A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Η βιοδιαθεσιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Η βιοδιαθεσιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής
Η βιοδιαθεσιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής

Η βιοδιαθεσιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής

Οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας είναι αρκετά μεγάλες σε θρεπτικά στοιχεία, καθώς  είναι  σημαντικός ο ρόλος τους για τη σωστή λειτουργία του. Η προσπάθεια, λοιπόν, της επιστήμης είναι να δώσει όλα εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που είτε λείπουν από τη διατροφή είτε χάνονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, είτε αποβάλλονται, είτε δεν απορροφώνται λόγω αλληλεπιδράσεων. Για το πολύ ενδιαφέρον θέμα της πρόσληψης των βιταμινών μέσω της διατροφής αλλά και των συμπληρωμάτων και της βιοδιαθεσιμότητάς τους, μιλά στο biomagazine.gr ο γενικός γιατρός, κ. Νίκος Στούμπος.

 

Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου χαρακτηρίζεται από τα πολλά επεξεργασμένα άμυλα και σάκχαρα που έχουν πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό μας και αναστατώνουν τη βιοχημεία του.

Τα σάκχαρα αυτά μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος πολύ γρήγορα και διακόπτουν την ομοιόσταση για πάνω από 24 ώρες. Το 1840 ο μέσος όρος ήταν τρία κουταλάκια την ημέρα και σήμερα έχει εκτοξευτεί στα πάνω από σαράντα κουταλάκια ζάχαρη ημερησίως.

Η όξινη βροχή μεταφέρει στη γη βλαβερές χημικές ουσίες, που στη συνέχεια προσλαμβάνονται από τον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η διαδικασία αυτή όμως αναστατώνει το ορμονικό σύστημα, με αποτέλεσμα πολλές λειτουργίες του οργανισμού να μην αποδίδουν σωστά.

Πολλά φάρμακα που ο σημερινός άνθρωπος είναι αναγκασμένος να λαμβάνει για πολλές παθήσεις, ανταγωνίζονται θρεπτικά στοιχεία ή και τ’ αποβάλλουν. Τα θρεπτικά στοιχεία  των τροφών, που ήδη είναι περιορισμένα λόγω των φτωχών εδαφών ή των μεθόδων καλλιεργειών, έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς ελλείψεων που επηρεάζουν βασικές παραμέτρους της υγείας μας.

Η προσπάθεια, λοιπόν, της επιστήμης είναι να δώσει όλα εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που είτε λείπουν από τη διατροφή είτε χάνονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, είτε αποβάλλονται, είτε δεν απορροφώνται λόγω αλληλεπιδράσεων.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι στα πλαίσια αυξήσεων του κέρδους τους, οι διάφορες βιομηχανίες, χρησιμοποιούν είτε ακατάλληλες μορφές, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με το μαγνήσιο, είτε μορφές που για να μπορέσουν να «αξιοποιηθούν», χάνεται μεγάλο μέρος της δυναμικής τους όταν ο οργανισμός το μετατρέπει σε κάποια άλλη μορφή για να μπορέσει να το αξιοποιήσει.

Όλα τα φάρμακα στην ουσία είναι αναστολείς των διαφόρων ενζύμων ή μηχανισμών πλην όμως είναι απαραίτητα γιατί μας κρατάνε στη ζωή. Όμως δημιουργούν είτε ελλείψεις είτε αλληλεπιδρούν με θρεπτικά στοιχεία και επιτείνουν την ασύμμετρη προσπάθεια του οργανισμού για ομοιόσταση.

 

 

 

 

Σήμερα ο ρόλος των βιταμινών με τη μορφή που παρουσιαστήκαν για ν’ αντιμετωπίσουν είτε το σκορβούτο, είτε την πελάγρα, είτε την μπέρι-μπέρι έχουν εκλείψει γιατί σε βασικό επίπεδο δεν υπάρχουν ελλείψεις που να δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις.

Ανάγεται λοιπόν ο συνενζυμικός τους ρόλος. Στον μεταβολισμό, τα συνένζυμα εμπλέκονται συνάμα με αντιδράσεις μεταφοράς ομάδων και με αντιδράσεις οξειδοαναγωγής.  Τα μόρια που εμπλέκονται σε αυτές τις αντιδράσεις συχνά είναι βιταμίνες ή είναι κατασκευασμένες από βιταμίνες.

Το ζήτημα όμως είναι στην αναζήτηση σωστών μορφών, για να επιτευχθεί η μεγίστη απορρόφηση και να επιτευχθεί ο ρόλος τους και να βελτιωθούν παράμετροι της υγείας.

Η μάστιγα της σημερινής εποχής είναι οι χρόνιες παθήσεις. Αποτέλεσμα του τρόπου ζωής αλλά και των εκφυλιστικών αλλοιώσεων που προκαλούνται με την πάροδο του χρόνου . Οι χρόνιες παθήσεις δεν θεραπεύονται αλλά αντιμετωπίζονται.

Για την αντιμετώπιση των χρόνιων  παθήσεων, λοιπόν, απαιτούνται κυρίως θρεπτικά στοιχεία σε μορφές με τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα.

Αν αρχίσουμε την απαρίθμηση τους, ο κατάλογος είναι μακρύς.

Ο σύγχρονος άνθρωπος που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση ή θέλει να βελτιώσει την υγεία του, στον τομέα της πρόληψης, πρέπει να επιλέγει το σωστό συμπλήρωμα διατροφής.

Η βάση της καλής υγείας είναι το έντερο. Σήμερα όλο και περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή προβιοτικών για ν’ αντιμετωπίσουν μία αυξανόμενη ζήτηση. Οι γιατροί αναγνωρίζοντας το ρόλο της εντερικής χλωρίδας σαν ένα όργανο με μεγάλη σημασία ,συμβουλεύουν  και για την λήψη προβιοτικών όταν συνταγογραφούν αντιβιοτικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι ευαίσθητα είτε στα οξέα του στομάχου είτε επηρεάζονται από την θερμοκρασία.

Η καλύτερη μορφή τους, είναι με την μορφή σπόρων, που δεν επηρεάζονται από τις θερμοκρασίες αλλά και τα οξέα του στομάχου.

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις πρέπει ν’ αναζητούν φόρμουλες που να περιέχουν χαμηλού μοριακού βάρους θρεπτικά συστατικά, για να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απορρόφηση.

Επειδή πολλοί μπερδεύουν την εμπορική με την επιστημονική πλευρά, όσον αφορά το κολλαγόνο πρέπει να είναι τύπου δύο, από τον στερνικό χόνδρο του κοτόπουλου και να μην έχει υποστεί επεξεργασία, τότε συνεργάζεται με το ανοσοποιητικό και ενσωματώνεται στον χόνδρο.

 

 

 

 

Η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C ως γνωστόν δεν παράγεται από τον άνθρωπο. Όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες σε βιταμίνη C, είτε λόγω του τρόπου ζωής, π.χ κάπνισμα, stress, είτε λόγω λήψης φαρμάκων που την ανταγωνίζονται, π.χ ασπιρίνη. Ο καταναλωτής πρέπει ν’ αναζητά στην βιταμίνη C την μεγαλύτερη δυνατή περιεκτικότητα ,τις πλέον πλούσιες φυσικές μορφές της, αλλά και να εξασφαλίζεται η άμεση απορρόφηση της για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Η σημερινή διατροφή που κατακλύζεται από  πολλά Ω6, έχει χαλάσει την αναλογία: Ω3 προς Ω6, που έπρεπε να βρίσκεται σε αναλογία: 1προς 1. Η  λήψη λοιπόν των ιχθυελαίων είναι επιβεβλημένη γιατί αποτελούν την βάση της καλής υγείας. Τα ιχθυέλαια όμως, πρέπει να  έχουν πολύ αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για τον λόγο ότι βρίσκονται σ’ ελαιώδη μορφή, ταγγίζουν εύκολα και δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα αποτελούν αιτία δυσλειτουργίας των κυττάρων, καθώς θ’ αποτελέσουν μέρος των κυτταρικών μεμβρανών.

Είναι ένα πολύτιμο εφόδιο κατά των φλεγμονών, ενεργοποιούν μόρια σινιάλα, αλλά και μειώνουν με αποτελεσματικό τρόπο τα τριγλυκερίδια και ομαλοποιούν τη ρευστότητα του αίματος.

Άλλος παράγοντας που λείπει από τη διατροφή, είτε λόγω της επεξεργασίας των τροφίμων, είτε λόγω παραγόντων που το αποβάλλουν, (πχ. αλκοόλ, φάρμακα) είναι το μαγνήσιο.

Υπάρχουν πολλές μορφές μαγνησίου, η καλύτερη μορφή είναι η χηλική, η οποία δεν έχει φορτία και απορροφάται άμεσα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει μύες και νεύρα, θα προσφέρει ενέργεια, θα διευκολύνει την πέψη και σαν πρωταρχική δομή θα φτιάξει σεροτονίνη.

Είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των προβλημάτων μας ξεκινούν και από την διατροφή μας. Τα πολλά επεξεργασμένα άμυλα και σάκχαρα της διατροφής μας,  καθώς και η πολυφαρμακία, επηρεάζουν το συκώτι και δημιουργούν την λιπώδη διήθηση. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει το συκώτι να υποστηριχθεί και λειτουργικά για να καεί το λίπος και να προστατευθεί  όμως παράλληλα και η λειτουργία του και η νέα παραγωγή ηπατοκυττάρων, ώστε  να έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Όσοι έχουν προβλήματα με τις υψηλές τιμές της χοληστερίνης μπορούν να τ’ αντιμετωπίσουν με φυτικές συνθέσεις με βάση την μαγιά του κόκκινου ρυζιού, τα ιχθυέλαια, αλλά και με το συνένζυμο Q10 που προστατεύει τα μόρια της LDL από την οξείδωση και προασπίζει τις τυχόν απώλειες που θα σημειωθούν όταν περιορισθεί η δραστηριότητα του ενζύμου που δημιουργεί την χοληστερίνη και επηρεάζει την καρδιά.

Στην σημερινή εποχή λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής, η καρδιά είναι το όργανο που υπόκειται στις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Είναι λοιπόν απαραίτητη η ενίσχυση του καρδιακού μυός για τη σωστή ομοιόσταση των αντλιών ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της καρδιάς.

 

Η βάση της καλής υγείας ξεκινά από ένα βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Κατά την διάρκεια του ύπνου ανασυγκροτείται ολόκληρος ο οργανισμός. Στην εποχή μας, το άγχος τα κυλιόμενα ωράρια εργασίας, η τηλεόραση, η χρήση των υπολογιστών και πολλοί  άλλοι παράγοντες δημιουργούν πρόβλημα σ’ αυτή την απαραίτητη διαδικασία.

Εύκολα λοιπόν ο άνθρωπος καταφεύγει στη χρήση των υπνωτικών με τις γνωστές παρενέργειες. Ήδη στα φαρμακεία, κυκλοφορούν συνθέσεις προϊόντων με φυσικά και φυτικά συστατικά που χαλαρώνουν το νευρομυικό σύστημα, αποκαθιστούν τα επίπεδα της μελατονίνης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή της σεροτονίνης την επόμενη μέρα.

Η επιλογή, λοιπόν, των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται με κριτήριο την φυσική τους μορφή αλλά και την μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα τους.

*Νίκος Στούμπος, Γενικός γιατρός

Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks