A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: core/Security.php

Line Number: 188

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/biomagaz/cwcms_core/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

BIO Magazine - Άνοια Δεκέμβριος 2015
Δεκέμβριος 2015 No38

BIO Health

 Άνοια
Άνοια

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από έκπτωση των ανωτέρω νοητικών λειτουργιών. Ο ασθενής με άνοια παρουσιάζει προβλήματα στη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση, την ομιλία και τη σκέψη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ποικίλες δυσκολίες στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του.


Η άνοια εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών. Επηρεάζει έναν στους 100 ανθρώπους πριν τα 65 με τη συχνότητα να διπλασιάζεται ανά πενταετία, με αποτέλεσμα πάνω από το 30% των ατόμων μετά τα 90 έτη να πάσχουν από τη νόσο. 


Ναι, δυο είναι τα πιο διαδεδομένα εργαλεία μέτρησης της άνοιας, το MMSE (Mini Mental State Examination) και το τεστ του ρολογιού. Το MMSE χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη σαν διαγωνιστικό εργαλείο μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την μελέτη της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το MMSE ελέγχει τη γνωστική λειτουργία στους εξής τομείς: προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο, προσοχή-συγκέντρωση, πράξεις, άμεση και πρόσφατη μνήμη, γλώσσα, ικανότητα εκτέλεσης προφορικής και γραπτής εντολής, γραφή και αντιγραφή. Η χορήγησή του απαιτεί 5-12 λεπτά από έναν εκπαιδευμένο εξεταστή. Το τεστ ρολογιού (clock drawing test) ελέγχει τη μετωπιαία, κροταφική και βρεγματική λειτουργία. Μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο τα τεστ σχετίζεται όχι μόνο με κατασκευαστική δυσχέρεια αλλά και με μειωμένη κατανόηση της εντολής, έκπτωση μνήμης και έκπτωση των οπτικοχωρικών ικανοτήτων.

Σύμφωνα με τη βαθμολογία του ασθενούς στο MMSE (Mini Mental State Examination), το οποίο αποτελεί το πλέον ευρέως διαδεδομένο εργαλείο μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, η νόσος μπορεί να χωριστεί σε 3 στάδια. Καθώς η βαθμολογία του τεστ έχει μέγιστη τιμή το 30, ο ασθενής που έχει βαθμολογία 30-20, έχει ήπιας μορφής άνοια, ο ασθενής με MMSE 20-10 έχει άνοια μέτριας μορφής, ενώ από το 10-0 η άνοια θεωρείται σοβαρής μορφής. Επίσης, υπάρχει ακόμη μια κατηγοριοποίηση της άνοιας σε επτά στάδια, ανάλογα με τη λειτουργικότητα του ασθενούς σε διάφορες δραστηριότητες και την προοδευτική μείωση των γνωστικών λειτουργιών του.


Όταν διαγιγνώσκεται ότι ο ασθενής είναι σε αρχικό στάδιο της άνοιας και μπορεί να αυτοεξυπηρετείται, όχι μόνο μπορεί να μείνει μόνος αλλά κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο να προσπαθήσει να διατηρήσει το επίπεδο λειτουργικότητας του. Όμως απαραίτητο είναι ο χώρος να διαμορφωθεί κατάλληλα μετά τη διάγνωση της νόσου, για την ασφάλεια του ασθενούς.


Συνήθως η άνοια προσβάλει πρώτα την πρόσφατη μνήμη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επαναλαμβάνουν την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά, να χάνουν πράγματα και να κατηγορούν τους άλλους ότι τους τα πήραν. Ένα άλλο συχνό πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην εξεύρεση της σωστής λέξης και η διαταραχή της συγκέντρωσης, η οποία δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από το οικογενειακό περιβάλλον. Τα παραπάνω συμπτώματα τα συναντούμε συχνότερα στη νόσο του Alzheimer. Σε άλλες μορφές άνοιας ψυχιατρικά και νευρολογικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν στα πρώτα στάδια της νόσου.


Όταν ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με το κλινικό σύνδρομο της άνοιας, αυτό μπορεί να επέμβει στη μακροβιότητά του. Μπορεί να ζήσει από ένα έως και είκοσι χρόνια. Αυτό πάντως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.


Η ανάγκη βοήθειας στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εμφανής. Το άτομο με μέτρια μορφής άνοια, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πάντοτε μόνο του σε δραστηριότητες που μέχρι πρότινος του ήταν εφικτές, όπως ψώνια, διαχείριση των οικονομικών του συναλλαγών, λήψη φαρμάκων, οικιακές εργασίες. Στο στάδιο αυτό εμφανίζονται και τα προβλήματα του ελέγχου των σφιγκτήρων, καθώς και των ψυχωσικών διαταραχών, όπως ψευδαισθήσεις, παραλήρημα. Ακόμη, τα προβλήματα στη συγκέντρωση, στην κατονομασία των λέξεων, γίνονται πλέον εμφανή και από το οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης, τα άτομα με μέτριας μορφής άνοια παρουσιάζουν μειωμένη γνώση τρεχόντων και προσφάτων γεγονότων, καθώς και κενά μνήμης της προσωπικής τους ιστορίας. Τέλος, η άρνηση και η μη αποδοχή των δυσκολιών τους είναι βασικός μηχανισμός άμυνας πια.


Τα άτομα με άνοια προχωρημένου σταδίου, δεν μπορούν πλέον να επιζήσουν χωρίς βοήθεια. Είναι πλέον ανίκανα να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες, όπως το πλύσιμο, το ντύσιμο, το φαγητό, τη χρήση της τουαλέτας. Ακόμη παρουσιάζουν παντελή αδυναμία αναγνώρισης του περιβάλλοντός τους, του χρόνου, της εποχής, της κατονομασίας αντικειμένων, αλλά και οικείων τους προσώπων. Τέλος, οι διαταραχές στο χαρακτήρα, η παρουσία ψυχωτικών συμπεριφορών είναι η πιο έκδηλες, όπως ακόμη και η απώλεια βασικών ψυχοκινητικών λειτουργιών (π.χ. αδυναμία βάδισης).


Η άνοια μπορεί να προκαλέσει ψυχωσικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα όταν ο ασθενής φέρεται ¨παράλογα¨ δεν πρέπει να τον κατηγορούμε, καθώς δεν ευθύνεται ο ίδιος για τις πράξεις του αλλά η ασθένεια του.


Υπάρχει κάποια εξέταση που θα μου δείξει το πιθανό ρίσκο;
Η άνοια και η νόσος Alzheimer είναι το ίδιο πράγμα;


Ο πατέρας μου έπαθε ένα μεγάλο εγκεφαλικό και από τότε ξεχνάει. Έχει άνοια;

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer;

Η θεραπεία της νόσου του Alzheimer αφορά τη θεραπεία της βασικής νόσου και τη συμπτωματική θεραπεία. Η θεραπεία της βασικής νόσου έχει αναπτυχθεί τελευταία, με συνεχιζόμενες έρευνες στον τομέα αυτό και αποτελείται από τη χορήγηση φαρμάκων τα οποία σταθεροποιούν κάποια από τα συμπτώματα της νόσου ή βοηθούν στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων. Η συμπτωματική θεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα συμπεριφοράς και τις ψυχωτικές εκδηλώσεις των ατόμων με άνοια.

http://www.gerontology.gr/index.php/component/content/article?id=40

<< Επιστροφή στην λίστα

© BIO | info@biomagazine.gr

Powered by CreativeWorks