahlgrenska” του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από μητέρα-δότη 56 ετών, σε κόρη-λήπτρια 29 ετών. ‘Όμως, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αττάλειας  της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε η 2η μεταμόσχευση μήτρας στην Ντέρια Σερτ, 21 ετών για πρώτη φορά από πτωματικό δότη από τον OmerOkzan. Η Σερτ γεννήθηκε χωρίς μήτρα, μια ανωμαλία που εμφανίζεται σε μία γυναίκα ανά 5.000.

 

 

«Η χρήση ζώντος δότη ήταν πρόβλημα» σχολίασε ο Ομέρ Οκζάν, μέλος της οκταμελούς χειρουργικής ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, η χρήση πτωματικού δότη επιτρέπει στους γιατρούς να μεταμοσχεύουν περισσότερο από τον ιστό που περιβάλλει τη μήτρα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα επιτυχίας.«Αν το θέλει ο Θεός, θα κρατήσουμε το μωρό μας στην αγκαλιά μας» σχολίασε η νεαρή γυναίκα περίπου ενάμισι μήνα μετά την επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου.Η Σερτ θα πρέπει τώρα να περιμένει έξι με οκτώ μήνες, προτού οι γιατροί δοκιμάσουν να εμφυτεύσουν στη νέα μήτρα της τα έμβρυα που δημιούργησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση.Μετά τον τοκετό, η μήτρα θα της αφαιρεθεί, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή της. Μέχρι τότε, η νεαρή κοπέλα θα πρέπει να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που εμποδίζουν την απόρριψη του μοσχεύματος.

 

 

Το Σεπτέμβριο του 2012, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη χωρίς επιπλοκές εις διπλούν (σε δύο ζευγάρια μητέρας-κόρης) από το Ματς Μπράνστρομ και με τη συμμετοχή του Έλληνα χειρούργου Ανδρέα Τζάκη.Η μία λήπτρια είχε ιστορικό απλασίας της μήτρας, ενώ η άλλη είχε χειρουργηθεί για καρκίνο.Το ερώτημα που ακολουθεί είναι το αν αυτή η επιτυχία θα ακολουθηθεί και από επίτευξη κύησης. Οι δύο γυναίκες είχαν ξεκινήσει προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης πριν τη μεταμόσχευση και τα κατεψυγμένα έμβρυά τους πρόκεται να μεταερθούν στις νέες μήτρες ένα χρόνο μετά το χερουργείο.

 

Χ. Ιαβάτσο, MD, MSc, PhD

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks