A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - AΓPYΠNOI ΣTHN AΘHNA Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

AΓPYΠNOI ΣTHN AΘHNA
AΓPYΠNOI ΣTHN AΘHNA

Μπορεί ο φακός του Jork Weismann να συνέλαβε σταρ την ώρα που κοιμούνται στο διάσημο ξενοδοχείο «Chateau Marmont», όμως στην Ελλάδα ούτε τα χρήματά τους έχουμε, ούτε τη φήμη, τώρα πια ούτε και τον ύπνο. Το τελευταίο το πιστοποιήσαμε επισκεπτόμενοι μία από τις κλινικές που ειδικεύονται στις διαταραχές ύπνου. Φαίνεται πως άυπνοι και άνεργοι ταυτίζονται.

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΜΒΥΣΗ (anastaz.zouzi@gmail.com)
ΦΩTOΓPAΦIEΣ AΠO TO ΛEYKΩMA TOY JORK WEISMANN
«ASLEEP AT THE CHATEAU» EKΔOΣEIΣ DAMIANIH πνευμονολόγος Αναστασία Αμφιλοχίου, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Υπνου στο Σισμανόγλειο, ειδικεύεται στις διαταραχές με πρωταγωνιστές τα περιστατικά άπνοιας (για την αντιμετώπισή της οι ασθενείς φιλοξενούνται για ένα βράδυ σε ειδικό δωμάτιο στην κλινική για να κοιμηθούν καλωδιωμένοι ώστε να γίνει εγκεφαλογράφημα στη διάρκεια της νύχτας). Η αϋπνία είναι σήμερα ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι ασθενείς περνούν το κατώφλι της Μονάδας Μελέτης Υπνου. «Τα περιστατικά αϋπνίας έχουν αυξηθεί γύρω στο 30% την τελευταία διετία.  Συνήθως οι ασθενείς έρχονται εδώ να κουβεντιάσουν για το πρόβλημά τους και να ζητήσουν ένα χάπι για να κοιμούνται. Oμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η λύση δεν είναι τα χάπια, ούτε η αϋπνία θεραπεύεται με μία επίσκεψη. Σημασία έχει ο γιατρός να βοηθήσει τον ασθενή να βρουν τα πραγματικά αίτια που προκαλούν τις διαταραχές στον ύπνο του. Εφόσον ο ασθενής έρχεται εδώ με αίτημα να λύσουμε το πρόβλημα της αϋπνίας, οφείλουμε να ρωτήσουμε πώς είναι η καθημερινότητά του. Σιγά σιγά ξετυλίγοντας το κουβάρι βγαίνουν στην επιφάνεια επαγγελματικά θέματα. Οι ασθενείς καμιά φορά δεν έχουν συνδέσει ούτε οι ίδιοι το πρόβλημα της αϋπνίας με την επαγγελματική τους ζωή. Ειδικά όταν μιλάμε για περιπτώσεις ανεργίας, δεν μιλάμε μόνο για την οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου, καθώς κλυδωνίζεται παράλληλα η οικογενειακή και κοινωνική του ζωή».
Οι δυσκολίες έφεραν αύξηση στα κρούσματα αϋπνίας, αλλά όχι μόνο σε αυτά. Ο Αναστάσιος Μπονάκης, νευρολόγος και λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, που εργάζεται στη Β' Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου και συνεργάζεται με το Κέντρο Μελέτης Υπνου του Ευαγγελισμού και το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μιλάει για αύξηση και στις παραϋπνίες. «Η οικονομική κρίση ήταν το κερασάκι στην τούρτα και σίγουρα έχει επηρεάσει τη ζωή των Ελλήνων  και τον ύπνο τους. Αυτό όμως που μας έκανε τρομερή εντύπωση στο ιατρείο, δεν είναι τόσο η αύξηση στα περιστατικά αϋπνίας, αλλά η αύξηση στις παραϋπνίες στους ενήλικες – κυρίως της υπνοβασίας. Παραϋπνία ονομάζεται η παθολογική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Τον τελευταίο χρόνο αρχίσαμε να βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα υπνοβασίας ανάμεσα σε ενήλικες σε ποσοστά που δεν είχαμε ξανασυναντήσει στα δέκα χρόνια λειτουργίας του ιατρείου.
»Να σημειωθεί ότι η υπνοβασία είναι κάτι που χαρακτηρίζει κυρίως την παιδική ηλικία. Κι όμως σήμερα βλέπουμε ενήλικες που, εξαιτίας του άγχους της καθημερινότητας που σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση και την επαγγελματική τους ταυτότητα, ξαναμπαίνουν σε τέτοια μοτίβα συμπεριφοράς. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι ήρθαμε αντιμέτωποι με περιστατικά ανθρώπων που υπνοβατούν ως ενήλικες ενώ δεν είχαν δείξει τέτοια συμπεριφορά στον ύπνο ως παιδιά. Ενώ συνήθως στη διάρκεια ενός χρόνου βλέπαμε 5-6 περιστατικά ενηλίκων που δεν είχαν υπνοβατίσει ξανά στη ζωή τους, τώρα πλέον βλέπουμε 15, δηλαδή έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων».
Είναι γεγονός ότι οι επισκέψεις στα ιατρεία μελέτης ύπνου αυξήθηκε όχι μόνο γιατί αυξήθηκαν τα περιστατικά, αλλά κι επειδή υπήρξε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για την ανάγκη της μελέτης του ύπνου. «Οι γιατροί δεν είχαν εκπαιδευτεί να ερευνούν τον ύπνο. Αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια και ευοδώθηκε. Οι γιατροί πλέον ρωτάνε για τον ύπνο των ανθρώπων – και όταν ρωτάς, βρίσκεις» υποστηρίζει ο κύριος Μπονάκης, που έχει εστιάσει στις διαταραχές της κινητικότητας, τις περίεργες και βίαιες συμπεριφορές κατά τον ύπνο και την υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι γιατροί-μελετητές του ύπνου ασχολούνται πολύ με το υποσυνείδητο; Ο γιατρός είναι κάθετα αρνητικός. «Αντιθέτως, ασχολούμαστε με πράγματα πολύ συνειδητά. Σε πολύ ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως η υπνοβασία ή οι ναρκοληψίες, εκεί που δεν ξέρει κανείς πού τελειώνει η αλήθεια και ξεκινά το ψέμα, γενικά όταν υπάρχουν προβλήματα με το ονειρικό περιεχόμενο, οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να κατανοήσουν τι συμβαίνει, γιατί παρουσιάζουν τις διαταραχές. Τότε το πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει αυτές τις καταστάσεις φεύγει, οι άνθρωπου ηρεμούν και μπορείς να δουλέψεις καλύτερα και να τους βοηθήσεις. Φυσικά, ενδέχεται να συνεργαστούμε και με ψυχολόγους». 

 Ναι στη συζήτηση, όχι στη χημεία
Είτε μιλάμε για απλή αϋπνία είτε για πιο σοβαρά περιστατικά παραϋπνίας, η χημεία πρέπει να είναι η τελευταία λύση. «Δεν είμαι καθόλου υπέρ της φαρμακευτικής αγωγής, είναι πραγματικά το τελευταίο σκαλοπάτι. Δεν λέω να την αποκλείσουμε – έχει σώσει άλλωστε πολύ κόσμο. Αρκεί να καταλήγουμε σ’ αυτή μόνο  αφού εξαντλήσουμε όλες τις άλλες πιθανότητες, στοχευμένα» εξηγεί ο κύριος Μπονάκης.
«Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει να σου ανοιχτεί ένας άνθρωπος, να σου μιλήσει και να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ένα χαπάκι. Είναι δύσκολο να καταφέρεις να κάνεις κάποιον να καταλάβει ότι χρειάζεται άλλη στάση ως προς το όλο θέμα σε μία επίσκεψη. Η αϋπνία αντιμετωπίζεται με συνεντεύξεις, οδηγίες και ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δούμε τι έχουμε πετύχει και τι μπορούμε να τροποποιήσουμε. Υπάρχει και η φαρμακευτική αντιμετώπιση της οποίας δεν είμαι οπαδός» υποστηρίζει και η Αναστασία Αμφιλοχίου. «Γενικά, καλό είναι να μη φτάνουμε στα άκρα, να μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Ούτε η αύξηση στις αυτοκτονίες ούτε αυτή της αϋπνίας οφείλονται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση. Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα» συμπληρώνει η ίδια.

Μιλώντας με γιατρούς που ειδικεύονται στον ύπνο, δεν μπορεί παρά να τους ρωτήσει κανείς τι τους έτρεψε σε αυτόν. «Δαπανούμε το 1/3 της ζωής μας στον  ύπνο και είναι ένα κομμάτι για το oποίο ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα. Μία από τις πιο απολαυστικές ερωτήσεις που μου έχει κάνει ποτέ ένας ασθενής ενώ τον καλωδιώναμε ήταν “Αν έχω όνειρα, θα τα δείτε;». Ευτυχώς, όχι. Να μη μείνει τίποτα κρυφό, δηλαδή; Πάντως όνειρα δεν καταγράφουμε. Καταγράφουμε την αναπνοή, την κίνηση των ματιών, τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τις κινήσεις των ποδιών, την πίεση, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς από  πλευράς φυσιολογικών παραμέτρων» συμπληρώνει η Αναστασία Αμφιλοχίου. «Εννοείται πως, όπως σχεδόν κάθε πράξη ιατρική που κάνω, την έχω πρώτα υποστεί.  Ευτυχώς δεν είμαι χειρουργός» θα πει χαριτολογώντας η ίδια.
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τον ύπνο τους. Αϋπνία, άπνοια, διαταραχές ύπνου λόγω εναλλασσόμενου ωραρίου εργασίας είναι παγκοσμίως οι βασικές διαταραχές ύπνου. «Η ελληνική κοινωνία πλέον δεν κοιμάται ποτέ και όλο και περισσότερος αριθμός ατόμων εμπλέκεται σε δουλειές σε αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, επαγγέλματα της νύχτας, ακόμη και της εστίασης, πρόχειρης και μη (μικρομάγαζα του δρόμου που ετοιμάζουν σάντουιτς για τους ξενύχτηδες). Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που παραβιάζουν τους κιρκαδιανούς ρυθμούς (οι ρυθμοί που αναφέρονται στο βιολογικό ρολόϊ ενός οργανισμού με βάση το 24ωρο), παραβιάζουν δηλαδή τη φύση. Και η φύση, στο τέλος, τιμωρεί».

iNFO
• Μονάδα Μελέτης Υπνου στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο, 213 2058453.
• Α' Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 210 7201843, www.hypnos.gr.
• Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, 210 7289324.

«Asleep at the Chateau»
Το θρυλικό ξενοδοχείο «Chateau Marmont» στο Λος Aντζελες έχει φιλοξενήσει την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ και της ιντελιγκέντσιας,
από την Ντόροθι Πάρκερ και τον Σκοτ Φιτζέραλντ ώς τον Τζιμ Μόρισον. Το «Chateau Marmont» αποτέλεσε το ιδιωτικό τους καταφύγιο. Εκεί ο Κλαρκ Γκέιμπλ και η Τζιν Χάρλοου έζησαν το παράνομο πάθος τους, εκεί ο Μόρισον «έκαψε μία από τις εννιά του ζωές», όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος, εκεί η Γκρέτα Γκάρμπο αποσύρθηκε για καιρό προκειμένου να ηρεμήσει. O Jork Weismann αποφάσισε λοιπόν να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτό το θέρετρο φωτογραφίζοντας στα δωμάτιά του διάσημους εν ώρα ανάπαυλας, από την Πάτι Σμιθ ώς τον Ορλάντο Μπλουμ. Το βιβλίο του «Asleep at the Chateau» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Damiani.


https://www.facebook.com/notes/εψιλον-περιοδικό/aγpyπnoi-σthn-aθhna-διαταραχές-ύπνου-στον-καιρό-της-οικονομικής-κρίσης/141209602733544

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks