A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - T1D YOUTH CHALLENGE: Μία πρόκληση για νέους με διαβήτη Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

T1D YOUTH CHALLENGE: Μία πρόκληση για νέους με διαβήτη
T1D YOUTH CHALLENGE: Μία πρόκληση για νέους με διαβήτη

T1D YOUTH CHALLENGE: Μία πρόκληση για νέους με διαβήτη

Οι θεραπευτική προσέγγιση και οι έρευνες για ολοένα και νεότερα και αποτελεσματικότερα φάρμακα για το διαβήτη τύπου 1 έχουν βελτιώσει θεαματικά τη ζωή των περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο σε όλο τον κόσμο.

Το ανησυχητικό στοιχείο που παραμένει είναι η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1, που αυξάνεται κατά 3% ετησίως, ειδικότερα στα παιδιά. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση η οποία, εάν δεν ρυθμίζεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου και μπορεί μερικές φορές να γίνει βάρος για το ίδιο το άτομο, την οικογένεια και τους φροντιστές του. Οι επιπλοκές όμως του διαβήτη και ο συναισθηματικός φόρτος θα μπορούσαν να μειωθούν μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης και υποστήριξης, επιτρέποντας έτσι στα άτομα με διαβήτη τύπου 1  να έχουν μια άριστη ποιότητα ζωής.

T1D YOUTH CHALLENGE

Θέτοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το Διαβήτη Τύπου 1, την προσφορά ελπίδας σε άτομα που πάσχουν από αυτή τη νόσο και την ενεργή συμβολή στην καλύτερη διαχείρισή της, ο τομέας Διαβήτη της Sanofi, το διεθνές δίκτυο Πρότυπων Κέντρων για την παιδιατρική φροντίδα του διαβήτη, “SWEET e.V.” και η ένωση ασθενών “World Diabetes Tour” ίδρυσαν το 2013 την T1D YOUTH CHALLENGE.

 

Στο πλαίσιο της T1D YOUTH CHALLENGE, νέοι με Διαβήτη Τύπου 1 από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο σε ένα σημείο της γης με σκοπό να ολοκληρώσουν μία δοκιμασία και να αποδείξουν έμπρακτα ότι ακόμα και όταν η πρόκληση είναι δύσκολη, με τη σωστή προετοιμασία και την καλή γνώση των διατροφικών και φυσικών αναγκών του σώματος, ο έλεγχος του διαβήτη τύπου 1 είναι εφικτός  και μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μία ζωή γεμάτη ευκαιρίες.

«Όταν έχεις τον έλεγχο, μπορείς να ζήσεις τα όνειρά σου»

Για τη φετινή δοκιμασία, μία ομάδα νέων ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1,  ηλικίας 15-20 ετών, από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συναντήθηκαν στην Κρήτη και ξεκίνησαν να πεζοπορούν από τη Χώρα των Σφακίων. Περνώντας μέσα από το Φαράγγι της Σαμαριάς, έφθασαν τελικά στην κορυφή του βουνού Γκίγκιλος (2.080 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας), στα Λευκά Όρη. Το μονοπάτι ήταν εξαιρετικά βραχώδες και η ομάδα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά την πεζοπορία σε τόσο ανώμαλο έδαφος. Πεζοπορούσε κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα και έφτασε στον προορισμό της την 27η Αυγούστου.

 

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, η αποφυγή της υπογλυκαιμίας και η διατήρηση των σταθερών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα αποτέλεσαν σημαντικότατες προκλήσεις για τους νέους με διαβήτη τύπου 1. Με στόχο την προστασία και την υποστήριξη των νέων σε αυτό το κομμάτι, μία ομάδα επιστημόνων του διεθνούς δικτύου “SWEET e.V.” συνόδευσε τους πεζοπόρους στη δοκιμασία αυτή. Μέλος της ομάδας αυτής ήταν και η κυρία Ανδριανή Γερασιμίδου-Βαζαίου, Ενδοκρινολόγος και Παιδίατρος, Διευθύντρια του Διαβητολογικού  Κέντρου Νοσοκομείου Παίδων «Π.Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», η οποία σχολίασε σχετικά: «Το εγχείρημα του TD1 Challenge συμπυκνώνει και καταδεικνύει τον καθημερινό μόχθο και προσπάθεια του νέου ατόμου να ξεπεράσει τις δυσκολίες του γλυκαιμικού ελέγχου προκειμένου να επιτύχει τους στόχους και τις επιθυμίες του. Κάτω από αντίξοες συνθήκες τα παιδιά αυτά κατάκτησαν την κορυφή του Γίγκιλου κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτό το πέτυχαν γιατί είχαν κίνητρο, πειθαρχία και συγκρότηση. Κάποια από αυτά κατάφεραν με συγκινητικό τρόπο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Τα παιδιά αυτά δεν κατάκτησαν απλώς μια κορυφή, δάμασαν το σάκχαρό τους, το υπέταξαν και απέδειξαν ότι όλα είναι δυνατά για κάποιο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη όταν είναι  αποφασισμένο και ελέγχει την πάθησή του».

 

Για πολλούς από την ομάδα, αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία πεζοπορίας. Αλλά όλη η ομάδα μαζί κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να ολοκληρώσει αυτή την τόσο απαιτητική δοκιμασία, καταφέρνοντας έτσι να αποτελέσει πρότυπο για όλα τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 σε όλο τον κόσμο και να τα εμψυχώσει στην καθημερινή τους προσπάθεια για τον έλεγχο της νόσου τους.

Παρακολουθείστε την συναρπαστική τους ιστορία εδώ και βοηθήστε τους να διαδώσουν το μήνυμά τους που σημειώνει ότι «όταν έχεις τον έλεγχο, μπορείς να ζήσεις τα όνειρά σου».

Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα Σκουρογιάννη

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks