A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Αποκτήστε ιδανικές σωματικές αναλογίες με το ίδιο σας το λίπος! Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

Αποκτήστε ιδανικές σωματικές αναλογίες με το ίδιο σας το λίπος!
Αποκτήστε ιδανικές σωματικές αναλογίες με το ίδιο σας το λίπος!

Παρατηρώντας το σώμα μας, θα θέλαμε κάποια σημεία που θεωρούμε πιο «γεμάτα» να ήταν λίγο πιο αδύνατα και κομψά, ενώ άλλα σημεία θα τα επιθυμούσαμε πιο τονισμένα. Αυτόν τον κρυφό πόθο πολλών γυναικών και αντρών, η κοσμετική ιατρική τον κάνει πραγματικότητα! Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, πριν από μερικά χρόνια, ότι με τη χρήση λίπους από τον ίδιο τον οργανισμό μας, θα διορθώναμε πολλές ατέλειες στο σώμα μας, τόσο αισθητικές, όσο και επανορθωτικές!

Με αλματώδη ρυθμό έχει κερδίσει έδαφος, τα τελευταία χρόνια, η χρήση και τοποθέτηση αυτόλογου λιπώδους ιστού, το οποίο είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα,  τόσο για την αύξηση του όγκου(γέμισμα), όσο και για αισθητική ανάπλαση (διαμόρφωση ατελειών της γραμμής σε διάφορα μέρη του προσώπου και σώματος).  Σημαντική,επίσης, είναι η χρήση του αυτόλογου λίπους και στην επανορθωτική χειρουργική, όπου διορθώνει ελλείμματα και βλάβες, που μέχρι πρότινος είτε απαιτούσαν πολύωρες επεμβάσεις, είτε το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο αισθητικά αποδεκτό.

Το λίπος στο ανθρώπινο σώμα συγκεντρώνεται στο λιπώδη ιστό και σε άλλους ιστούς του σώματος. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: α) το γενετικό, όταν δηλαδή υπάρχει γενετική προδιάθεση αποθήκευσής του και β) το μεταβολικό, που είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό για τις καύσεις. Οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιπώδης ιστός είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην αγγειογένεση και την ανάπλαση ιστών.

Η μέθοδος lipofilling

Το λίπος του σώματος ενός ατόμου –πάντα αν και εφόσον υπάρχει επαρκής ποσότητα λίπους-  μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ίδιο το άτομο κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, στα σημεία που θέλουμε να βελτιώσουμε. Η αναίμακτη αυτή μέθοδος ονομάζεται lipofilling, γίνεται με ενέσεις και μπορεί να γίνει στο χώρο του ιατρείου.

Μια άλλη μορφή αυτής της μεθόδου, λαμβάνει χώρα σε χειρουργικό χώρο. Με μία από τις μεθόδους λιποαναρρόφησης, κατά προτίμηση της vaser λιποαναρρόφησης,  ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει το λίπος (από κοιλιά, γλουτούς, μηρούς) και μετά από ειδική επεξεργασία (καθαρισμός από αίμα, φυγοκέντριση –μέθοδος “puregraftbycytori”) τοποθετείται σε σύριγγα και εμφυτεύεται στα επιθυμητά σημεία. Η εναπόθεση του λίπους είναι ανώδυνη διαδικασία και διανέμεται σε διάφορα επίπεδα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Έτσι μπορoύμε να «γεμίσουμε» ρυτίδες προσώπου (μεσόφρυου, ρινοχειλικής περιοχής, μετώπου, περιοφθαλμικής περιοχής (“πόδι χήνας”), ρινοπαρειακώναυλάκων). Μπορούμε,επίσης, να πετύχουμε τονισμό των ζυγωματικών, πιο θεληματικό πηγούνικαι χείλια, ακόμη και  «γέμισμα» της (αποστεωμένης) γερασμένης άνω επιφάνειας των χεριών.

Με μεγάλη επιτυχία γίνεται η εμφύτευση λίπους και στο σώμα.  Αυξητική στήθους, καθώς και αυξητική γλουτών, ατέλειες λιποδυστροφίας, αντιμετώπιση κυτταρίτιδας είναι περιοχές που τα τελευταία χρόνια ζητούνται πολύ. Εκτός από αισθητικούς λόγους, η χρήση και τοποθέτηση αυτόλογου λίπους μπορεί να γίνει και για επανορθωτικούς σκοπούς, όπως αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή.

Στο στήθος

Με την τεχνική έγχυσης λίπους στο στήθος, επιτυγχάνουμε όχι μόνο αύξηση όγκουστα προεπιλεγμένα σημεία αλλά και βελτίωση της στιλπνότητας του δέρματος λόγω των βλαστοκυττάρων που μεταφέρονται μέσω λιπώδους ιστού. Η νέα μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες που επιθυμούν αυξητική στήθους με ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα,χωρίς τομές γύρω ή κάτω από το μαστό. Ενδείκνυται,επίσης, σε γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένη υπερευαισθησία στην προσθήκη σιλικόνης, καθώς και σε γυναίκες που θέλουν μια μικρή αύξηση όγκου (εφόσον με τη μέθοδο αυτή η αύξηση των μαστών δύσκολα θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ένα νούμερο σουτιέν). Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, μικρές αποτιτανώσεις, εάν μελλοντικά εμφανιστούν, εύκολα μπορούν να διαγνωστούν. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι στην πράξη η γυναίκα κάνει δύο επεμβάσεις σε μία: αφαιρεί το περίσσιο λίπος από την κοιλιακή χώρα, τους μηρούς ή τους γλουτούς και κατόπιν αυξάνει το μέγεθος των μαστών ή των γλουτών. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, επιτυγχάνεται και ανόρθωση μαστών, όταν η πτώση των μαστών είναι μικρή (GRADE 1 ή 2). 

 

Στους γλουτούς

Στους γλουτούς, για να μπορέσει να ενσωματωθεί το λίπος με τη γύρω περιοχή, θα πρέπει η τοποθέτηση να γίνει βαθιά μέσα στους μυς και κατά στρώματα, ώστε η αιμάτωση να φθάνει στο λίπος και να το κάνει να επιβιώσει, αλλά και να δημιουργήσουμε μια λεία αύξηση, χωρίς ανομοιομορφίες. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια έχοντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το λίπος προσαρμόζεται και διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν έχει απόρριψη γιατί δεν είναι ξένο σώμα. Η ασθενής δεν αισθάνεται το λίπος ως εξόγκωμα ούτε δημιουργεί κυτταρίτιδα ή ανομοιομορφίες.

Η βελτίωση προσώπου αλλά και της σιλουέτας με μεταφορά λίπους από το ίδιο το σώμα τυγχάνει ευρείας αποδοχής από πολλούς αναγνωρισμένους επιστήμονες. Στην Ελλάδα, εφαρμόζεται συχνότερα  τον τελευταίο χρόνο,  από ιατρούς που έχουν εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.

 

*Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου MDPhD

Πλαστικός  Χειρουργός

ΜετεκπαιδευθείςστοLondon Clinic UK & Beverly Hills California

Ιδρυτής Athens Beverly Hills Medical Group

Με τη συνεργασία του Δρ. Αθανάσιου Αθανασίου MD PhD,
Πλαστικού  Χειρουργού

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks